Image default
Ευρώπη

ΕΚΤ: Προειδοποίηση για τα funds που επενδύουν σε εμπορικά ακίνητα

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τα funds που επενδύουν σε εμπορικά ακίνητα, καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία με την αξία τους να έχει υπερτριπλασιαστεί.

Συγκεκριμένα, η καθαρή αξία ενεργητικού των επενδυτικών κεφαλαίων σε ακίνητα έχει ξεπεράσει τα 1 τρισ. ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια, ενισχύοντας την αλληλεξάρτησή τους με τις αγορές ακινήτων, σύμφωνα με την ΕΚΤ που προειδοποιεί ότι αυτά τα κεφάλαια υπόκεινται σε διαρθρωτική αναντιστοιχία ρευστότητας όταν προσφέρουν συχνές στους επενδυτές τους συχνές ευκαιρίες για να αποσύρουν χρήματα ενώ διατηρούν μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία ακινήτων. Αυτό μπορεί να καταστήσει τα οχήματα ευάλωτα σε ροές κεφαλαίων όπως αυτές που είδαμε πρόσφατα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η αστάθεια σε αυτή την περίπτωση «θα μπορούσε επομένως να έχει συστημικές επιπτώσεις» για τα εμπορικά ακίνητα, «που θα μπορούσαν με τη σειρά τους να επηρεάσουν τη σταθερότητα του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος» και την πραγματική οικονομία, σημειώνει η ΕΚΤ.

Ως παράδειγμα αμοιβαίου κεφαλαίου που αναγκάστηκε να περιορίσει τις εξαγορές καθώς οι επενδυτές απέσυραν χρήματα, οι ερευνητές της ΕΚΤ αναφέρουν το Blackstone Real Estate Income Trust.

Οι ανησυχίες για την αγορά ακινήτων θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω αποσύρσεις, σημειώνουν.

Τα εμπορικά ακίνητα δεν ευνοήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας που έφερε ευρεία εφαρμογή της τηλεργασίας και άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Πλέον, η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της οικονομίας και οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού εγκυμονούν πρόσθετους κινδύνους.

Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να εφαρμοστούν κανόνες για να βοηθήσουν τα κεφάλαια να «διαχειρίζονται καλύτερα τις αιχμές στις απαιτήσεις ρευστότητας και να εσωτερικεύουν το κόστος των εξαγορών που μπορεί να προκύψει κατά την άσκησης πίεσης στην αγορά». Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει χαμηλότερη συχνότητα εξαγορών και περισσότερες ειδοποιήσεις επενδυτών, καταλήγει η ΕΚΤ.

Σχετικα αρθρα

Έλον Μασκ: Σενάρια για ταξίδι στην Κίνα αυτήν την εβδομάδα

admin

Ο Σάντσεθ προκηρύσσει πρόωρες εκλογές μετά την ήττα στις τοπικές κάλπες

admin

Ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας: Ανοδικά ο τζίρος το 2022 – Οι κυριότεροι «πελάτες» της Ε.Ε.

admin

Προσέγγιση φιλίας με στόχο τεχνολογία και καινοτομία μεταξύ Βρετανίας – Ινδίας

admin

Εντός χρονοδιαγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης η Ιταλία, ισχυρίζεται η κυβέρνηση

admin

Η Ευρωομάδα ALDE βάζει στο μικροσκόπιο το τσέχικο κόμμα ΑΝΟ

admin

Ερντογάν: Το πιο επείγον ζήτημα ο πληθωρισμός- «Θα πέσει, όπως τα επιτόκια»

admin

Το δολάριο είναι ο βασιλιάς της… Ευρώπης: Ο ρόλος του στις εξελίξεις της ηπείρου

admin

ΗΠΑ: Συμφωνία για το όριο χρέους με περικοπές δημοσίων δαπανών

admin

Πολωνία: Θα αυξηθεί δύο φορές ο κατώτατος μισθός το 2024

admin

Nvidia: Η ιστορία της εταιρείας του 1 τρισ. που «γεννήθηκε» σε ένα ντάινερ

admin

ΗΠΑ: Παράταση-ανάσα στην αγωνία για το χρέος από την Τζάνετ Γέλεν

admin