Image default
Οικονομία

Σταϊκούρας: Διευρύνονται κατά 30% τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα ευάλωτων δανειοληπτών – Στους 70.000 οι δυνητικά ωφελούμενοι

Στη Βουλή οδεύουν σήμερα ή το αργότερο αύριο οι διατάξεις για τη διεύρυνση της περιμέτρου των ωφελούμενων δανειοληπτών από το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου των τραπεζών. Μέχρι τις 31 Ιουλίου παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από ευάλωτους δανειολήπτες.

Τελευταία ενημέρωση: 18:05

Σε δυνητικά 70.000 δανειολήπτες από 30.000 που είχαν εκτιμήσει οι τράπεζες τους ωφελούμενους από το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου, αυξάνεται η περίμετρος των δικαιούχων του προγράμματος επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η διεύρυνση των ωφελούμενων επιτυγχάνεται με την αύξηση κατά 30% των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων των ευάλωτων, στην οποία προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε συνεννόηση με τις τράπεζες.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η παράταση κατά 3 μήνες της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων από πλευράς δανειοληπτών. Στο πλαίσιο αυτό, αντί του τέλους Απριλίου που έληγε κανονικά η περίοδος υποβολής αιτήσεων αρχής γενομένης από την 1η Φεβρουαρίου, οι δανειολήπτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου από τις τράπεζες μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μικρή υποχώρηση στο οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο – Επιδείνωση προσδοκιών στη Βιομηχανία

Όπως είχε γράψει το insider.gr, οι πρώτες επιδοτήσεις από το πρόγραμμα των τραπεζών ξεκίνησαν να καταβάλλονται από την 1η Απριλίου στους πρώτους 1.504 ευάλωτους δανειολήπτες. Στην «ουρά» για να πάρουν το πιστοποιητικό ευάλωτου, με το οποίο εκκινεί η διαδικασία λήψης της επιδότησης, βρίσκονται 27.998 μη ολοκληρωμένες αιτήσεις. Περίπου 13.000 από τις αιτήσεις αυτές δεν έχουν καταχωρημένο e-mail επικοινωνίας και τράπεζες και ΕΓΔΙΧ αναζητούν τους δικαιούχους τηλεφωνικά, προκειμένου να επωφεληθούν από το πρόγραμμα.

Για τη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων του προγράμματος θα κατατεθεί άμεσα σχετική νομοθετική διάταξη (σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr οι νέες διατάξεις θα βρίσκονται αργά σήμερα ή το αργότερο αύριο στη Βουλή) και θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση με την οποία τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ τα περιουσιακά κριτήρια αυξάνονται έως τα 234.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, όπως υπογράμμισε ο υπ. Οικονομικών της Ελλάδας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη συνάντησή του με τις τράπεζες:

«Το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύει έμπρακτα ότι αφουγκράζεται τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και παρεμβαίνει συντονισμένα και αποφασιστικά, σε συνεργασία και με το τραπεζικό σύστημα και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση των έκτακτων δυσκολιών της τρέχουσας περιόδου» διεμήνυσε επίσης ο κ. Σταϊκούρας.

Αναλυτικά στις δηλώσεις που έκανε ο ΥΠΟΙΚ μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του τραπεζικού συστήματος, αναφέρει ότι:

«Το Υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας την ενίσχυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ευάλωτων ενήμερων πολιτών με στεγαστικά δάνεια, οι οποίοι επιβαρύνονται από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων εξαιτίας της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής, συμφώνησε με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ανακοινώνει τη διεύρυνση κατά 30% των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων.

Παράλληλα, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα παρατείνεται κατά τρεις μήνες, έως τις 31.07.2023, έτσι ώστε να αιτηθούν και να επωφεληθούν από αυτό περισσότεροι δανειολήπτες. Για τη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων του προγράμματος θα κατατεθεί άμεσα σχετική νομοθετική διάταξη και θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση με την οποία τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ τα περιουσιακά κριτήρια αυξάνονται έως τα 234.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση, ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου, καλύπτεται αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30ή.06.2022, για διάστημα 12 μηνών και αφορά σε στεγαστικά δάνεια ή και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία.

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών θα συνεχίσει να συνδράμει στην υλοποίηση του προγράμματος, εκδίδοντας τη βεβαίωση ευαλώτου με τα διευρυμένα, πλέον, κριτήρια. Το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύει έμπρακτα ότι αφουγκράζεται τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και παρεμβαίνει συντονισμένα και αποφασιστικά, σε συνεργασία και με το τραπεζικό σύστημα και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση των έκτακτων δυσκολιών της τρέχουσας περιόδου».

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Ρυθμίσεις χρεών: Σκέψεις για βελτιώσεις στις 36-72 δόσεις

admin

Υπερκέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο της τέχνης

admin

Ελληνικό: Σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων – Η πορεία τους μέχρι τώρα

admin

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpath

Ρεύμα: Με θετικό «πρόσημο» για την επάρκεια τροφοδοσίας ξεκινά το καλοκαίρι

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

admin

Οφειλές στο δημόσιο: Πότε κλείνει το «παράθυρο» για ένταξη στη ρύθμιση

admin

Κύπρος: Έτος-ορόσημο το 2023 για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

admin

ΥΠΟΙΚ-ΟΟΣΑ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 45η Ετήσια Σύνοδος της Επιτροπής Ανώτερων Αξιωματούχων για τον Προϋπολογισμό

admin

Κατάργηση του ασφαλιστικού φόρου και μηδενικό ΦΠΑ στην Υγεία ζητούν οι ασφαλιστές

fastpath