Image default
Οικονομία

Αναζητείται φόρμουλα για 70.000- 80.000 δανειολήπτες

Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκονται υπουργείο Οικονομικών- τράπεζες για το πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων και δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να “τρέξουν” εξελίξεις.  

Το θέμα “καίει”. Η έως τώρα επιθετική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ έχει ήδη επιβαρύνει δάνεια χιλιάδων νοικοκυριών και τα μηνύματα που εκπέμπει η Φρανκφούρτη δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, καθώς τα “γεράκια” πιέζουν για ακόμα υψηλότερα επιτόκια ως αντίδοτο στις ανοδικές τάσεις του δομικού πληθωρισμού.  

Είναι ενδεικτικό ότι στεγαστικό 150.000 ευρώ, με 30ετή εξόφληση, τον περασμένο Ιούνιο είχε δόση 563 ευρώ, πλέον επιβαρύνεται με 750 ευρώ και ακόμα ο εν λόγω δανειολήπτης δεν έχει δει το “ταβάνι”. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο ήταν 1,99% τον Ιούνιο, το Φεβρουάριο είχε εκτιναχθεί στο 4,27% και ακόμα δεν έχει “περάσει” η τελευταία αύξηση της ΕΚΤ.  

Το ζητούμενο δεν είναι άλλο από το να καλυφθούν περισσότερα νοικοκυριά, από αυτά που καλύπτει το πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες. Το πρόβλημα είναι ότι η διεύρυνση της περιμέτρου θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο, που να μην “κοκκινίσουν” τα εν λόγω δάνεια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, που έχουν κάνει τα επιτελεία των συστημικών τραπεζών, περίπου 70.000- 80.000 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων τους, μετά το μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων. 

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η σκέψη για διεύρυνση της επιδότησης επιτοκίων και σε μη ευάλωτους, “κόλλησε” στον Ευρωπαίο επόπτη. Ανάλογο “μπλοκ” μπήκε και στο σενάριο να υπάρξει κρατική επιδότηση, καθώς από την ΕΚΤ διαμηνύθηκε ότι αυτή η κρατική βοήθεια θα οδηγήσει σε “κοκκίνισμα” αυτών των δανείων.  

Ποια είναι η λύση, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως by pass στους περιορισμούς της Φρανκφούρτης; Το σχέδιο προβλέπει την αλλαγή των εισοδηματικών ορίων, με βάση τα οποία ορίζονται τα ευάλωτα νοικοκυριά, έτσι ώστε τελικά να “χωρέσουν” περισσότεροι στο πρόγραμμα των τραπεζών. Από τη στιγμή που η Αθήνα έχει πάρει “πράσινο φως” για την επιδότηση των ευάλωτων, η αλλαγή των εισοδηματικών ορίων μόνο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκτιμάται ότι μπορεί να περάσει κάτω από τα “ραντάρ” των Ευρωπαίων. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο, θα πρέπει να ξεπεραστούν τουλάχιστον δύο σοβαρά εμπόδια. Το πρώτο είναι ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως με την αλλαγή των εισοδηματικών ορίων θα καλυφθούν πράγματι όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανείων τους. Οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών “τρέχουν” ακριβώς αυτό το σενάριο, δηλαδή το “ταίριασμα” των χαρακτηριστικών αυτών των 70.000- 80.000 νοικοκυριών που ζορίζονται, με τα χαρακτηριστικά όσων θα μπουν κάτω από την “ομπρέλα” αν αλλάξουν τα εισοδηματικά όρια των ευάλωτων.  

Το δεύτερο εμπόδιο έχει να κάνει με το ότι δεν πρέπει να ξαναμπεί ο εγχώριος τραπεζικός τομέας στο μικροσκόπιο των αγορών, ειδικά αυτήν τη στιγμή που “κυνηγάμε” την επενδυτική βαθμίδα. Ο δείκτης των “κόκκινων” δανείων στην Ελλάδα βρίσκεται στο 9,7% (στο 10,4% για τα στεγαστικά δάνεια), όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται κάτω από το 1,8%. 

Σχετικα αρθρα

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων στις 3 Απριλίου

admin

ΗΠΑ: Στο 3,4% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2023 – Πτώση στις αιτήσεις ανεργίας 

admin

Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των ανατιμήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2024

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin