Image default
Οικονομία

ΑΠΕ: Ιστορικό υψηλό νέων έργων πέρυσι – Βέβαιο το καινούριο ρεκόρ το 2023

Το 2022 προστέθηκε νέα «πράσινη» ισχύς 1.610 MW στο διασυνδεδεμένο σύστημα, σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ, με συνέπεια να σπάσει πέρυσι το φράγμα των 10.000 ΜW το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που λειτουργούν στη χώρα μας. Ο Διαχειριστής προβλέπει ότι φέτος θα τεθούν σε λειτουργία μονάδες 2015 MW.

Νέο ρεκόρ ενεργοποιήσεων έργων ΑΠΕ καταγράφηκε πέρυσι στη χώρα μας, όπως αποτυπώνεται στο πρόσφατο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης) για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Σύμφωνα με το δελτίο, η διείσδυση ΑΠΕ ανήλθε στα 1.610 MW πέρυσι στο διασυνδεδεμένο σύστημα, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα μας.

Ωστόσο, το περσινό ρεκόρ αναμένεται να είναι βραχύβιο, καθώς θα καταρριφθεί τον αμέσως επόμενο χρόνο. Κι αυτό γιατί, όπως προβλέπει ο Διαχειριστής στο ίδιο δελτίο, φέτος αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία νέες «πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 2.015 MW.

Πέρα από ιστορικό υψηλό, η διείσδυση των 1.610 MW για το 2022 επιβεβαιώνει την τάση με γεωμετρική τάση των «πράσινων» επενδύσεων στη χώρα μας, με δεδομένο ότι την τελευταία 4ετία οι νέες ενεργοποιήσεις κλιμακώνονται από χρόνο σε χρόνο. Έτσι, η «επίδοση» του 2019 ήταν 905 MW, του 2020 999,3 MW και του 2021 1.233 MW.

Ξεπεράσθηκε το φράγμα των 10.000 MW

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο των 1.610 MW, που ηλεκτρίσθηκε πέρυσι, αφορά μόνο έργα σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν τα (λίγα προς το παρόν) έργα που έχουν λήξει οι συμβάσεις τους, όπως και μονάδες οι οποίες συμμετέχουν απευθείας στην αγορά. Η πλειονότητα των καινούριων έργων με εγγυημένες τιμές αφορούσε φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία έφτασαν τα 1.284 MW.

Ακολούθησαν τα αιολικά πάρκα, με ενίσχυση της εγκατεστημένης ισχύος τους 270 MW. Πολύ μικρότερη ήταν η ενίσχυση σταθμών των υπόλοιπων «πράσινων» τεχνολογιών, με τα μικρά υδροηλεκτρικά να ενισχύονται με μονάδες 24 MW, οι μονάδες Βιομάζας-Βιοαερίου με καινούριες εγκαταστάσεις 20 MW και με 12 MW οι σταθμοί συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘΥΑ).

Την ίδια στιγμή, η νέα ισχύς που προστέθηκε πέρυσι είχε ως συνέπεια να ξεπεράσουν τα 10.000 MW οι μονάδες ΑΠΕ που λειτουργούν στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ, στο τέλος του 2022 βρίσκονταν εν λειτουργία έργα 10.300 MW, σχεδόν ισοκατανεμημένα στις δύο κύριες τεχνολογίες. Έτσι τα αιολικά πάρκα ανέρχονταν σε 4.462 MW και τα αιολικά σε 4.843 MW.

Επιπλέον 2.015 MW φέτος

Όσον αφορά την εκτίμηση του ΔΑΠΕΕΠ για το 2023, από τα 2015 MW νέας «πράσινης» ισχύος, περίπου τα 2/3 θα αφορούν καινούρια φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία εκτιμώνται σε 1.584 MW, ενώ θα συνεχίσει να ενισχύεται η υστέρηση των αιολικών σε καινούρια ισχύ, η οποία προβλέπεται από τον Διαχειριστή σε επιπλέον 412 MW. Πολύ χαμηλότερα θα κινηθούν οι υπόλοιπες τεχνολογίες, με 13,5 MW μικρά υδροηλεκτρικά, 5,5 MW μονάδες Βιομάζας-Βιοαερίου και μόλις 1 MW νέους σταθμούς συμπαραγωγής (ΣΗΘΥΑ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «δεξαμενή» υπό ανάπτυξη έργων διασφαλίζει ήδη τη σημαντική ενίσχυση των ΑΠΕ και για το 2024. Κι αυτό γιατί οι νέες συμβάσεις που υπεγράφησαν εντός του 2022, για μονάδες με εγγυημένες τιμές, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, φτάνοντας στον αριθμό των 3671, με συνολική ισχύ στα 4,548 GW. Τα έργα αυτά θα ολοκληρωθούν φέτος και την επόμενη χρονιά.

Παράλληλα, πιθανότατα ήδη από φέτος (και σίγουρα από το 2024) θα αρχίσει να ολοκληρώνεται και ένα μεγάλο «κύμα» μονάδων ΑΠΕ οι οποίες δεν θα υπάγονται σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης, αφού η ηλεκτροπαραγωγή τους θα προορίζεται για συγκεκριμένους καταναλωτές ή προμηθευτές, με τους οποίους θα συναφθούν διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας («πράσινα» PPAs).

Είναι ενδεικτικό ότι πρόκειται να δοθεί ηλεκτρικός χώρος 4 GW σε έργα αυτής της κατηγορίας, όπως προβλέπεται σε Υπουργική Απόφαση για την πρόσβαση νέων «πράσινων» επενδύσεων στο σύστημα μεταφοράς.

Σχετικα αρθρα

Αέριο: Αύξηση 30% στην κατανάλωση – «Άλμα» στις εισαγωγές από Ρωσία

admin

Πλημμυροπαθείς: Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και παρατάσεις καταβολών

admin

Υπ. Οικονομικών: Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών για τους πλημμυροπαθείς

admin

ΥΠΑ: Άλμα 14,4% στην επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το 1ο τρίμηνο

admin

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Κάτω από 3 ώρες η διαδρομή Αθήνα-Τρίκαλα – Τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι τιμές στα διόδια

admin

e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών ύψους 4,1 εκατ. ευρώ σε χιλιάδες επαγγελματίες

admin

Αεροδρόμια: Ετήσια αύξηση 14,4% στην επιβατική κίνηση το α΄ τρίμηνο 2024

admin

RND: Οι Τούρκοι δεν έρχονται νύχτα στην Ελλάδα, αλλά στο φως της ημέρας

admin

Ελληνική Ένωση Καφέ: Αίτημα κατάργησης του ΕΦΚ στον καφέ εκ νέου στον Κωστή Χατζηδάκη

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

admin

Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους €5 δισ. σε χώρες της ευρωζώνης – Νέα έξοδος στις αγορές

admin

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες – Μειωμένες δαπάνες για 4 στους 10

admin