Image default
Ευρώπη

ΕΚΤ: Προειδοποίηση για τα funds που επενδύουν σε εμπορικά ακίνητα

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τα funds που επενδύουν σε εμπορικά ακίνητα, καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία με την αξία τους να έχει υπερτριπλασιαστεί.

Συγκεκριμένα, η καθαρή αξία ενεργητικού των επενδυτικών κεφαλαίων σε ακίνητα έχει ξεπεράσει τα 1 τρισ. ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια, ενισχύοντας την αλληλεξάρτησή τους με τις αγορές ακινήτων, σύμφωνα με την ΕΚΤ που προειδοποιεί ότι αυτά τα κεφάλαια υπόκεινται σε διαρθρωτική αναντιστοιχία ρευστότητας όταν προσφέρουν συχνές στους επενδυτές τους συχνές ευκαιρίες για να αποσύρουν χρήματα ενώ διατηρούν μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία ακινήτων. Αυτό μπορεί να καταστήσει τα οχήματα ευάλωτα σε ροές κεφαλαίων όπως αυτές που είδαμε πρόσφατα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η αστάθεια σε αυτή την περίπτωση «θα μπορούσε επομένως να έχει συστημικές επιπτώσεις» για τα εμπορικά ακίνητα, «που θα μπορούσαν με τη σειρά τους να επηρεάσουν τη σταθερότητα του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος» και την πραγματική οικονομία, σημειώνει η ΕΚΤ.

Ως παράδειγμα αμοιβαίου κεφαλαίου που αναγκάστηκε να περιορίσει τις εξαγορές καθώς οι επενδυτές απέσυραν χρήματα, οι ερευνητές της ΕΚΤ αναφέρουν το Blackstone Real Estate Income Trust.

Οι ανησυχίες για την αγορά ακινήτων θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω αποσύρσεις, σημειώνουν.

Τα εμπορικά ακίνητα δεν ευνοήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας που έφερε ευρεία εφαρμογή της τηλεργασίας και άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Πλέον, η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της οικονομίας και οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού εγκυμονούν πρόσθετους κινδύνους.

Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να εφαρμοστούν κανόνες για να βοηθήσουν τα κεφάλαια να «διαχειρίζονται καλύτερα τις αιχμές στις απαιτήσεις ρευστότητας και να εσωτερικεύουν το κόστος των εξαγορών που μπορεί να προκύψει κατά την άσκησης πίεσης στην αγορά». Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει χαμηλότερη συχνότητα εξαγορών και περισσότερες ειδοποιήσεις επενδυτών, καταλήγει η ΕΚΤ.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Κέλεχερ (UBS): Δεν ισχύει ότι η τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει»

admin

Η Tesla υπόσχεται «πιο προσιτά» αυτοκίνητα μετά την πρώτη πτώση εσόδων από το 2020

admin

Μήπως είστε ALICE; Η ανησυχητική αύξησή τους

admin

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για τη βιωσιμότητα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

admin

Αποτυχία του ΕΛΚ να ανατρέψει το όργανο δεοντολογίας της ΕΕ

admin

Όρμπαν, Μοραβιέτσκι σχεδιάζουν ανασχηματισμό στο Ευρωκοινοβούλιο με τη Λεπέν

admin