Image default
Πολιτική

Μητσοτάκης και o Αμερικανός Γερουσιαστής Ρικ Σκοτ συζήτησαν για Ουκρανία και Ανατολική Μεσόγειο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αμερικανό Γερουσιαστή Ρικ Σκοτ, ο οποίος εκπροσωπεί την πολιτεία της Φλόριντα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε επισκόπηση του εξαιρετικού επιπέδου στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα για την έναρξη του 4ου Γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και ως πύλης εισόδου και παρόχου ενεργειακής ασφάλειας για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Συζητήθηκαν ακόμη η πρόοδος της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας και διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

23-04-03_0005__DPD8782

Η συνάντηση με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρικ Σκοτ συναντήθηκε και με τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Τον γερουσιαστή συνόδευε η επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ, Μαρία Όλσον.

Κατά τη συνάντηση αναδείχθηκε η σημασία της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ, και της αναβαθμισμένης, με την προσθήκη νέων τοποθεσιών, Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ για την ‘Αμυνα και Ασφάλεια των δύο χωρών και την προώθηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η προτεραιότητα της συνεχούς αναβάθμισης των μεταφορικών και ενεργειακών υποδομών στον Λιμένα της Αλεξανδρούπολης, ώστε διευκολυνθεί η παροχή, μέσω αυτού, υποστήριξης για την άμυνα της Ουκρανίας. Υπογραμμίστηκε επίσης, η ανάγκη συνεχούς στήριξης της Ουκρανίας, προκειμένου ενισχυθούν οι αμυντικές δυνατότητές της για τη προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας.

Συνάντηση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Ο γερουσιαστής συναντήθηκε και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε αρχικά στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κυρίως ως προς την αντίληψη της οικοδόμησης ενός νέου μοντέλου αρχιτεκτονικής άμυνας και ασφάλειας του ευρωατλαντικού χώρου αλλά και ευρύτερα.

Επισήμανε επίσης, ότι η Ελλάδα συνιστά αξιόπιστο σύμμαχο που προάγει την σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, σεβόμενη την διεθνή νομιμότητα και την τήρηση των αρχών καλής γειτονίας, και συνεισφέρει στην αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ, με την ενεργή και έμπρακτη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο σε δράσεις και επιχειρήσεις της Συμμαχίας και της ΕΕ, όσο και σε διμερή και πολυμερή σχήματα εταιρικής συνεργασίας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη στρατηγική σχέση και στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, που εδράζεται στο κοινό όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια, στην βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και τόνισε την στρατηγική σημασία και αξία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης στην παροχή σημαντικών διευκολύνσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο των ΗΠΑ, όσο και άλλων συμμάχων και εταίρων.

Τέλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε για μια ακόμη φορά την προσήλωση της χώρας μας στον σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην δέσμευση για περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Όπως ανακοινώθηκε, ακολούθησε ενημέρωση από τον διευθυντή του Κλάδου Στρατηγικής – Πολιτικής – Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ υποπτέραρχο (ΕΑ) Απόστολο Μητσόπουλο για θέματα εθνικής αμυντικής πολιτικής καθώς και τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Ερντογάν κατά Μπάιντεν: «Ψηφίστε με να δώσουμε ισχυρό μάθημα στις ΗΠΑ»

Γιάννης Στουρνάρας: Θα προκύψει κυβέρνηση, έχουμε γίνει όλοι πιο σοφοί από τις τελευταίες κρίσεις

Κακοκαιρία ILINA: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Ποιες περιοχές θα πλήξει μέχρι το βράδυ της Τρίτης

Subscribe to our News

* indicates required



/

( mm / dd )


Σχετικα αρθρα

Γ. Οικονόμου στον ΣΚΑΪ 100,3: Κομβική για τις συλλήψεις η απόφαση για τις 400 προσαγωγές

admin

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πρωτιά και με διαφορά για τον Γ. Αυτιά (ΝΔ) – Στην πρώτη θέση η Σοφία Μπεκατώρου (ΣΥΡΙΖΑ)

admin

Βίντεο Μητσοτάκη στο TikTok για την επιστολική ψήφο: «Με τη συμμετοχή σας στις εκλογές στηρίζεται τη Δημοκρατία»

admin

Ευρωεκλογές: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο της Πλεύσης Ελευθερίας

admin

Καβάλα: Στέλεχος της Νίκης χαστούκισε μέσα σε εκκλησία τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αγγελική Δεληκάρη

admin

Προκόπης Παυλόπουλος: Προκλητική η ατιμωρησία της Τουρκίας μετά από 50 χρόνια εισβολής στην Κύπρο

admin

Opinion Poll: Σε ποσοστά 2019 και πάλι η ΝΔ, προηγούνται Αυτιάς και Δήμας – Μπεκατώρου και Παππάς στον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Τι απαντά το υπουργείο Ναυτιλίας στον Κασσελάκη για τη διασύνδεση των νησιών

admin

Βουλή: Να ανακαλέσει εκ νέου καλεί η Ζαχαράκη τον Παπαδόπουλο – Καταδικάζω απερίφραστα τη βία επιμένει ο βουλευτής

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε κείμενο – δήλωση για τους «Σπαρτιάτες»

admin

Βραβεύτηκαν εκπαιδευτικοί που έσωσαν τη ζωή των μαθητών τους – Πιερρακάκης: Δίνουν παράδειγμα σε όλους μας!

admin

Θεσσαλία: Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών σε σιδηροδρομικές, οδικές και σχολικές υποδομές

admin