Image default
Αγορές

Νευρικότητα στις ευρωαγορές μετά την απόφαση για το πετρέλαιο

Νευρικότητα στις ευρωαγορές μετά την απόφαση για το πετρέλαιο

Νωθρά ξεκίνησε ο Απρίλιος για τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου μετά την απόφαση του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή.

Οι βρετανικές μετοχές βγαίνουν κερδισμένες από την ισχυρή αύξηση των τιμών στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων. Σχεδόν αμετάβλητος παρέμεινε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, καθώς υποχώρησε κατά μόλις 0,03% και έκλεισε στις 457,72 μονάδες.

Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε απώλειες 0,31% στις 15.580,92 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,81% στις 9.157,40 μονάδες, ενώ αντίθετα στην Βρετανία ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 7.673 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κέρδισε 0,32% στις 7.345,96 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,24% στις 27.179,37 μονάδες.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου έδωσε ώθηση σε ορισμένους δείκτες, ωστόσο πυροδότησε νέους φόβους για τον πληθωρισμό και τα μέτρα που θα λάβουν οι κεντρικές τράπεζες για την αποκλιμάκωσή του (νέες αυξήσεις επιτοκίων).

Σημειώνεται ότι οι τιμές του αργού ενισχύονται περισσότερο από 5%, αφού ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του (OPEC+), συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ανακοίνωσε περαιτέρω περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Με αφορμή την παραπάνω απόφαση, ο ενεργειακός κλάδος στην Ευρώπη κατέγραψε την καλύτερη ημερήσια επίδοση εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες, κλείνοντας με κέρδη άνω του 4%.

Στα μάκρο της ημέρας, ο μεταποιητικός τομέας στην ευρωζώνη κατέγραψε πτώση τον Μάρτιο, σύμφωνα με την S&P Global. Ειδικότερα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) στη μεταποίηση στις 47,3 μονάδες τον Μάρτιο από τις 48,5 μονάδες τον Φεβρουάριο, οριακά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 47,1 αλλά χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για ένατο μήνα.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • τιμές πετρελαίου
  • OPEC
  • πληθωρισμός
  • μεταποίηση στην Ευρωζώνη

    Σχετικα αρθρα

    Μεικτά πρόσημα στη Wall Street – «Βαρίδι» το Netflix

    admin

    Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή

    admin

    Πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το χτύπημα Ισραήλ στο Ιράν

    admin

    Ενισχύεται ο Dow- 5ήμερο σερί απωλειών για τον S&P

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τα επιτόκια

    admin

    Νέα προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street- Αμφιταλαντεύεται ο S&P

    admin

    Ευρωαγορές: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα σε Ισραήλ-Ιράν

    admin

    Σε τροχιά ανάκαμψης τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τεχνολογική ώθηση

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

    admin

    Rebound στις ευρωαγορές, παρά τα σχόλια Πάουελ για τα επιτόκια

    admin

    Ανάκαμψη στη Wall Street, καθώς η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων κορυφώνεται

    admin

    Δειλά ανοδική η έναρξη των συναλλαγών στις ευρωαγορές

    admin