Image default
Οικονομία

Βαμβάκι: Καταβλήθηκαν 152,3 εκατ. € σε 37.037 παραγωγούς – Ως το Πάσχα οι λοιπές ενισχύσεις φυτικής παραγωγής

Ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι προβλεπόμενοι έλεγχοι για μια σειρά φυτικών προϊόντων που λαμβάνουν ειδική και συνδεδεμένες ενισχύσεις, ώστε να προσδιορισθούν οι συνολικά επιλέξιμες εκτάσεις και να υπολογισθεί το ποσό ενίσχυσης ανά στρέμμα και να αρχίσει σταδιακά η πληρωμή τους.

Με βάση αυτά τα στοιχεία προσδιορίσθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η ειδική ενίσχυση βάμβακος σε 72,5 ευρώ ανά στρέμμα και εκδόθηκε η πρώτη εντολή πληρωμής για 37.037 βαμβακοπαραγωγούς, στους οποίους ήδη καταβλήθηκαν συνολικά 152,3 εκατ. ευρώ. Η καταβολή γίνεται  μετά το κλείσιμο της εκκοκκιστικής περιόδου, η οποία  είχε παραταθεί, μετά από αίτημα της Διεπαγγελματικής Βάμβακος. Για όσους βαμβακοπαραγωγούς σε αυτή την πρώτη πληρωμή δεν καταβλήθηκε η ειδική ενίσχυση, λόγω ευρημάτων στον διοικητικό ή επιτόπιο έλεγχο, αυτή θα ολοκληρωθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στη συνέχεια και πριν το Πάσχα, θα καταβληθούν και οι υπόλοιπες συνδεδεμένες ενισχύσεις της φυτικής παραγωγής, όπως του σκληρού σίτου, των σανοδοτικών και κτηνοτροφικών ψυχανθών, των βρώσιμων οσπρίων κλπ.

Παράλληλα, μετά την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων ξεκινά εντός της εβδομάδας η καταβολή  για τις αποζημιώσεις των μέτρων κρατικής ενίσχυσης, με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καθώς και των de minimis για όσους παραγωγούς στοιχειοθετήθηκε σημαντική  απώλεια εισοδήματος.

Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που αφορούν τη ζωική παραγωγή θα πληρωθούν προς το τέλος Απριλίου, όπως κάθε χρόνο, ενώ μετά και μέχρι τις 14 Μαΐου θα γίνουν συμπληρωματικές πληρωμές Ενιαίας Ενίσχυσης και προκαταβολής βιολογικών που εκκρεμούν διασταυρώσεις αρχείων με την ΑΑΔΕ.

Μέσα στην εβδομάδα προωθείται η υπογραφή σχετικού μνημονίου με τις τράπεζες για την ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες παραμέτρους που έχουν επέλθει με την εφαρμογή της ΚΑΠ 2023-2027, ώστε να αρχίσει άμεσα η διαδικασία της δανειοδότησης  των αγροτών.

Τέλος, οι αποζημιώσεις, ύψους 50 εκατ. ευρώ, από τον ΕΛΓΑ για ζημιές θα καταβληθούν στους παραγωγούς, όπως έχει προγραμματισθεί έως τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου.

Με τις πληρωμές αυτές και την έναρξη της δανειοδότησης μέσω της κάρτας αγρότη που ενεργοποιείται άμεσα, διευκολύνονται οι παραγωγοί σε μια κρίσιμη καλλιεργητική περίοδο με την απόκτηση της αναγκαίας χρηματοδοτικής ρευστότητας για τις παραγωγικές τους διαδικασίες, επισημαίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σχετικα αρθρα

Βουλή: Ψηφίστηκαν από Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η τροπολογία για «καλάθι του νονού»

admin

Π. Τσακλόγλου: Επιλέγουν τις χαμηλές εισφορές, που όμως οδηγεί σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο στο μέλλον

admin

Γερμανικό «φρένο» στον πληθωρισμό – Ξεκίνησε η σκυταλοδρομία με ΕΚΤ για νομισματική σταθερότητα

admin

Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Προς μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για ανταγωνιστικότητα – Τα ορόσημα έως το καλοκαίρι του 2025

admin

Η Ατζέντα 2024 του ΔΝΤ: Οι 3 προτεραιότητες – Οι «πονοκέφαλοι»

admin

Από 15… κόσκινα οι επαγγελματίες που αμφισβητούν τα τεκμήρια

admin

Γκεοργκίεβα: Δικαίως η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια

admin

ΥΠΕΝ: Σημαντικές δεσμεύσεις 11,35 δισ. δολαρίων για τους Ωκεανούς

admin

Θεοχάρης: Η oικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin

Χ. Θεοχάρης: Η οικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin

ΣΔΙΤ: Ωριμάζουν έργα αξίας 7 δισ. ευρώ, σε εξέλιξη επιπλέον επενδύσεις 2,5 δισ. – Όλη η λίστα

admin

Κ. Σκρέκας: Συνεχίζεται η προσπάθεια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

admin