Image default
Οικονομία

Ντόναχιου: Η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα -Τώρα αποδίδουν οι θυσίες των Ελλήνων

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία κόντρα στις πολλαπλές προκλήσεις.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα χάρη στη δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, επισημαίνοντας την εξαιρετική σημασία της υπέρβασης των δημοσιονομικών στόχων του 2022 που ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας, δεδομένου και του υψηλού χρέους.

Μιλώντας στην εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική», ο Ντόναχιου αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία κόντρα στις πολλαπλές προκλήσεις και εξήρε τις συνετές οικονομικές αποφάσεις που ελήφθησαν, με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος «χαίρει μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού ως μέλος του Eurogroup».

Αναφερόμενος ευρύτερα στην πρόοδο των οικονομιών της Ευρώπης μετά την τελευταία κρίση, ο Ντόναχιου σημείωσε ότι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και η κοινή πολιτική αποφασιστικότητα να οικοδομηθεί ένα ισχυρότερο οικονομικό σύστημα στην Ευρώπη, σημαίνουν ότι τα οικονομικά μας συστήματα καταφέρνουν «να απορροφήσουν τους κραδασμούς, αρχικά της πανδημίας και τώρα του πολέμου στην Ουκρανία». Οι χώρες που βρίσκονταν προηγούμενως σε πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, υπεραποδίδουν πλέον σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης, σε όρους ανάπτυξης και δημόσιων οικονομικών, σημείωσε.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στη πορεία προόδου της Ελλάδας, χαρακτήρισε ορόσημο εξαιρετικής σημασίας την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον περασμένο Αύγουστο και την επιστροφή της στην ομαλότητα.

Τώρα αποδίδουν οι θυσίες των Ελλήνων, φαίνεται στα νούμερα

«Οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών αποδίδουν τώρα», διαβεβαίωσε ο Ντόναχιου, κάτι που καθίσταται εμφανές στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας, με το ΑΕΠ να κλείνει το 2022 στο +5,9% και να προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3% φέτος, εν μέσω ενός περιβάλλοντος που βρίθει προκλήσεων. «Αυτά είναι επίπεδα ανάπτυξης που υπερβαίνουν τον μέσο όρο της Ευρωζώνης», επισήμανε ο Ντόναχιου. Αντίστοιχη βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα του δανεισμού, με το έλλειμμα να περιορίζεται, από το 7,5% του ΑΕΠ το 2021, σε λίγο πάνω από 4%. Και με περαιτέρω πρόοδο να αναμένεται, όπως αποκάλυψε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μητσοτάκης για οικονομία: Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα την ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης

Ο Πρόεδρος του Eurogroup έκανε ειδική αναφορά στη νέα, σημαντική πρόκληση του πληθωρισμού, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς στην Ευρωζώνη και ότι, παρότι η αύξηση του κόστους διαβίωσης είχε αντίκτυπο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οι συνετές αποφάσεις του παρελθόντος έδωσαν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παρέμβει με μέτρα ανακούφισης για όσους τα είχαν περισσότερη ανάγκη.

Εύσημα για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών

Θεμέλιο της ελληνικής προόδου χαρακτήρισε ο Ντόναχιου την ασφαλή και υπεύθυνση προσέγγιση στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της χώρας. «Η μείωση του δανεισμού και η πρόοδος στην κατεύθυνση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος είναι εξαιρετικής σημασίας επίτευγμα», είπε.

Παραδέχτηκε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, δεδομένων των πραγματικών, άμεσων υψηλών αναγκών για επενδύσεις και κατανάλωση. Ωστόσο, ένα τέτοιο πλεόνασμα «δημιουργεί τη δυνατότητα ενός ενάρετου κύκλου», καθώς «δείχνεις στον υπόλοιπο κόσμο και στις αγορές την προσήλωσή σου στην οικονομική πειθαρχία και στην προσεκτική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, που ως αντάλλαγμα επηρεάζουν την αξιολόγηση της πιστοληπτικής σου αξιοπιστίας από τις αγορές καθιστώντας εν καιρώ πιο προσιτό τον δανεισμό σου». Σε μια περίοδο αυξανόμενων επιτοκίων, ο Ντόναχιου τόνισε την ανάγκη οι χώρες να κάνουν ό,τι μπορούν για να ελαχιστοποιήσουν το κόστος δανεισμού, να μειώσουν αυτόν τον δανεισμό και μελλοντικά να αυξήσουν τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν οι ίδιες τις επενδύσεις.

Σχετικα αρθρα

S&P: Θα πάει κόντρα στο ρεύμα η Ελλάδα;

admin

Πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν – Βουτιά 3% για Nikkei, κοκκίνισε η Ασία

admin

Βιομηχανία: Συνωστισμός deal για «πράσινo» ρεύμα – «Λευκός καπνός» ΔΕΗ με Viohalco και ΤΙΤΑΝ

admin

Βουλή: Ψηφίστηκαν από Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η τροπολογία για «καλάθι του νονού»

admin

Π. Τσακλόγλου: Επιλέγουν τις χαμηλές εισφορές, που όμως οδηγεί σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο στο μέλλον

admin

Γερμανικό «φρένο» στον πληθωρισμό – Ξεκίνησε η σκυταλοδρομία με ΕΚΤ για νομισματική σταθερότητα

admin

Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Προς μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για ανταγωνιστικότητα – Τα ορόσημα έως το καλοκαίρι του 2025

admin

Η Ατζέντα 2024 του ΔΝΤ: Οι 3 προτεραιότητες – Οι «πονοκέφαλοι»

admin

Από 15… κόσκινα οι επαγγελματίες που αμφισβητούν τα τεκμήρια

admin

Γκεοργκίεβα: Δικαίως η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια

admin

ΥΠΕΝ: Σημαντικές δεσμεύσεις 11,35 δισ. δολαρίων για τους Ωκεανούς

admin

Θεοχάρης: Η oικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin