Image default
Αγορές

Τέλος στο ανοδικό σερί της Wall Street-Νέοι φόβοι για ύφεση

Τέλος στο ανοδικό σερί της Wall Street-Νέοι φόβοι για ύφεση

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης (4/4) στη Wall Street, καθώς τα νέα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια. Αυτό με τη σειρά του ενδέχεται να οδηγήσει σε ύφεση, σύμφωνα με αναλυτές που χτυπούν νέο «καμπανάκι».

Και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street υποχώρησαν, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έπεσαν τον Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας έχει «παγώσει», ενώ παράλληλα οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Προηγήθηκαν στοιχεία που έδειχναν αποδυνάμωση της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,59% στις 33.402,38 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,58% στις 4.100,68 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,52% στις 12.126,33 μονάδες. Οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 προέρχονται από τέσσερις ημέρες ανόδου.

Στα μάκρο της ημέρας, οι κενές θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία ανήλθαν σε 9,9 εκατ. τον Φεβρουάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών, ενώ αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν μία μέτρηση στα 10,5 εκατ. Τον Ιανουάριο οι κενές θέσεις εργασίας είχαν ανέλθει σε 10,6 εκατ. Η μείωση σηματοδότησε την πρώτη φορά που οι ανοιχτές θέσεις ήταν κάτω από 10 εκατομμύρια από τον Μάιο του 2021. Πρόκειται για ένα σημάδι ότι η κάποτε «καυτή» αγορά εργασίας που υποστήριζε την αμερικανική οικονομία, πλέον αρχίζει να χάνει τη δυναμική της.

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες υποχώρησαν 0,7% τον Φεβρουάριο, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για πτώση 0,6% σε δημοσκόπηση της WSJ. Οι παραγγελίες υποχώρησαν για τρίτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα πραγματοποιήσει άλλη μια μικρή αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο μετά και τους πρόσφατους κλυδωνισμούς στον τραπεζικό σύστημα που απείλησαν να αποσταθεροποιήσουν το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Νέα άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό

Με κέρδη για τέταρτη διαδοχική μέρα έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία μετά την απόφαση του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή του κατά πάνω από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σήμερα ωστόσο έκλεισαν μακριά από τα υψηλά ημέρας, καθώς την απόφαση του OPEC+ διαδέχθηκε ο προβληματισμός για την έκθεση σχετικά με τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, επαναφέροντας τις ανησυχίες για μια παγκόσμια επιβράδυνση και για μείωση της ζήτησης.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαΐου πρόσθεσε 29 cents ή 0,4% και έκλεισε στα 80,71 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Ιανουαρίου. Αντίστοιχα, το Brent Ιουνίου με οριακά κέρδη 1 cent έκλεισε στα 84,94 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures, που είναι το υψηλότερο σημείο από τις 6 Μαρτίου.

Στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από έναν χρόνο έκλεισε ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να λαμβάνει ώθηση από την υποχώρηση της τιμής του αμερικανικού δολαρίου και των ομολόγων. Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου πρόσθεσε 37,80 δολάρια ή 1,9% και έκλεισε στα 2.038,20 δολάρια ανά ουγγιά. Αυτό είναι το υψηλότερο κλείσιμο για το πολύτιμο μέταλλο από τις 8 Μαρτίου του 2022.

Το ασήμι παραδόσεως Μαΐου ενισχύθηκε κατά 1,08 δολάρια ή 4,5% στα 25,101 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ αντίθετα ο χαλκός του ίδιου μήνα έχασε 7 cents ή 1,8% στα 3,971 δολάρια η λίβρα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • αμερικανική οικονομία
  • κενές θέσεις εργασίας
  • ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Σχετικα αρθρα

    Τεχνολογικό sell off στη Wall Street-Έχασε τις 5.000 μονάδες ο S&P 500

    admin

    Απέφυγαν τα χειρότερα οι ευρωαγορές-Έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά ημέρας

    admin

    Μεικτά πρόσημα στη Wall Street – «Βαρίδι» το Netflix

    admin

    Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή

    admin

    Πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το χτύπημα Ισραήλ στο Ιράν

    admin

    Ενισχύεται ο Dow- 5ήμερο σερί απωλειών για τον S&P

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τα επιτόκια

    admin

    Νέα προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street- Αμφιταλαντεύεται ο S&P

    admin

    Ευρωαγορές: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα σε Ισραήλ-Ιράν

    admin

    Σε τροχιά ανάκαμψης τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τεχνολογική ώθηση

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

    admin

    Rebound στις ευρωαγορές, παρά τα σχόλια Πάουελ για τα επιτόκια

    admin