Image default
Διεθνή

Τραμπ: Σήμερα θα βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου – Σε επιφυλακή 35.000 αστυνομικοί στη Νέα Υόρκη

Μια ιστορικών διαστάσεων ημέρα ξημέρωσε σήμερα για τις ΗΠΑ, καθώς ο πρώην Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ οδηγείται σε δίκη, σε μια από τις σπάνιες φορές που ένας πρώην «πλανητάρχης» στέκεται ως κατηγορούμενος απέναντι στις δικαστικές Αρχές. Για την ιστορία, η πολύκροτη «δίκη Τραμπ» δεν αποτελεί συνέπεια ούτε της εισβολής διαδηλωτών στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου του 2021, ούτε της πάγιας θέσης του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ για νοθεία στις Προεδρικές εκλογές του 2020, αλλά και ούτε αποτέλεσμα της κατοχής απόρρητων εγγράφων στα υπόγεια της επίσημης κατοικίας του, στη Φλόριντα. Αντίθετα, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πλέον αμφιλεγόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ οδηγείται σήμερα ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς εγκαλείται ότι επιχείρησε να εξαγοράσει τη σιωπή της πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς, προκειμένου εκείνη να μην αναφερθεί πριν από τις Προεδρικές εκλογές του 2016, στη σύντομη σχέση που διατηρούσαν παλαιότερα.

New York City Mayor Eric Adams addressed Donald Trump supporters directly, saying city authorities would not hesitate to arrest and charge anyone who breaks the law in protest over the former president’s upcoming arraignment on state charges https://t.co/gO7H0XmU3G pic.twitter.com/BoZuoZrfsw

— Reuters (@Reuters) April 3, 2023

Η πιπεράτη ιστορία του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ με τη γνωστή πορνοστάρ θα μπορούσε να θεωρηθεί κακούργημα για την πολιτεία της Νέας Υόρκης, με τον Τραμπ να αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις εντός έδρας, δηλαδή στην πολιτεία όπου μεγαλούργησε επί δεκαετίες επιχειρηματικά και αποτέλεσε εφαλτήριο για την ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Σε πρωτόγνωρες, ωστόσο, για την υστεροφημία ενός πρώην Προέδρου των ΗΠΑ στιγμές, ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε χθες αεροπορικώς από το θέρετρό του, Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα πίσω στην Νέα Υόρκη, για να περάσει την νύχτα στον Πύργο Τραμπ, στην καρδιά του Μανχάταν, γύρω από τον οποίο έχουν τοποθετηθεί μεταλλικοί φράχτες. Υπό το φόβο σοβαρών επεισοδίων, 35.000 αστυνομικοί της Νέας Υόρκης έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ενώ έχει αποκλειστεί και η περιοχή πέριξ του δικαστηρίου του Μανχάταν, καθώς κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την αντίδραση των φανατικών και οργισμένων οπαδών του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, οι οποίοι παρακολουθούν έξαλλοι τον ταγό τους και εμπνευστή της «Μεγάλης Αμερικής Ξανά» να οδηγείται κατηγορούμενος, ενόψει και των Προεδρικών εκλογών του 2024, για τις οποίες δηλώνει παρών.

35,000 NYPD officers are on standby for former Pres. Donald Trump’s arraignment tomorrow, sources told CBS News. Trump has encouraged his supporters to protest the indictment with language echoing the rhetoric he used before Jan. 6, 2021. https://t.co/CBkdenWP2K pic.twitter.com/CZhhJM2zMR

— CBS Mornings (@CBSMornings) April 3, 2023

Μυστικές οι κατηγορίες

Η αυτοκινητοπομπή, άλλωστε, που μετέφερε τον Ντόναλντ Τραμπ προς το αεροδρόμιο, από όπου πέταξε προς την Νέα Υόρκη, αλλά και οι πρώτες στιγμές από την προσγείωσή του με κατεύθυνση τον πύργο του μεταδόθηκαν - από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, επαναφέροντας δυναμικά τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ στην επιφάνεια, ακόμη και αν ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές, αλλά άγνωστες κατά βάση κατηγορίες, καθώς το ακριβές κατηγορητήριό του δεν έγινε νωρίτερα γνωστό, δίνοντας εμμέσως ώθηση σε νέες θεωρίες συνωμοσίας.

Αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις για πρώτη φορά, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να επιστρέψει αργά σήμερα το βράδυ, τουλάχιστον κατά τους συνεργάτες του, στο σπίτι του στη Φλόριντα, αφού προηγουμένως αντιμετωπίσει τους δικαστές της Νέας Υόρκης, εκπέμποντας ένα μήνυμα σιγουριάς απέναντι στην τελική έκβαση της δίκης. Πηγές, ωστόσο, της διαδικασίας θεωρούν πως ο Ντόναλντ Τραμπ ερευνάται από τον Εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, στην υπόθεση χρηματισμού της γνωστής πορνοστάρ με 130.000 δολάρια, μέσω ενδιάμεσου προσώπου. Το ρόλο του ενδιάμεσου στην πληρωμή της Ντάνιελς φέρεται να διαδραμάτισε ο δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, αλλά οι πληρωμές προς την πορνοστάρ φέρεται να καταγράφηκαν ψευδώς στα επιχειρηματικά αρχεία του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ ως παροχές νομικών υπηρεσιών.

Αποτυπώματα και φωτογραφίες

Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο Ντόναλντ Τραμπ θα φτάσει στο δικαστήριο του Μανχάταν υπό τη συνοδεία της Μυστικής Υπηρεσίας, που είθισται να φυλάσσει τους πρώην προέδρους και θα παραδοθεί εθελοντικά. Αντίθετα με τα προβλεπόμενα, δεν αναμένεται να του περάσουν χειροπέδες, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, αλλά θα του πάρουν αποτυπώματα και θα τον φωτογραφίσουν, πριν ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως ο έλεγχος για το αν εκκρεμούν σε βάρος του εντάλματα. Κατόπιν, ενώπιον του δικαστή, θα απαγγελθούν στον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ οι κατηγορίες και αναμένεται, κατά πληροφορίες, να δηλώσει αθώος, ενώ το σενάριο πιθανότερο είναι να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Φρένο στην προεδρική κούρσα;

Στην πραγματικότητα, το επίδικο της σημερινής διαδικασίας είναι αν οι κατηγορίες που απαγγελθούν σήμερα στον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ θα μπορούσαν να τον θέσουν εκτός από την κούρσα των Προεδρικών εκλογών του 2024, στην οποία έχει δηλώσει ήδη παρών, μολονότι η υποψηφιότητά του τυπικά δεν ακυρώνεται. Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται, αν προκύψουν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι τα επιχειρηματικά αρχεία του Ντόναλντ Τραμπ παραποιήθηκαν, ώστε η πληρωμή της πορνοστάρ να εκληφθεί ως οικονομική συνεισφορά στην προεκλογική εκστρατεία του το 2016, οπότε αποκτά χαρακτήρα κακουργήματος. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή δίκη αποτελεί την αφετηρία μιας μακράς δικαστικής περιπέτειας για τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος φέρεται να έχει επίγνωση των όσων θα ακολουθήσουν, εντάσσοντας για το λόγο αυτό στην υπερασπιστική του ομάδα τον γνωστό δικηγόρο, Τοντ Μπλανς. Μολονότι ο δικηγόρος του Τραμπ, Τζο Τακοπίνα περιέγραψε για τη σημερινή διαδικασία ότι επιθυμεί να εξελιχθεί ως «όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη και αριστοκρατική», η ατμόσφαιρα στην Νέα Υόρκη παραμένει τεταμένη, θέτοντας σε επιφυλακή τις αστυνομικές Αρχές για τυχόν επεισόδια και διαδηλώσεις υπέρ του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ.

Φόβοι για ταραχές

Για τον ίδιο λόγο, πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας έχουν σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια τόσο την είσοδο, όσο και την έξοδο του Τραμπ από το δικαστικό μέγαρο, ενώ δεν αποκλείεται να εισέλθει σε αυτό από κάποια είσοδο με περιορισμένη πρόσβαση στο κοινό. Υπό το φόβο ταραχών, τόσο ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, όσο και ο αστυνομικός διευθυντής, Κίτσαντ Σουέλ δήλωσαν ότι θα κλείσουν οι δρόμοι σε όλη την πόλη και πως θα υπάρξει έντονη αστυνομική παρουσία γύρω από το δικαστήριο και πιθανώς σημεία ελέγχου για να εμποδίσουν την κυκλοφορία των πεζών. «Αν και δεν έχουμε συγκεκριμένες απειλές, άνθρωποι όπως η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, η οποία είναι γνωστό ότι διαδίδει παραπληροφόρηση και ρητορική μίσους, δήλωσε ότι έρχεται στην πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, αναφερόμενος στην ακραία Ρεπουμπλικανή βουλευτή από τη Τζόρτζια, που απηύθυνε κάλεσμα διαμαρτυρίας απέναντι στο κατηγορητήριο του Τραμπ.

«Κυνήγι Μαγισσών»

Από πλευράς του, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για «Κυνήγι Μαγισσών» σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, «καθώς η πάλαι ποτέ σπουδαία χώρα μας πηγαίνει στην ΚΟΛΑΣΗ!», όπως σχολίασε, λίγο πριν αναχωρήσει από τη Φλόριντα, φράση που επαναφέρει κάθε φορά που βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες έρευνες από τις Αρχές, ενώ αναμένεται ότι θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί την δίωξή του προς πολιτικό του όφελος, αυξάνοντας την τραυματισμένη δημοτικότητά του, ενόψει των Προεδρικών εκλογών του 2024. Μάλιστα, συνεργάτες του ανέφεραν ότι η προεκλογική του καμπάνια συγκέντρωσε επτά εκατομμύρια δολάρια μετά την είδηση της δίωξής του, θέλοντας να στείλουν ένα μήνυμα πολιτικής ώθησης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, της προεδρικής υποψηφιότητάς του, κρατώντας παράλληλα σε εγρήγορση τους φανατικούς ψηφοφόρους του.

Στο πλαίσιο αυτό, οι σύμβουλοι στρατηγικής του Τραμπ επιχειρούν να τον πείσουν να δώσει μια πανηγυρική νότα στη σημερινή του δήλωση, μετά το πέρας της δικαστικής διαδικασίας, ενώ εκτιμούν πως στο τέλος της ημέρας η εκτενής ειδησεογραφική κάλυψη της δίκης από τα «συστημικά ΜΜΕ» θα λειτουργήσει υπέρ της υποψηφιότητάς του, με τον πρώην Πρόεδρο να κάνει λόγο στο εξής για «πολιτική παρέμβαση» σε ρόλο θύματος, στην προεκλογική εκστρατεία για το Λευκό Οίκο, με ορίζοντα το 2024.

Ειδήσεις σήμερα:

Νίκος Σειραγάκης: Αποφυλακίστηκε ο προπονητής που καταδικάστηκε σε 401 χρόνια φυλακή για ασέλγεια σε 36 ανήλικους

Twitter: Ο Έλον Μασκ άλλαξε το λογότυπο – Έβαλε τον σκύλο του Dogecoin

Survivor All Star: Χαμός στο συμβούλιο με τους δυο νέους υποψήφιους προς αποχώρηση – Δείτε βίντεο

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Πέθανε η ηθοποιός Μάργκιτ Κάρστενσεν, η «μούσα» του Φασμπίντερ

admin

Ιταλία: Ημερήσιο πλαφόν επισκεπτών σε δημοφιλείς παραλίες

admin

Μπεν Ουάλας: «Ο δρόμος είναι ανοικτός» για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, λέει ο Βρετανός υπουργός Άμυνας

admin

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν υπέγραψε τον νόμο που αυξάνει το όριο του χρέους

admin

Τουρκία: Εκτός κυβέρνησης Χουλουσί Ακάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Αισιόδοξος ότι το Κίεβο θα ενισχυθεί με «σημαντικό αριθμό» μαχητικών

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παγκόσμια οργή για τη ρωσική επίθεση στο κλειστό καταφύγιο στο Κίεβο με ένα νεκρό παιδί

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία – Politico: Η Wagner ψάχνει προσωπικό για τις επιχειρήσεις της μέσω αγγελιών σε Twitter και Facebook

admin

Εκλογές στην Τουρκία – Ντεμιρτάς: Ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης εγκαταλείπει την πολιτική – Το παρασκήνιο της αποχώρησής του

admin

Ιράν: Πάνω από 300 καταδικασθέντες σε θάνατο εκτελέστηκαν το 2023, σύμφωνα με ΜΚΟ

admin

ΗΠΑ: Ο Μάικ Πενς ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

admin

Κιμ Γιονγκ Ουν: Εθισμένος στη νικοτίνη και το αλκοόλ φέρεται ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας

admin