Image default
Οικονομία

ΙΕΛΚΑ: Πιο φθηνό το τυπικό καλάθι σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα συγκριτικά με 5 ευρωπαϊκές χώρες

Φθηνότερο είναι το καλάθι προϊόντων σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα σε σχέση με 5 ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Μ. Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία), σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) για τον Μάρτιο του 2023.

Ειδικότερα, η σύγκριση των μέσων τιμών των καλαθιών δείχνει ότι οι τέσσερις χώρες έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα, 18% η Γαλλία, 7% το Ηνωμένο Βασίλειο, 12% η Ιταλία, 7% η Ισπανία 3%, ενώ η Πορτογαλία είναι στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα.

Η σύγκριση των καλαθιών χωρίς ΦΠΑ δείχνει ότι όλες οι χώρες έχουν πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα, η Γαλλία κατά 26%, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 17%, η Ιταλία κατά 20%, η Ισπανία κατά 11% και η Πορτογαλία κατά 2%. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ είναι 13%, σημαντικά υψηλότερος από το Ηνωμένο Βασίλειο (0% ή 5%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Πορτογαλία (13% και 6%), την Ιταλία (5% και 4%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Η βασική διαφορά, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, είναι ότι τρόφιμα που στην Ελλάδα υπάγονται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ με 24%, στις υπόλοιπες χώρες υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος είναι και χαμηλότερος του ελληνικού με 6%, 5,5%, 4% ή ακόμα και 0%.

Σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Δεκεμβρίου 2022, οι διακυμάνσεις στην εξέλιξη των τιμών είναι μικρές. Συγκεκριμένα, οι τιμές στην Ελλάδα καταγράφονται σταθερές (μείωση -0,29%), όπως και τη Γαλλία (-0,25%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (-0,45%), μείωση καταγράφεται στην Πορτογαλία (-0,91%) και αύξηση στην Ισπανία (+1,95%) και την Ιταλία (+1,61%).

Η έρευνα γίνεται σε δείγμα πάνω από 5.000 τιμών προϊόντων και 30 διαφορετικές αλυσίδες σουπερμάρκετ στις έξι χώρες συνολικά για να υπολογισθούν οι μέσες τιμές, με δειγματοληψίες από έγκυρα site σύγκρισης τιμών σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και από αλυσίδες σουπερμάρκετ. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τόσο τιμές προϊόντων σε προσφορά, όσο και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σε κάθε χώρα και αφορούν μόνο αλυσίδες σουπερμάρκετ.

--

Σχετικα αρθρα

Κ. Χατζηδάκης: «Στην Ελλάδα μάθαμε το μάθημά μας» -«Χρειαζόμαστε περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη»

admin

Εκτίναξη 17,2% του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση τον Φεβρουάριο στα 287 εκατ. ευρώ

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,1% του τζίρου στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

Επιθεώρηση Εργασίας: Στοχευμένοι έλεγχοι για 5 εργασιακά ζητήματα-Πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 19,7% στον τζίρο των καταλυμάτων τον Φεβρουάριο

admin

Αύξηση 3,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

S&P: πιθανότητα καθυστέρησης στη μείωση των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

admin

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων στις 24/4

admin

ΤτΕ: Πίεση στο εμπόριο ισοζύγιο τον Φεβρουάριο λόγω εισαγωγών- 22% άνοδος στις τουριστικές εισπράξεις

admin

ΑΑΔΕ: Από 22 Απριλίου το Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) Αττικής

admin

Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμα 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές

admin

S&P: Θα πάει κόντρα στο ρεύμα η Ελλάδα;

admin