Image default
Πολιτική

Κλείνουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – Ποια ονόματα «εκπλήξεις» παίζουν

Ολοταχώς για την «πανηγυρική», όπως την χαρακτηρίζουν, συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή οδεύει η Κουμουνδούρου, όπου αναμένεται να ανακοινωθεί το υπόλοιπο 25% των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που απομένει, είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας το οποίο το χειρίζεται προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Το απόγευμα της Πέμπτης συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες των ψηφοδελτίων ενώ παρουσιάστηκε και το κυβερνητικό πρόγραμμα. Μάλιστα η Κουμουνδούρου, προσπαθεί να διαφυλάξει κάθε ενδεχόμενο διαρροής των ονομάτων έως την Κυριακή. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στα ψηφοδέλτια του κόμματος αναμένονται και εκπλήξεις.

Στη μάχη του σταυρού στην Α’ Θεσσαλονίκης «ρίχνεται» καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Στην ίδια περιφέρεια θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών και η Δώρα Τσαμπάζη, δημοσιογράφος και σύζυγος του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, ο οποίος έφυγε από την ζωή τον Οκτώβριο του ‘22. Επιπλέον στη θέση του Μιχάλη Χαιρετάκη στα Χανιά, αναμένεται να βρεθεί ο χειρουργός και επιμελητής του νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Πετράκης. Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή του τοποθέτηση του ο Παύλος Πολάκης, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον συνυποψήφιο του.

Την ίδια ώρα η πληροφορία που θέλει τη συμμετοχή του Ευάγγελου Αντώναρου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι δεν επιβεβαιώνεται. Μάλιστα ακόμα και στο άκουσμα της φημολογίας υπήρξαν ψίθυροι δυσαρέσκειας από στελέχη του κόμματος. Από την άλλη, φαίνεται ότι η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνα Λινού, «κατεβαίνει» στον Βόρεια Τομεα.

Την ίδια ώρα, κατά την διάρκεια της σημερινής Πολιτικής Γραμματείας, ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο θα επικυρωθεί από την Κεντρική Επιτροπή την Κυριακή. Ακόμη φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προοδευτική διακυβέρνηση και στους κοινούς στόχους.

Νωρίτερα ο μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε τις τρεις προτάσεις του κόμματος, που αφορούν την ολική μεταμόρφωση των υποδομών, με κύριο σκοπό την ασφάλεια των μετακινήσεων. Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, επιτέθηκε και καυτηρίασε το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» χαρακτηρίζοντας το «φιάσκο».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται κυρίως στην ψηφιοποίηση των συστημάτων, ενώ προτείνει και τη δημιουργία μιας νέας «Διαύγειας» για τις υποδομές, στην οποία θα μπορεί ο πολίτης να «ελέγχει» και να γνωρίζει όλες τις κινήσεις και τις αλλαγές. Ο Αλέξης Τσίπρας, βάζει ως πρώτη προτεραιότητα τη θεσμοθέτηση, υλοποίηση και τη λειτουργία ενός ψηφιακού Κεντρικού Συστήματος Αδειοδοτήσεων.

Με διασύνδεση όλων των φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου τομέα, οι οποίοι εμπλέκονται στην αδειοδότηση, στις διαδικασίες έγκρισης δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων, και όλων των ελεγκτικών οργάνων και αρχών. Η διεκπεραίωση της διαδικασίας εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων θα γίνεται στο σύνολό της ηλεκτρονικά. Στο σύστημα θα περιλαμβάνονται και οι ειδικές κατηγορίες αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων από φορείς και υπηρεσίες όπως, η δασική, οι εφορίες αρχαιοτήτων, το συμβούλιο αρχιτεκτονικής, το πυροσβεστικό σώμα.

Δεύτερον, προτείνουν τη θεσμοθέτηση, υλοποίηση και τη λειτουργία ενός ψηφιακού Κεντρικού Συστήματος Παρακολούθησης Τεχνικών Έργων. Στο σύστημα αυτό θα καταγράφεται όλη η πορεία υλοποίησης ενός έργου. Δηλαδή μετά το προσυμβατικό έλεγχο από όλους τους φορείς που ασκούν τον έλεγχο της νομιμότητας όπως του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της ΕΑΔΗΣΥ, της Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών, των διαχειριστικών αρχών. Και η ορθή τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, στην ευχέρεια των υπαλλήλων της αρμόδιας υπηρεσίας και φυσικά στη σχέσης τους με την ανάδοχο εταιρεία.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «από εδώ και στο εξής κάθε λογαριασμός, κάθε πίνακας εργασιών, κάθε πρόοδος, κάθε εκταμίευση θα είναι στη Διαύγεια. Και προφανώς κάθε παράταση ή κάθε καθυστέρηση θα είναι στο φώς. Συνεπώς η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, ο ίδιος ο υπουργός υποδομών, βουλευτές αλλά και ο κάθε απλός πολίτης, θα έχει τη δυνατότητα γνώσης, ελέγχου και παρέμβασης».

Τέλος, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, θα προχωρήσουν και σε μια ψηφιακή καινοτομία, στη θεσμοθέτηση, την υλοποίηση και τη λειτουργία Συστήματος Καταγραφής, Λειτουργίας και Συντήρησης Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων, στο οποίο καταγράφονται όλα τα δημόσια και ιδιωτικά έργα, τα οποία έχουν παραληφθεί οριστικά.

Παράλληλα, συντάσσεται και ο κατάλογος στοιχείων συντήρησης και λειτουργίας έργων, και για τα κτιριακά έργα διασυνδέεται με το σύστημα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων. Πιο απλά, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «με δυο λόγια φτιάχνουμε ένα Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο υποδομών, στο οποίο όμως καταγράφονται και όλες οι ενέργειες συντήρησης και πιστοποιήσεις ασφαλείας».

Ειδήσεις σήμερα:

Άγριος ξυλοδαρμός ηλικιωμένου ζευγαριού από τον γιο τους

Ευθανασία στο λευκό τιγράκι προτείνουν οι κτηνίατροι – «Να λυτρωθεί από το μαρτύριο»

Πώς έμοιαζε ο άνθρωπος πριν 30.000 χρόνια – Δείτε απεικόνιση άνδρα από την Αίγυπτο

Subscribe to our News

* indicates required/

( mm / dd )


Σχετικα αρθρα

Κυβέρνηση για Έβρο: Είμαστε σε επικοινωνία με την Τουρκία – Θα αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού

admin

Ανδρουλάκης από Ρόδο: Είναι αναγκαίο ως χώρα να διασυνδέσουμε το τουριστικό προϊόν με την παραγωγή

admin

Μεταναστευτικό – Κυβέρνηση για τον Έβρο: Είμαστε σε επικοινωνία με την Τουρκία – Θα αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού

admin

Κουτσούμπας:Το ΚΚΕ δεν θα σταματήσει να διεκδικεί τις γερμανικές επανορθώσεις – αποζημιώσεις

admin

Καϊλή στη Corriere della Sera: Ήξερα ότι στο γραφείο του Τζόρτζι υπήρχε μία βαλίτσα του Παντσέρι, αλλά δεν πήγαινα ποτέ

admin

Δουδωνής: Στο αποκορύφωμα η απάτη της ΝΔ- Τ0 2019 έταξε μείωση του ΦΠΑ

admin

Qatargate: Η Εύα Καϊλή φωτογραφίζεται με την κόρη της για πρώτη φορά μετά την αποφυλάκιση

admin

«Ο Μητσοτάκης μείωσε 50 φόρους, θα αυξήσει τώρα και τους μισθούς» – Τι λέει ο Οικονόμου για το ζήτημα της Ροδόπης

admin

Eκλογές της 25ης Ιουνίου: Τι ισχύει και τι αλλάζει από την 21η Μαΐου – Πώς ψηφίζουμε – Τι ισχύει για ετεροδημότες και Ελληνες του εξωτερικού

admin

Πλακιωτάκης στον ΣΚΑΪ: Δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

admin

Οικονόμου στον ΣΚΑΪ: Ευθεία ανάμειξη του τουρκικού προξενείου στην εκλογική διαδικασία στη Ροδόπη

admin

Εκλογές 2023: Το τουρκικό προξενείο «ελέγχει» δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει η ΝΔ

admin