Image default
Ευρώπη

Παγκόσμιο εμπόριο: Με «βαρύ» βηματισμό το 2023

«Βαρίδι» αναμένεται να αποτελέσουν φέτος για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου δύο παράγοντες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ): ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός.

Ως εκ τούτου, οι προβλέψεις του ΠΟΕ για το παγκόσμιο εμπόριο είναι συγκρατημένες, εκτιμώντας ότι ο όγκος του αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7% φέτος, έπειτα από ανάπτυξη 2,7% το 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή πρόβλεψη είναι σημαντικά χαμηλότερη από τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του 2,6% από την πτώση του εμπορίου την περίοδο μετά την οικονομική κρίση του 2008 και τη «βουτιά» του παγκόσμιου εμπορίου. Ωστόσο, η πρόβλεψη είναι υψηλότερη κατά 1% από την προηγούμενη του ΠΟΕ, τον Οκτώβριο, για την ανάπτυξη του εμπορίου για το 2023. Ο Οργανισμός απέδωσε την αναθεώρηση στη χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία στην Κίνα, η οποία πιθανότατα θα επηρεάσει τις ροές εμπορίου εντός και εκτός της χώρας.

Ο μεγάλος ένοχος για την υποτονική ανάπτυξη του εμπορίου είναι ο πληθωρισμός, σημειώνουν οι οικονομολόγοι του ΠΟΕ. Παρόλο που οι τιμές στα τρόφιμα και την ενέργεια έχουν σημειώσει σημαντική μείωση από τα υψηλά επίπεδα που έφτασαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, παραμένουν υψηλότερες από ό,τι πριν από τον πόλεμο, γεγονός που περιορίζει το εισόδημα των ανθρώπων και άρα τη ζήτηση για εισαγόμενα αγαθά.

Αυτή η τάση αποτυπώθηκε στις εμπορικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του εμπορίου για το 2022 ήταν χαμηλότερος από την πρόβλεψη του ΠΟΕ τον Οκτώβριο, για ανάπτυξη 3,5%.

Παρά την επιβράδυνση όμως της εμπορικής δραστηριότητας το τέταρτο τρίμηνο, το παγκόσμιο εμπόριο πήγε πολύ καλύτερα το 2022 από τα «κακά» σενάρια που έφερε η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, γεγονός που υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα του εμπορίου έναντι των οικονομικών κραδασμών.

«Οι δρόμοι του εμπορίου και του πληθωρισμού διασταυρώθηκαν το 2022», δήλωσε ο Ραλφ Όσα, επικεφαλής οικονομολόγος του ΠΟΕ. Όπως σημείωσε, αρχικά, οι μειωμένες προμήθειες, που ήταν το αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία τροφοδότησαν τον πληθωρισμό και περιόρισαν την ανάπτυξη του εμπορίου. Αργότερα, οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, που αποφασίστηκαν με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού, μείωσαν τη ζήτηση για αγαθά και «ψαλίδισαν» περαιτέρω την ανάπτυξη του εμπορίου.

Πλέον ο ΠΟΕ κοιτάει στις κεντρικές τράπεζες για να εκτιμήσει την πορεία του εμπορίου.«Η ανάπτυξη του εμπορίου θα εξαρτηθεί καθοριστικά από την πορεία της νομισματικής σύσφιξης και την επίδρασή της» στο ΑΕΠ, όπως είπε ο Όσα.

Πότε όμως αναμένεται να ξεμουδιάσει το παγκόσμιο εμπόριο; Σύμφωνα με τον ΠΟΕ, το παγκόσμιο εμπόριο θα «κινείται» δειλά το 2023 και η ανάπτυξή του θα επιταχυνθεί το 2024, στο 3,2%. Η πορεία μέχρι εκεί, ωστόσο, δεν είναι εξασφαλισμένη, προειδοποιεί κάνοντας λόγο για μια σειρά από σημαντικούς κινδύνους, μεταξύ των οποίων οι γεωπολιτικές εντάσεις και η επισιτιστική ασφάλεια, η νομισματική σύσφιξη, η χρηματοπιστωτική αστάθεια και τα υψηλότερα επίπεδα χρέους.

Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, οι οικονομολόγοι του ΠΟΕ προβλέπουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, στο 2,4% φέτος από 3% το 2022 και 5,9% το 2021.

– - Wall Street Journal

Σχετικα αρθρα

Ερντογάν: Το πιο επείγον ζήτημα ο πληθωρισμός- «Θα πέσει, όπως τα επιτόκια»

admin

Το δολάριο είναι ο βασιλιάς της… Ευρώπης: Ο ρόλος του στις εξελίξεις της ηπείρου

admin

ΗΠΑ: Συμφωνία για το όριο χρέους με περικοπές δημοσίων δαπανών

admin

Πολωνία: Θα αυξηθεί δύο φορές ο κατώτατος μισθός το 2024

admin

Nvidia: Η ιστορία της εταιρείας του 1 τρισ. που «γεννήθηκε» σε ένα ντάινερ

admin

ΗΠΑ: Παράταση-ανάσα στην αγωνία για το χρέος από την Τζάνετ Γέλεν

admin

Μπάιντεν: Ίσως σήμερα η συμφωνία για το όριο χρέους των ΗΠΑ

admin

ΔΝΤ: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ

admin

Γιατί μία ύφεση στις ΗΠΑ θα ήταν καλό νέο για τις αγορές

admin

ΗΠΑ: Άνω των εκτιμήσεων ο δείκτης προσωπικών δαπανών PCE

admin

Τζέρεμι Χαντ: Ναι στην ύφεση στη Βρετανία, αν είναι να πέσει ο πληθωρισμός

admin

Ισχυρές εξαγωγές για τα νέα ενεργειακά οχήματα της Κίνας

admin