Image default
Πολιτική

Ουκρανός υπουργός Άμυνας μετά τη συνάντησή του με Παναγιωτόπουλο: «Είμαι ευγνώμων στους Έλληνες φίλους μας»

Την ευγνωμοσύνη της ουκρανικής κυβέρνησης στην Ελλάδα για την αμέριστη υποστήριξή της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία εξέφρασε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξέι Ρεζνίκοφ.

«Πολύ παραγωγική συνάντηση με τον συνάδελφό μου, Υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Είμαι ευγνώμων στους Έλληνες φίλους μας για την αμέριστη υποστήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα; ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια (τεθωρακισμένα οχήματα, πυρομαχικά), και τη συνέχιση της συμμετοχής τους στη Ραμστάιν (Ομάδας Επαφής για τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία)» τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. 

Very productive meeting with my colleague, Minister of Defense @npanagioto I’m grateful to our Greek friends for their unwavering support for our sovereignty and territorial integrity; humanitarian and defense assistance (IFVs, ammo); and their continued participation in Ramstein pic.twitter.com/EzMQOE9b2R

— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) April 6, 2023

Για την ισχυρή στήριξη της Ελλάδας, για όσο χρειαστεί, προς την Ουκρανία, τον ουκρανικό λαό και το εγγενές δικαίωμα του να υπερασπισθεί την πατρίδα του και να αποκαταστήσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του, διαβεβαίωσε νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, τον Ουκρανό ομόλογο του, σε δηλώσεις του μετά το τέλος των συνομιλιών, διάρκειας δύο ωρών, που είχαν στην Αθήνα.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, από την αρχή του πολέμου εναντίον της Ουκρανίας, καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική επιθετικότητα τασσόμενη στο πλευρό στο πλευρό της Ουκρανίας και των γενναίων υπερασπιστών της.

Εφαρμόσαμε όλες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον εισβολέα, παρά το κόστος τους για μας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παναγιωτοπουλος

Η αντίδρασή μας στη ρωσική εισβολή, μια απροκάλυπτα επιθετική ενέργεια, ήταν γρήγορη και αποφασιστική, δεδομένης της ξεκάθαρης και σταθερής θέση μας εναντίον οποιασδήποτε μορφής αναθεωρητισμού, είτε αμφισβητεί βασικούς κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης είτε εκφράζεται ως επιδίωξη αλλαγής των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, σχολίασε περαιτέρω.

Οι εικόνες από τη Μπούκα και τους εκατοντάδες νεκρούς στη Μαριούπολη, μας θυμίζουν το καθήκον μας προς τα θύματα και τις οικογένειές τους, να εξασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, καθώς και να συνεχίσουμε την αταλάντευτη στήριξή μας προς την Ουκρανία και τον λαό της που παλεύει για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, πρόσθεσε.

Επίσης, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας εξέφρασε την ισχυρή βούληση της Ελλάδας για την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας με την Ουκρανία.

Καταλήγοντας, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον ουκρανικό λαό, ο οποίος υπέφερε και συνεχίζει να υποφέρει πολύ ως αποτέλεσμα της εισβολής και όπως είπε, «να αποτίσω φόρο τιμής στις ηρωικές Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας που μάχονται με γενναιότητα και αυτοθυσία για τη νίκη».

Ο Ουκρανός υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αλεξέι Ρεσνίκοφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την, σε πολλαπλά επίπεδα, υποστήριξη τους στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής. Οι πρόσφυγες μας βρίσκουν ένα σπίτι στην Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά

Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι εισβολείς, πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις.

Παναγιωτοπουλος

Παράλληλα, χαρακτήρισε συμβολική την επικείμενη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, της οποίας η σημαία φέρει τα ίδια χρώματα με τη σημαία της πατρίδας του, ελπίζοντας ότι η επόμενη χώρα θα είναι η Ουκρανία, καθώς, όπως είπε, η Ουκρανία έχει την εμπειρία να απωθήσει τη Ρωσία χρησιμοποιώντας όπλα του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Ρεσνίκοφ ενημέρωσε για την τρέχουσα κατάσταση στα πεδία των μαχών, για την προετοιμασία της εκστρατείας αντεπίθεσης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, τις εκπαιδεύσεις των στρατιωτών, ενώ επανέλαβε την ανάγκη για την παροχή βλημάτων πυροβολικού και βαρέων όπλων πεζικού.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας της Ουκρανίας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας, μετά τη νικηφόρα έκβαση του πολέμου, ιδίως στο ζήτημα της αποναρκοθέτησης της αζοφικής θάλασσας, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα έχει μεγάλη εμπειρία και στη θάλασσα και στην ξηρά, ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η τροφοδοσία της Αφρικής που έχει αναλάβει η Ουκρανία και προς το παρόν διεξάγεται μέσω ενός πράσινου διαδρόμου υπό τον ΟΗΕ.

Τέλος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, καλωσορίζοντας τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας της Ουκρανίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη βοήθεια της Ελλάδας που έχει αποσταλεί ή θα αποσταλεί στην Ουκρανία, καθώς και άλλες ενέργειες υποστήριξης οι οποίες συνίστανται σε:

-72 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια,

 -3.870 τόνους στρατιωτικό εξοπλισμό,

-Αντιαεροπορικούς πυραύλους STINGER, ρουκέτες, οβίδες πυροβολικού, πυρομαχικά τυφεκίων, Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού/Μάχης BMP-1,

-Ετοιμότητα για τη μεταφορά -σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Συνεργασίας Δωρεών (International Donation Coordination Center/IDCC)- άλλης μιας αποστολής ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ BMP-1, ρουκετών HE των 73mm, πυρομαχικών πυροβολικού και τυφεκίων και

-Διατήρηση ετοιμότητας στα στρατιωτικά νοσοκομεία να υποδεχθούν και θα θεραπεύσουν τραυματίες Ουκρανούς στρατιώτες και αξιωματικούς.

Περαιτέρω, υποστηρίζουμε πλήρως την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMAM) στην Ουκρανία, στην οποία λαμβάνουμε ενεργητικά μέρος στην εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού της, παρέχοντας εξαιρετικά έμπειρους στρατιωτικούς εκπαιδευτές σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, όπως οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, η εκπαίδευση πληρωμάτων αρμάτων Leopard κλπ, ανέφερε.

- sofokleous10.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Μαρινάκης για Σπαρτιάτες: Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί καμία τέτοια ψήφο, άλλοι ψαρεύουν σε θολά νερά

admin

Φλωρίδης: Υποδειγματική λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ στην υπόθεση Λυγγερίδη – Τα πράγματα θα πηγαίνουν «τρένο» σε περιστατικά βίας

admin

Χριστοδουλάκης: Η κυβέρνηση αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας

admin

Κεχαγιά: Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε τις ψήφους και τους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών, τους αποστρεφόμαστε

admin

Ρωμανός για «Σπαρτιάτες»: Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι όσο κι αν αλλάζει η βιτρίνα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει

admin

Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ: Ο Βελόπουλος προτρέπει σε βία τους πιστούς – Στην περίπτωση Καλλιάνου το ΕΣΥ λειτούργησε όπως έπρεπε

admin

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος

admin

Σκέρτσος: Αποκαλύπτονται σε δημόσια θέα οι υπόγειες διαδρομές που συνδέουν «κασσελακισμό» με «βελοπουλισμό»

admin

Φλώρος για Γραμμένο: Μου έβρισε ό,τι πιο ιερό έχω – Ποτέ δεν του έριξα γροθιά

admin

Κικίλιας: Η κλιματική κρίση είναι εδώ, θα έχουμε πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο

admin

Το νοσοκομείο της Νισύρου επισκέφθηκε ο Κασσελάκης – Τι του είπαν οι κάτοικοι (βίντεο)

admin