Image default
Οικονομία

Ρεύμα: Πρακτικά αμετάβλητες οι λιανικές τιμές τον Μάρτιο – Μείωση 10% στο αέριο

Οριακή μείωση 1% στη λιανική του ρεύματος σε σχέση με τον Φεβρουάριο, στα 30,48 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, με συνέπεια τα ελληνικά τιμολόγια να κινηθούν πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (27,47 λεπτά ανά KWh). Στα 9,79 λεπτά ανά KWh η τιμή του αερίου, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (12,37 λεπτά ανά KWh).

Οριακή μείωση κατά 1% κατέγραψε η εγχώρια λιανική ρεύματος τον Μάρτιο, με συνέπεια να διαμορφωθεί στα 30,48 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, σύμφωνα με το νέο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI) που προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT.

Καθώς η έρευνα διεξάγεται σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρωτευουσών, η παραπάνω τιμή τοποθετεί την Αθήνα πάνω από τον μέσο όρο των πρωτευουσών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ο οποίος ήταν 27,47 λεπτά ανά KWh. Πρόκειται για τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα που η ελληνική πρωτεύουσα κινείται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς τον Φεβρουάριο η εγχώρια λιανική παρουσίασε αύξηση, κινούμενη αντίθετα από την τάση μείωσης των τιμών ρεύματος που επικράτησε σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη «Γηραιά Ήπειρο».

Με δεδομένο ότι η μεταβολή τον Μάρτιο των ελληνικών τιμολογίων ήταν πρακτικά αμελητέα, και τον προηγούμενο μήνα διατηρήθηκε η ίδια εικόνα.

Αμετάβλητη η εικόνα στα κυμαινόμενα τιμολόγια

Παρόμοια δεδομένα παρατηρούνται για τον Μάρτιο και στην περίπτωση που ληφθούν υπόψη μόνο τα κυμαινόμενα τιμολόγια, για τον προσδιορισμό της μέσης λιανικής ρεύματος για τα νοικοκυριά. Σε αυτή την περίπτωση, το μέσο ελληνικό οικιακό τιμολόγιο διαμορφώθηκε σε 26,33 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 26,39 λεπτά τον Ιανουάριο, εμφανίζοντας επομένως και πάλι οριακή μείωση.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές στις πρωτεύουσες των 15 κρατών-μελών της Ε.Ε. έως το 2004 (εκτός από την Αυστρία, όπου δεν προσφέρονταν τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης), το μέσο κυμαινόμενο ελληνικό τιμολόγιο παραμένει το 6ο φθηνότερο, όπως είχε συμβεί και τον Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η Αθήνα ήταν η 4η φθηνότερη ανάμεσα στις 15 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με ένα μήνα αργότερα να «σκαρφαλώνει» δύο θέσεις ψηλότερα, λόγω της αύξησης.

Πάντως, και τον Μάρτιο η Αθήνα (Ελλάδα) κινείται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε σε 31,35 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Από τις υψηλότερες μειώσεις στο αέριο

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Φεβρουάριο, όπου η μέση λιανική τιμή του αερίου μειώθηκε κατά -23% σε μηνιαία βάση, και τον Μάρτιο το κόστος του καυσίμου για τον καταναλωτή στην Αθήνα (Ελλάδα) παρουσίασε διψήφια πτώση, κατά -10%. Πρόκειται από τις μεγαλύτερες «βουτιές» στην Ε.Ε. σε μηνιαία βάση, την οποία ξεπέρασε μόνο η Ιταλία (Ρώμη), όπου καταγράφηκε μείωση -11%.

Το μέσο ελληνικό τιμολόγιο ήταν τον Μάρτιο 9,79 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 10,88 λεπτά του ευρώ ανά KWh τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Ο μέσος όρος στις 27 πρωτεύουσες της Ε.Ε. ήταν 13.37 λεπτά ανά KWh.

Μάλιστα, όπως και τον Φεβρουάριο, η μείωση αποδίδεται στην αποκλιμάκωση του κόστους προμήθειας των παρόχων, την οποία μετακύλισαν στους τελικούς καταναλωτές. Κι αυτό γιατί πρόκειται για τον δεύτερο μήνα χωρίς έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και επομένως χωρίς απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων για το σύνολο των καταναλωτών.

Σχετικα αρθρα

Καλά νέα από την απασχόληση στη Γερμανία – Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η αύξηση των εργαζομένων

admin

Βρετανία: Σε ύφεση η οικονομία και στο δ’ τρίμηνο του 2023

admin

«Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» το Σάββατο στο ΣΕΦ: «Παράθυρο» εργασίας για πάνω από 3.000 θέσεις

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

admin

Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Πράσινα τιμολόγια: Σε μικρές ανατιμήσεις τον Απρίλιο οδηγεί η χονδρεμπορική – Βαρόμετρο οι εκπτώσεις

admin

Κατασκευές: Οι προοπτικές, το ανεκτέλεστο «μαμούθ», ο παράγοντας «χρηματοδότηση» – Ποιες είναι οι προκλήσεις

admin

Αυξάνεται η συμμετοχή των κατασκευών στο ΑΕΠ

admin

Έρχονται ειδικοί «Ράμπο» για όλα τα ακίνητα – Τι θα «σκανάρουν»

admin