Image default
Οικονομία

Διασταυρώσεις παντού για «μαύρα» εισοδήματα εντός κι εκτός Ελλάδας  

Ούτε πέτρα δεν θα αφήσει χωρίς έλεγχο η ΑΑΔΕ, σε μια γιγαντιαία επιχείρηση εντοπισμού αδήλωτων εισοδημάτων κυρίως εκτός συνόρων, όπου μέχρι πρότινος τραπεζικές καταθέσεις, μετοχές, μερίσματα, ακόμα και συντάξεις, περνούσαν κάτω από τα ραντάρ της εφορίας. 

Φυσικά οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δεν θα αφήσουν… παραπονεμένους, όσους “ξέχασαν” να δηλώσουν εισοδήματα ή ΦΠΑ εντός συνόρων. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν την περίοδο της πανδημίας βοήθησαν έτσι ώστε να δημιουργηθούν κλαδικά προφίλ, που επιτρέπουν συγκρίσεις δηλωμένων τζίρων και κερδών ανά επιχείρηση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των επιχειρήσεων του Τουρισμού, όπου αν και ζουν πρωτόγνωρη “έκρηξη” τζίρου- ομολογουμένως όχι όλες και όχι σε όλες τις περιοχές- η αναλογία επί των φορολογικών εσόδων δεν είναι ακριβώς η προσδοκώμενη.  

Ενδεικτικό είναι πέρσι πραγματοποιήθηκε διασταύρωση για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν δραστηριότητα τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2021 (περίοδος θέρους 2021). Μετά την απαιτούμενη επεξεργασία των αρχείων (διασταύρωση δεδομένων από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ και δεδομένων που λαμβάνονται από τον ΕΦΚΑ) και μετά την εφαρμογή αφαιρετικών κριτηρίων, εντοπίστηκαν 3.254 υπόχρεοι προς συμμόρφωση. Μετά την πραγματοποίηση σχετικών επικοινωνιακών δράσεων συμμόρφωσης για την παρότρυνση υποβολής των απαιτούμενων Δηλώσεων ΦΠΑ συμμορφώθηκαν 1.251 υπόχρεοι (ποσοστό συμμόρφωσης 38%) με συνολικό ποσό δηλωθέντων φορολογητέων εκροών 324 εκατ. ευρώ και συνολικό ποσό βεβαίωσης φόρου 9 εκατ. Ευρώ. 

Το “σάρωμα” για ΦΠΑ δεν είναι το μοναδικό που έγινε πέρσι, καθώς το “εργαλείο” των διασταυρώσεων αξιοποιήθηκε δεόντως και με θεαματικά αποτελέσματα: 

Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (DAC1) για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος:  

➢ Για το 2017 από 131.828 ενεργούς ΑΦΜ, διασταυρώθηκαν οι 117.092, δηλαδή το ποσοστό ταυτοποίησης ανήλθε σε 89%. Μετά την πραγματοποίηση σχετικών επικοινωνιακών δράσεων συμμόρφωσης για την παρότρυνση υποβολής των απαιτούμενων Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 υποβλήθηκαν 4.109 φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 7,1 εκατ. €.  

Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA) για τόκους και μερίσματα αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος:  

➢ Για το 2016 από 8.252 εγγραφές, διασταυρώθηκαν οι 1.668, δηλαδή το ποσοστό ταυτοποίησης ανήλθε σε 20%. Μετά την πραγματοποίηση σχετικών επικοινωνιακών δράσεων συμμόρφωσης για την παρότρυνση υποβολής των απαιτούμενων Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 υποβλήθηκαν 302 φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 258 χιλ.€.  

Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (CRS/DAC2) για τόκους φυσικών προσώπων αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος:  

➢ Για το 2016 από 27.508 ταυτοποιημένες εγγραφές, διασταυρώθηκαν οι 6.275, δηλαδή το ποσοστό ταυτοποίησης ανήλθε σε 23%. Μετά την πραγματοποίηση σχετικών επικοινωνιακών δράσεων συμμόρφωσης για την παρότρυνση υποβολής των απαιτούμενων Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 υποβλήθηκαν 265 φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 79 χιλ.€. 

2023-04-07_11_54_29-window.jpg

Το κυνήγι των φοροφυγάδων είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη, είναι το κυνήγι των οφειλετών του Δημοσίου.  

Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι από το “βουνό” των χρεών που αγγίζει τα 114 δισ ευρώ, σε ρύθμιση είναι μόλις το 4,1% κι αν συνυπολογίσει κανείς ότι περίπου 97 δισ ευρώ από αυτά τα χρέη “ανήκουν” σε μόλις 21.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, που χρωστάνε πάνω από 300.000 ευρώ έκαστος (οι 5.500 από αυτούς χρωστάνε πάνω από 1,5 εκ ευρώ έκαστος και υπάρχουν 1.325 με οφειλές άνω των 10 εκ ευρώ έκαστος).  

Στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς η ΑΑΔΕ εξαπέλυσε το “όπλο” των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων- δηλαδή σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ενοίκια κλπ- χωρίς, όμως, να είναι σαφές το προφίλ των φορολογούμενων, που υπέστησαν τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή αν είναι μόνο ή κυρίως μεγάλοι οφειλέτες.  

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά το moratorium του 2021 λόγω πανδημίας, ο συνολικός αριθμός των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που λήφθηκαν το έτος 2022 από τις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα (518.622) αυξήθηκαν κατά 104,9% έναντι του 2021 (253.083), με τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων κ.λπ.) να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα (93,4%). 

Σχετικα αρθρα

Θεσσαλονίκη: Ποιος είναι ο προσωρινός ανάδοχος που θα αναλάβει τη λειτουργία του μετρό

admin

Οι προτεραιότητες στην οικονομία μετά τις εκλογές – Ο Ν. Φίλιππας στο Naftemporiki TV

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Διαγωνισμοί 144,2 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση των υποδομών του ΕΣΥ

admin

Η Αλβανία αναζητεί αλλοδαπούς εργάτες για τον κλάδο των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών

admin

Πόση είναι η ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι

admin

Τράπεζες: Οι αποπληρωμές δανείων μηδένισαν την αύξηση των νέων εκταμιεύσεων – Θετική η καθαρή πιστωτική επέκταση το β΄ εξάμηνο

admin

Πώς θα τραφούν 9 δισεκατομμύρια χωρίς να καταστραφεί ο πλανήτης

admin

Δήμος Αθηναίων: 7 αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για τις νέες πλατείες Κολωνακίου, Εξαρχείων και Κυψέλης και 4 σταθμούς Μετρό

fastpath

Ενέργεια: Οι προτεραιότητες του υπηρεσιακού υπουργού

admin

«Σπίτι μου»: Πάνω από 2.700 εγκρίσεις και 11.400 προεγκρίσεις για στεγαστικά δάνεια νέων

fastpath

Η Αλβανία αναζητεί αλλοδαπούς εργάτες για τον κλάδο των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών

fastpath

«Ξεκλειδώνει» η επιδότηση στο ρεύμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

admin