Image default
BLOOMBERG

Κλάας Νοτ (ΕΚΤ): Σίγουρα δεν τελειώσαμε με τις αυξήσεις επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού, υποστήριξε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Κλάας Νοτ, προσθέτοντας ωστόσο πως ένας βραδύτερος ρυθμός σύσφιξης θα μπορούσε να είναι δικαιολογημένος.

«Σίγουρα δεν τελειώσαμε με τις αυξήσεις των επιτοκίων», ανέφερε ο επικεφαλής της ολλανδικής Κεντρικής Τράπεζας στην εφημερίδα NRC. «Ο βασικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι πλέον σχεδόν 6%  και δεν μπορείς να το καταπολεμήσεις με επιτόκιο 3%».

«Το μόνο ερώτημα είναι εάν πρέπει να κάνουμε ακόμη ένα βήμα προς τα πάνω κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, όπως τις τελευταίες φορές που αυξήσαμε τα επιτόκια, ή αν μπορούμε ήδη να υποχωρήσουμε σε μικρότερες αυξήσεις του ενός τέταρτου της ποσοστιαίας μονάδας», πρόσθεσε. «Θα πρέπει να το προσδιορίσουμε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάιο — δεν έχω αποφασίσει ακόμη».

Οι δηλώσεις του Νοτ, αναφέρει το -, ακολουθούν μια σειρά αξιωματούχων που επισημαίνουν ότι η πιο έντονη περίοδος αύξησης των επιτοκίων στην ιστορία της ΕΚΤ πλησιάζει στο τέλος της, αν και ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «δεν πρέπει να αφήνουν την πτώση του πληθωρισμού να μας αποκοιμίσει», καθώς σε μεγάλο βαθμό οφείλεται λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας.

Η ΕΚΤ συνεχίζει να σχεδιάζει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να περιορίσει τον υποκείμενο πληθωρισμό που αποδεικνύεται πιο επίμονος. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν υπόψη τους την πρόσφατη αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η οποία μπορεί να βοηθήσει τις προσπάθειές τους να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%, αν και μειώνοντας τον τραπεζικό δανεισμό και την οικονομική επέκταση στην ευρωζώνη.

«Εάν η βασική γραμμή που αναπτύξαμε πριν από τη τραπεζική κρίση διατηρηθεί, θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει περαιτέρω αύξηση τον Μάιο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. «Ωστόσο, πρέπει να είμαστε εξαρτημένοι από τα δεδομένα σχετικά με την αξιολόγηση του εάν αυτή η βασική γραμμή εξακολουθεί να ισχύει».

Για τον Νοτ, οι πιέσεις τραπεζών και πληθωρισμού δεν μπορούν να διαχωριστούν πλήρως.

«Εάν υπάρχει πίεση στις τράπεζες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου στα επιτόκια που χρεώνουν οι ίδιες οι τράπεζες στους πελάτες τους», είπε. «Τότε το κόστος δανεισμού για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, πέρα ​​από αυτά που ήδη επιτυγχάνει η κεντρική τράπεζα. Και τότε πρέπει να κάνουμε λιγότερα. Αυτό θα ήταν ένα επιχείρημα για να προχωρήσουμε σε μικρότερα βήματα επιτοκίου».

Ερωτηθείς εάν μια μείωση των επιτοκίων προς το τέλος του έτους ήταν πιθανή για τη ζώνη του ευρώ, ο Νοτ χαρακτήρισε ένα τέτοιο σενάριο ως «σχεδόν αδύνατο».

«Ακόμη κι αν έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο επιτοκίου εδώ που είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα, ίσως χρειαστεί να διατηρήσουμε τα επιτόκια σε αυτό το υψηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Διαβάστε επίσης

Fed: Την επόμενη εβδομάδα κλειδώνουν τα στοιχήματα για νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάιο

Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ): Με ρυθμό 2,2% θα τρέξει η ελληνική οικονομία το 2023 – Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Σχετικα αρθρα

Έρευνα MLIV Pulse: Συνέχεια του ράλι των ισχυρών της τεχνολογίας βλέπουν οι επενδυτές

admin

To Twitter αποχώρησε από τον εθελοντικό κώδικα της ΕΕ κατά της παραπληροφόρησης

admin

Credit Suisse: Θα πληρώσει 926 εκατ. δολάρια σε μεγιστάνα, πρώην πρωθυπουργό της Γεωργίας

admin

Elon Musk: Πράσινο φως στη Neuralink για δοκιμές εγκεφαλικών τσιπ σε ανθρώπους

admin

Rolex-Patek Philippe: Σε ποια μοντέλα υποχώρησαν οι τιμές τον τελευταίο μήνα

admin

Bluehouse: Η μεγάλη διαμάχη του Δεληκανάκη με τους Πανδή και Πιζάντε – Όλο το παρασκήνιο

admin

Marks & Spencer: Επιστροφή στο μέρισμα φέρνει η αύξηση των πωλήσεων – Εκτίναξη της μετοχής

admin

Συνεχίζει να σκοτώνει η COVID με ρυθμό 1 άνθρωπο ανά 4 λεπτά

admin

Πετρέλαιο: Ανοδικά για τρίτη συνεδρίαση μετά την προειδοποίηση της Σαουδικής Αραβίας

admin

Bernard Arnault: Πώς ο Mr Louis Vuitton έχασε 11 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κολάνοβιτς (JP Morgan): Πουλήστε τις μετοχές, κρατήστε τα μετρητά

admin

Βουτιά για LVMH, Gucci, Hermes- Χάθηκαν 30 δισ. δολάρια

admin