Image default
Επιχειρήσεις

ΕΛΓΕΚΑ: Αύξηση τζίρου το 2022-Στα €2,9 εκατ. τα καθαρά κέρδη

ΕΛΓΕΚΑ: Αύξηση τζίρου το 2022-Στα €2,9 εκατ. τα καθαρά κέρδη

Βελτίωση μεγεθών κατέγραψε για το 2022 ο Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ, με τα θετικά αποτελέσματα να αφορούν τόσο στον κλάδο της εμπορίας τροφίμων και λοιπών καταναλωτικών αγαθών όσο και στον ιδιαίτερα δυναμικό κλάδο της παροχής υπηρεσιών logistics. 

Πιο συγκεκριμένα, το 2022 υπήρξε ένα ιδιαίτερο έτος για τον βασικό κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται ο Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ, αυτόν της εμπορίας τροφίμων και λοιπών καταναλωτικών αγαθών, καθώς ύστερα από μία μακρά περίοδο σταθερών τιμών ή ακόμα και αποπληθωρισμού, οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων το περασμένο έτος δέχθηκαν σειρά από ανατιμήσεις, ως συνέπεια τόσο του αυξημένου κόστους παραγωγής όσο και λοιπών παραγόντων κόστους (μεταφορικό κόστος, κόστος αποθήκευσης, κ.α.).

Βασικά οικονομικά μεγέθη του Ομίλου ΕΛΓΕΚΑ για τη χρήση 2022

  • Αύξηση πωλήσεων σε σχέση με το 2021 κατά 5,3%, η οποία συνοδεύτηκε από αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους (18,36% τη χρήση 2022 σε σύγκριση με 18,13% τη χρήση του 2021), λόγω της διαφοροποίησης του μείγματος πωλήσεων.
  • Βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, τόσο σε απόλυτους όρους (αύξηση EBIT κατά € 1,9 εκ.) όσο και σε ποσοστιαίους (διαμόρφωση περιθωρίου EBIT σε 3,54% έναντι 2,74%), λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους σε μικρότερο βαθμό έναντι της μικτής κερδοφορίας
  • Μείωση του καθαρού χρηματοοικονομικού κόστους σε σύγκριση με τη χρήση 2021 κατά € 190 χιλ. ή κατά 3,24%, παρά την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατά το Β΄ Εξάμηνο του 2022.
  • Επίτευξη σημαντικών αποδόσεων από τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην αγορά της Ρουμανίας, τόσο στον κλάδο της εμπορίας καταναλωτικών προϊόντων όσο και στον κλάδο της διαχείρισης ακινήτων, γεγονός που επέτρεψε τη διανομή της επιτευχθείσας κερδοφορίας των τοπικών θυγατρικών και συνεπώς την ενίσχυση της Μητρικής στην Ελλάδα μέσω της λήψης μερισμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Μητρική έλαβε ως μέρισμα ποσό € 1,17 εκ. το 2022 έναντι € 490 χιλ. το 2021.

Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το 2022 διαμορφώθηκε σε € 202,9 εκατ. έναντι € 192,7 εκατ. το 2021 παρουσιάζοντας αύξηση κατά € 10,2 εκατ., ενώ το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε € 37,2 εκατ. έναντι € 34,9 εκατ. Τα Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε € 14,8 εκατ. έναντι € 13,3 εκατ. το 2021 και τα Αναπροσαρμοσμένα Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων («Adjusted EBITDA» χωρίς την επίδραση από το Δ.Π.Χ.Α. 16) σε € 9,9 εκατ. έναντι € 8,5 εκατ..

Σε επίπεδο Καθαρών Αποτελεσμάτων, συγκριτικά με τη χρήση του 2021, καταγράφηκαν Κέρδη προ φόρων ύψους € 3,8 εκατ. έναντι € 1,1 εκατ. και Κέρδη μετά φόρων € 2,9 εκατ. έναντι € 0,7 εκατ.

Αναφορικά με τα Κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε € 0,2 εκατ. έναντι Ζημιών € 1,1 εκατ. τη συγκρίσιμη χρήση.

Το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον παρουσιάζει πολλές προκλήσεις και σε πολλά επίπεδα, ενώ σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το πολιτικό ρίσκο που υπάρχει σε εγχώριο επίπεδο, λόγω των αναμενόμενων εκλογικών αναμετρήσεων εντός του 2023 και της έστω και προσωρινής αστάθειας που επικρατεί σε αυτές τις περιπτώσεις, ιδιαίτερα στην αγορά των τροφίμων και λοιπών καταναλωτικών προϊόντων.

«Ο Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ εξετάζει τις κρίσιμες μεταβλητές που επηρεάζουν τους τομείς δραστηριοποίησής του, προσαρμόζει το επιχειρηματικό του πλάνο και πραγματοποιεί τις κατάλληλες ενέργειες ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιεί τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και να διασφαλίζει σε κάθε περίπτωση τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των εργασιών του», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. 

  • Ελγέκα
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Σχετικα αρθρα

    Νέο υποκατάστημα στην Τρίπολη εγκαινίασε η Παγκρήτια Τράπεζα

    admin

    Στο «σφυρί» κτίρια γραφείων από τον εκκαθαριστή της Ασπίς Πρόνοια

    admin

    Εγκαινιάστηκε το 30ο κατάστημα Pepco στην Ελλάδα

    admin

    Mytilineos-Data Youth: Ενδυνάμωση άνεργων νέων με ψηφιακές δεξιότητες

    admin

    MINERVA: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία τροποποίησης του Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου

    admin

    Μινέρβα-Λαδένης: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία τροποποίησης του ΚΟΔ

    admin

    Υπέγραψαν Avramar-τράπεζες το δάνειο των 20 εκατ. ευρώ

    admin

    Brown Hotels: Στόχος τα 24 ξενοδοχεία μέχρι το 2025

    admin

    Οι πρώτες επενδύσεις του 2024 για την Premia Properties

    admin

    Alpha Trust-Ανδρομέδα: Στις 18/4 η ΓΣ για καταβολή μερίσματος

    admin

    Alpha Trust-Ανδρομέδα: Στις 18/4 η ΓΣ για μέρισμα με δικαίωμα επανεπένδυσης

    admin

    ΛΑΡΚΟ: Δέσμευση για παράταση των συμβάσεων εργασίας έως τις 12 Μαίου

    admin