Image default
Οικονομία

Νέα μεγάλη αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές για δεύτερο συνεχόμενο μήνα

Νέα μεγάλη άνοδο για δεύτερο συνεχή μήνα σημείωσαν οι εξαγωγές το 2023, κάτι που πιστοποιεί τη δυναμική που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια κόντρα στις αντιξοότητες (πόλεμος, ενεργειακή κρίση, υψηλός πληθωρισμός, επιτόκια) αλλά και την αβεβαιότητα του διεθνούς περιβάλλοντος. Αισθητή μείωση την ίδια στιγμή παρουσιάζουν οι εισαγωγές οι οποίες υποχώρησαν κατά 4,9% το Φεβρουάριο συρρικνώνοντας παράλληλα το αποτέλεσμα στο εμπορικό ισοζύγιο (-32,3%).

Αυτά αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων σε ανάλυση για το εμπορικό ισοζύγιο. Συγκεκριμένα:

– Το Φεβρουάριο οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 731,4 εκατ. ευρώ ή κατά 19,9% και ανήλθαν σε 4,40 δισ. ευρώ έναντι 3,67 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2022. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση είναι μικρότερη κατά 14 περίπου μονάδες, καθώς ανήλθαν σε 2,9 δισ. ευρώ από 2,72 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 170,3 εκατ. ευρώ ή κατά 6,2%, γεγονός που επιβεβαιώνει την τεράστια σημασία που διαδραματίζει η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών και καυσίμων κατά 57,7%.

– Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 346,3 εκατ. ευρώ ή κατά -4,9% και ανήλθαν σε 6,66 δισ. ευρώ έναντι 7,01 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2022. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αγαθών ανήλθαν σε 4,68 δισ. ευρώ από 4,75 δισ. ευρώ, δηλαδή συρρικνώθηκαν κατά 71,3 εκατ. ευρώ ή κατά -1,5%.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 κατά 1,08 δισ. ευρώ ή κατά 32,3%, στα 2,26 δισ. ευρώ από 3,34 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε, στα 1,79 δισ. ευρώ από 2,03 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 241,6 εκατ. ευρώ ή κατά -11,9%.

-Στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης βρέθηκαν οι κλάδοι των Πετρελαιοειδών-Καυσίμων (+57,7%), Τροφίμων & Ζώων ζωντανών (+7,3%), Χημικών (+11,9%) και Μηχανημάτων (6%). ‘Ανοδο καταγράφουν και οι εξαγωγές των κατηγοριών Διάφορα Βιομηχανικά (+7,9%), Λάδια (+167,8%), με υπερδιπλασιασμό της αξίας τους, και Ποτά & Καπνός (+19,5%) για τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ στον αντίποδα υποχώρησαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών (-4,2%), των Πρώτων Υλών (-10,5%) και των χαμηλών σε αξία εξαγωγών Εμπιστευτικών Προϊόντων (-36,8%).

Ανά γεωγραφικές περιοχές, παρατηρείται σημαντική αύξηση των αποστολών προς τις χώρες της Ε.Ε. κατά 27,1% ενώ προς τις Τρίτες Χώρες καταγράφεται άνοδος της τάξεως του 10,6%. Όταν όμως εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές προς τις Χώρες της ΕΕ καταγράφουν αύξηση κατά 7,6% και προς τις Τρίτες Χώρες καταγράφουν άνοδο 3,7%.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη ανέφερε: «Σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, οι ελληνικές εξαγωγές κατάφεραν να κάνουν το θαύμα τους αποδεικνύοντας το δυναμισμό που διαθέτουν οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας. Παρά τη δυσμενή συγκυρία και τις αντιξοότητες, η στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό αποδίδει καρπούς τόσο για την επιχειρηματικότητα της χώρας, όσο και για τα ταμεία του κράτους. Επιπλέον, στηρίζει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στη δημιουργία νέων. Φιλοδοξούμε αυτή η ανάπτυξη να διατηρηθεί με την προϋπόθεση σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος».

 

--

Σχετικα αρθρα

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων στις 3 Απριλίου

admin

ΗΠΑ: Στο 3,4% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2023 – Πτώση στις αιτήσεις ανεργίας 

admin

Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των ανατιμήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2024

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin