Image default
Ευρώπη

Τα αφεντικά θέλουν ανθρώπους να εργάζονται σκληρά. Για αυτό προσλαμβάνουν μεγάλης ηλικίας εργαζομένους

Ο Κιπ Κόνφορτι θέλει να προσλάβει ένα άτομο για θέση μερικής απασχόλησης σε έναν σταθμό αποστολής δεμάτων, που διαχειρίζεται στην Πενσιλβάνια. Επί δύο δεκαετίες συνήθως κάλυπτε τέτοιες θέσεις με φοιτητές ή ακόμη και μαθητές λυκείου, που ήθελαν ένα εισόδημα. Αλλά αυτή τη φορά ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες πρόσληψης είναι ένας 70χρονος.

Ο Κόνφορτι έχει καταστεί πολύ επιφυλακτικός έναντι των νεότερων υπαλλήλων, όπως εξηγεί σε δηλώσεις του στη Wall Street Journal. Και τούτο γιατί τείνουν να αργούν στη δουλειά, ζητούν συχνά άδειες και περνούν περισσότερο χρόνο χαζεύοντας τις πλατφόρμες των social media από το κινητό τους, παρά μιλώντας με πελάτες. Περίπου έναν χρόνο πριν, προσπάθησε κάτι διαφορετικό: να επιστρατεύσει ανθρώπους που ήταν πιθανότερο να έχουν πιστωτικές κάρτες, παρά το τελευταίο μοντέλο του iPhone.

«Ίσως χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να μάθουν κάτι καινούργιο. Αλλά από τη στιγμή που το μαθαίνουν, είσαι ήσυχος. Λέω, “χρειάζεται να γίνει αυτό σήμερα” και γίνεται» εξηγεί. «Η βάρδιά τους ξεκινά στις 9:00 και είναι εδώ στις 08:50. Είναι η εργασιακή τους κουλτούρα αυτή».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της WSJ, οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι είναι σε ζήτηση, σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών. Αυτό, παρατηρεί η εφημερίδα, ίσως να έχει να κάνει με κάτι που έδειξε μία έρευνας της Wall Street Journal και του NORC για τις αξίες των Αμερικανών: Το 75% των συμμετεχόντων ηλικίας 65 και άνω δηλώνουν ότι για τους ίδιους προσωπικά είναι πολύ σημαντική η σκληρή δουλειά. Στους ηλικίας 18 – 29 ετών το ποσοστό υποχωρεί στο 61%.

Οι άνω των 55 ετών είναι η ταχύτερα αυξανόμενη ηλικιακή ομάδα του εργατικού δυναμικού. Οι δημογραφικές τάσεις το εξηγούν. Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και κάνουν λιγότερα παιδιά.

Τα προσόντα των μεγάλης ηλικίας εργαζομένων

Η εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού ManpowerGroup λανσάρισε ένα πρόγραμμα για «ώριμους εργαζομένους» το 2021 έχοντας ακούσει τις ανησυχίες των πελατών για τις ελλείψεις προσωπικού. Επικεφαλής του προγράμματος τέθηκε ήταν 69 χρονη Λόρελ Μακντάουελ. Είχε πάρει σύνταξη, αλλά επέστρεψε στην εταιρεία για να ηγηθεί της πρωτοβουλίας.

Όπως λέει αυτό που εκτιμούν οι εταιρείες στους μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένους είναι η εμπειρία, η συνέπεια, η σκληρή δουλειά, αλλά και η σταθερότητα. Δεν «ψάχνονται» για άλλη δουλειά στον ίδιο βαθμό που το κάνουν οι νεότεροι.

Σε μία ένδειξη του πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στην αγορά εργασίας, οι καταγγελίες για διακρίσεις με βάση την ηλικία στην Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών στην Απασχόληση ήταν μειωμένες κατά 45% το 2021 σε σχέση με το 2011.

Σχετικα αρθρα

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

admin

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin

Κορυφαίες αντιδράσεις εναντίον της καταστολής του ακροδεξιού συνεδρίου στις Βρυξέλλες

admin

Αναδιανομή κρατουμένων σε όλη την ΕΕ ζητούν οι Ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας

admin

Ισπανία: «Δίκαιη κατανομή» των παιδιών μεταναστών μεταξύ των περιφερειών

admin

Πάνω από 500 Πολωνοί υπό παρακολούθηση με Pegasus επί κυβέρνησης PiS

admin

Ευρωβαρόμετρο: Προτεραιότητα στην άμυνα από τους Ευρωπαίους πολίτες

admin