Image default
Οικονομία

Εξωδικαστικός: Ρυθμίσεις 1,5 – 1,8 δισ. ευρώ το επόμενο 5μηνο – Η «ακτινογραφία» του Μηχανισμού

Σημαντική επιτάχυνση παρουσιάζει ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων και ρυθμίσεων μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών και της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να κάνουν λόγο για επίτευξη ρυθμίσεων από 1,5 έως 1,8 δισ. ευρώ στους προσεχείς πέντε μήνες.

Σημαντική επιτάχυνση παρουσιάζει ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων και ρυθμίσεων μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών και της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να κάνουν λόγο για επίτευξη ρυθμίσεων από 1,5 έως 1,8 δισ. ευρώ στους προσεχείς πέντε μήνες.

Ειδικότερα, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναμένονται ρυθμίσεις 1,5 δισ, ευρώ, οι οποίες θα προέλθουν από:

  • 491 εκατ. ευρώ αιτήσεις που βρίσκονται σε τελικό στάδιο αξιολόγησης
  • 626 εκατ. ευρώ αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χρηματοδοτικούς Φορείς ή/και το Δημόσιο, και
  • 366 εκατ. ευρώ αιτήσεις σε αρχικό στάδιο.

Στο αισιόδοξο σενάριο, στο επόμενο πεντάμηνο αναμένονται ρυθμίσεις 1,8 δισ. ευρώ, οι οποίες θα προέχονται από:

  • 491 εκατ. ευρώ αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης
  • 780 εκατ. ευρώ αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χρηματοδοτικούς Φορείς ή/και το Δημόσιο, και
  • 544 εκατ. ευρώ αιτήσεις σε αρχικό στάδιο.

Σύμφωνα με την Έκθεση Προόδου μηνός Μαρτίου για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, από τις αιτήσεις για ποσά οφειλών 7,7 δισ. ευρώ που έχουν υποβληθεί οριστικά, το 54% (4,1 δισ. ευρώ) έχουν αξιολογηθεί και από αυτά έχει εγκριθεί ρύθμιση για το 82% (€3,4 δισ. ευρώ). Από τα 2,0 δισ. ευρώ που έχουν αξιολογηθεί από το Δημόσιο έχει εγκριθεί το 92% (1,8 δισ. ευρώ). Από τα 2,1 δισ. ευρώ που έχουν αξιολογηθεί από τους Χρηματοδοτικούς Φορείς έχει εγκριθεί το 74% (€1,6 δισ.).

Το 57% των προτάσεων ρύθμισης έχουν γίνει αποδεκτές από τους οφειλέτες (1,9 δισ. ευρώ από τα 3,4 δισ. ευρώ). Η αποδοχή ρυθμίσεων των οφειλετών για τις διμερείς αιτήσεις κυμαίνεται στο 66%, ενώ για τις πολυμερείς στο 54%.

Η τρέχουσα εικόνα για την πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού δείχνει ότι από 27,9 χιλιάδες αιτήσεις για συνολικές οφειλές 15,7 δισ. ευρώ, στο στάδιο αρχικής υποβολής και άντλησης στοιχείων βρίσκονται 14 χιλιάδες αιτήσεις (47%) για οφειλές 8 δισ. ευρώ (51%).

Οριστικά έχουν υποβληθεί και βρίσκονται σε διαπραγμάτευση 6,2 χιλ. αιτήσεις (21%) για οφειλές 4,3 δισ. ευρώ (27%).

Οι ολοκληρωμένες αιτήσεις είναι 9,5 χιλιάδες (32%) για οφειλές 3,4 δισ. ευρώ (22%).

Μεγάλη συγκέντρωση αιτήσεων διαπιστώνεται στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, συγκεκριμένα το 46% των αιτήσεων (13,8 χιλιάδες) και 46% συνολικών οφειλών (7,2 δισ. ευρώ).

Από τα λοιπά στοιχεία για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, αναφέρεται ότι 73% (11,5 δισ. ευρώ) των οφειλών αφορούν φυσικά πρόσωπα. Η πλειοψηφία των οφειλών (75%) είναι προς χρηματοδοτικούς φορείς. Οι οφειλές μεγαλύτερες του 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώνουν το 61% (9,6 δισ. ευρώ) των συνολικών οφειλών και αποτελούν το 10% (3,0 χιλ.) των αιτήσεων.

90% (14,2 δισ. ευρώ) των συνολικών οφειλών δεν είναι ενήμερο (στάδιο καθυστέρησης ή καταγγελίας), ενώ 55% (3,1 δισ. ευρώ) της συνολικής οφειλής των οριστικά υποβληθεισών αιτήσεων έχει εξασφάλιση μικρότερη του 50%, εκ των οποίων το 92% (2,9 δισ. ευρώ) βρίσκεται σε στάδιο καθυστέρησης ή/και καταγγελίας.

Από το 1,9 δισ. ευρώ ρυθμίσεων που έχουν αποδεχθεί οι οφειλέτες, έχουν ήδη ρυθμιστεί τα 1,4 δισ. ευρώ (74%) και 491 εκατ. ευρώ (25%) βρίσκονται σε τελικό στάδιο ρύθμισης.

Επιπλέον στοιχεία δείχνουν ότι 18 έτη είναι η μέση διάρκεια για οφειλές προς Δημόσιο και 15 έτη για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς. 33% των οφειλών έχει ρυθμιστεί με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών.

Τέλος, 22,1% είναι το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς Δημόσιο και 31,6% για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς. Το 40% (571 εκατ. ευρώ) των ρυθμίσεων έχουν λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%.

Σχετικα αρθρα

admin

Κ. Χατζηδάκης για αναβάθμιση S&P: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο

admin

S&P:Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

admin

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

Times: Η ελληνική οικονομία στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin

Ποιους βάζει στο στόχαστρο η εφορία

admin

Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Στην Ελλάδα μάθαμε το μάθημά μας» -«Χρειαζόμαστε περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη»

admin

Εκτίναξη 17,2% του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση τον Φεβρουάριο στα 287 εκατ. ευρώ

admin