Image default
Τοις Μετρητοίς

Κοινώς … μπλέξαμε

Κοινώς … μπλέξαμε

Η αιφνιδιαστική κίνηση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως από το Μάιο και έως το τέλος του 2023  έπιασε στον ύπνο, για να μη πω τίποτα άλλο, τους Sellers του συμβολαίου του Light Crude Oil (CL) αρπάζοντας μέσα από το πιάτο τους το κέρδος που κατέγραφαν κάτω από τα 75 δολάρια.

Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές της Standard Chartered σύμφωνα με την οποία μέσα σε διάστημα 2 εβδομάδων είχαν εκδηλωθεί από πτωτικούς κερδοσκόπους  ισχυρές  πωλήσεις αργού πετρελαίου όπου πλησίασαν τα 230 εκατ. βαρέλια. Μιλάμε για ένα momentum πωλήσεων που ξεπέρασε εκείνο της πανδημικής κρίσης στρέφοντας έτσι όμως το βλέμμα του καρτέλ πάνω τους καθώς ας μη ξεχνάμε ότι έχει ως βασικό σκοπό να διατηρήσει υψηλές τις τιμές του πετρελαίου προς μεγιστοποίηση των κερδών τους  και ας ταΐσουν εκ νέου το θηρίο του πληθωρισμού.

Θεωρητικά όπως φαίνεται και στο τριεβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών του συμβολαίου όλος ο κόπος των πωλητών πήγε χαμένος καθώς όλο αυτό το πτωτικό candlestick των περασμένων εβδομάδων πάρθηκε πίσω επαναφέροντας για ακόμη μια φορά τη τιμή πάνω από τη ζώνη των 80 με 78 δολαρίων. Μάλιστα ο τρόπος που συμπεριφέρεται διαγραμματικά το συμβόλαιο από τον περασμένο Νοέμβριο έως και σήμερα με τις τεράστιες κάτω σκιές αναχαίτισης της πτωτικής ορμής φωτογραφίζει όλο και πιο πολύ το «δάκτυλο» του καρτέλ.

Το μεγάλο ζητούμενο τώρα είναι η συμπεριφορά της τιμής μέσα στη ζώνη των 80 με 82,75 δολαρίων καθώς η ανοδική διάλυση του άνω ορίου θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση όχι μόνο όσους πίστεψαν την πετρελαϊκή κάθοδο κάτω από τα 65 δολάρια, κοιτάξτε προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και αυτούς που μάχονται το τελευταίο διάστημα με το θηρίο του πληθωρισμού και κυρίως με εκείνο του δομικού πληθωρισμού.

Η επιβεβαιωμένη λοιπόν ανοδική καταστρατήγηση των 82,75 ευρώ θα απελευθερώσει χώρο στο καρτέλ για να τρέξει τη τιμή του πετρελαίου ακόμα και πάνω από τα 88 δολάρια φέρνοντας έτσι έντονους κλυδωνισμούς στα υπάρχοντα στρατηγήματα των κεντρικών τραπεζών για τις περαιτέρω αυξήσεις ή μη των επιτοκίων.

Το κτίριο της Γραμματείας του ΟΠΕΚ στη Βιέννη

Εδώ ίσως χρειαστεί μεγάλη προσοχή στις επόμενες εβδομάδες καθώς αν διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 85 δολάρια θα αλλάξει εντελώς την εικόνα αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού που είχαμε στους προηγούμενους μήνες με πιθανή αναζωπύρωσή του και έντονη αλλαγή σκηνικού του πλαγιοανοδικού σταθεροποιητικού σκηνικού των αγορών.

Έτσι ακόμα και αν ο πληθωρισμός για το Μάρτιο στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τετάρτη είναι χαμηλότερος οι αναλυτές – επενδυτές είναι πολύ πιθανό να το περάσουν γρήγορα στις καλένδες μετά και τη τελευταία κίνηση του καρτέλ που θα αρχίσει να φαίνεται πιο έντονα από το Μάιο και έπειτα. 

Μάλιστα το ότι 12 από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες βγήκαν και τράβηξαν εν μια νυκτί τεράστιες ποσότητες μαύρου χρυσού από την παγκόσμια παραγωγή είναι άκρως ενδεικτικό το τι σκοπεύουν να κάνουν με τι τιμή του πετρελαίου.

Προσοχή λοιπόν σε ένα πιθανό άπλωμα της τιμής του συμβολαίου πάνω από τη ζώνη των 82.75 με 85 δολάρια. Στην περίπτωση βέβαια που  δείξει για άλλη μια φορά αδυναμία απόδρασης τότε ίσως να ηρεμίσει η αντίδραση χαμηλότερα των 78 δολαρίων.

Κοινώς … Τζο μπλέξαμε. 

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

April 9, 2023

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Τράπεζες: Κοντά στο άνω όριο της συνολικής κεφαλαιοποίησης για το 2023

admin

Energy vs Technology

admin

Που πάνε τα λεφτά τους οι Αμερικανοί καταθέτες;

admin

ΧΑ: Αυτοδύναμη άνοδος

admin

Fourlis Group: Ετοιμάζεται να σπριντάρει

admin

ElvalHalcor: Το φθηνό της μετοχής

admin

Aegean Airlines: Προβάρει τα 10 ευρώ στη μετοχή της

admin

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Business As Usual

admin

Τεχνολογικός πειρασμός

admin

Άνοδος με το χρέος στα ύψη

admin

Το “σύστημα” και ποια η διαφορά μεταξύ των φτωχών, της μεσαίας τάξης και των πλουσίων.

admin

Cenergy Holding: Το ανοδικό ταξίδι συνεχίζεται

admin