Image default
Οικονομία

ΑΑΔΕ: Οι περιοχές-στόχοι για την πασχαλινή περίοδο

Εξορμήσεις σε τουριστικούς και ιδιαίτερα δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς ετοιμάζει ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους. Κάνοντας έτσι «ζέσταμα» εν όψει και της φετινής τουριστικής σεζόν που ξεκινά σύντομα με αυξημένες κρατήσεις, κατ’ επέκταση και με αυξημένες εισπράξεις.

Με δεδομένο ότι οι κρατήσεις εν όψει Πάσχα σε αρκετούς προορισμούς κινούνται σε υψηλά επίπεδα, με τις πληρότητες να αγγίζουν μάλιστα ήδη και το 90%, η ΑΑΔΕ έχει αποφασίσει να ενταθούν οι έλεγχοι, προκειμένου να αποτραπούν παραβατικές συμπεριφορές που ζημιώνουν το Δημόσιο. Άλλωστε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θέλει να στείλει από νωρίς «σήμα» σε όλη την αγορά ότι και κατά τη θερινή περίοδο δεν θα επιτρέψει να αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας από «επιτήδειους», που στον βωμό του μαύρου χρήματος επιδίδονται στο «σπορ» της φοροδιαφυγής, δυσφημώντας τη χώρα με νοοτροπίες που πρέπει να εξαλειφθούν.

Στο πλαίσιο δε αυτό, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι «επισκέψεις» των ελεγκτών σε δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου για περιορισμό της φοροδιαφυγής και αύξησης των δημοσίων εσόδων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην κόβουν αποδείξεις, αρχικά επιβάλλεται πρόστιμο, αλλά εάν είναι πάνω από 10 οι αποδείξεις που δεν κόπηκαν ή η αξία τους υπερβαίνει το ποσό των 500 ευρώ, τότε οι ελεγκτές βάζουν «λουκέτο».

Ειδικότερα σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου, ή έκδοσης, ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικών βιβλίων, και των 500 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Σε υποτροπή

Σε περίπτωση υποτροπής, δηλαδή της διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 100% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.

Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, από το ποσό των 500 ευρώ σε περίπτωση απλογραφικών βιβλίων και των 1.000 ευρώ σε περίπτωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων. Στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 200% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.

Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 1.000 ευρώ σε περίπτωση απλογραφικών βιβλίων, και των 2.000 ευρώ σε περίπτωση διπλογραφικών βιβλίων.

Στην περίπτωση που κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστωθεί η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση περισσότερων από 10 παραστατικών πώλησης ή εφόσον διαπιστώνεται ότι η αξία των παραστατικών πώλησης τα οποία δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ανεξαρτήτως του πλήθους τους, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των ελεγκτών, αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης, την οποία αφορά ο έλεγχος, μέχρι και 1 μήνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Σχετικα αρθρα

admin

admin

admin

Κ. Χατζηδάκης για αναβάθμιση S&P: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο

admin

S&P:Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

admin

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

Times: Η ελληνική οικονομία στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin

Ποιους βάζει στο στόχαστρο η εφορία

admin

Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

admin