Image default
Opinion LEADERS

Το ελληνικό τουριστικό προϊόν έχει κάνει άλματα σε ανταγωνιστικότητα και ποιότητα -Χριστίνα Τετράδη

Όλα δείχνουν ένα δυναμικό καλοκαίρι με θετικές προοπτικές. Αναμένουμε η σεζόν του 2023 να είναι καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη τουριστικά, έχοντας επενδύσει όλοι μας, επιχειρηματίες και κρατικός μηχανισμός, ώστε να αποδώσουν οι καρποί μας, να αυξήσουμε τις αφίξεις και το μέγεθος των εισπράξεων ως αποτέλεσμα. Σε αυτόν τον στόχο τον κοινό, σε αυτή την σύμπραξη κερδίζουν όλοι, οι τουρίστες, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες, η χώρα.

Ο Τουρισμός στην Ελλάδα είναι υπόθεση όλων μας όπως λέμε στο ΞΕΕ. Σημαντικός παράγοντας που αναμένεται ότι θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι η υλοποίηση νέων έργων υποδομών στον τουρισμό.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ως χώρα είμαστε πάρα πολύ ψηλά στις προτιμήσεις όλων των ταξιδιωτών μέσα από την λειτουργία μας στα 2 τελευταία χρόνια, έχοντας επιδείξει ως χώρα ίσως την μεγαλύτερη μετά τον Covid ανάκαμψη παγκοσμίως.

Η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου 2023 ανήλθε σε 1,36 εκατ., αυξημένη κατά 62,4% σε σύγκριση τα επίπεδα του 2022.

Στη Ζάκυνθο ξεκινήσαμε ήδη από τις 28 Μαρτίου την πρώτη πτήση της σεζόν από την Easy Jet με 108 επιβάτες ξεκινώντας από το Μπρίστολ και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πτήση από το Λονδίνο. Η βρετανική αγορά είναι στην κορυφή της λίστας για το νησί μας όπως είναι γνωστό.

Από την τουριστική έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο είδαμε πως όλες οι αγορές δείχνουν να κινούνται αυξητικά, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής αγοράς.

Βλέπουμε πάντως μια αλλαγή των πελατών που είναι τώρα πιο επιλεκτικοί θέλοντας να ζήσουν και να ανακαλύψουν τον προορισμό σε όλα του τα επίπεδα και έχουν και μια διάθεση να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στους προορισμούς που επιλέγουν για τις διακοπές τους.

Μετά την εποχή Covid η ενεργειακή κρίση και τα αυξημένα λειτουργικά κόστη είναι η νέα πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η τουριστική βιομηχανία.

Δεν είναι μόνο η ενέργεια καθαυτή, η οποία έχει αυξηθεί μέχρι και 80%, αλλά είναι και το έμμεσο κόστος. Στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης βλέπουμε αυξήσεις πάνω από 30%, στο κόστος των πακέτων, σε όλα τα αναλώσιμα και τα βασικά είδη όπως το ψωμί και το κρέας.

Το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, φαίνεται πως θα συνεχίσει να αποτελεί σταθερή τροχοπέδη στις δραστηριότητες του επιχειρηματία.

Αδιαμφισβήτητα ήταν και εξακολουθεί να είναι ένας σοβαρός παράγοντας επιβάρυνσης των εξόδων ενός ξενοδοχείου.

Για το λόγο αυτό, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προσπάθησαν να προλάβουν τη σεζόν και να βρουν τρόπους εναλλακτικών μορφών ενέργειας για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη.

Έχοντας όμως, ζήσει το πόσο ευαίσθητος είναι ο τουρισμός, μετά από μία πανδημία, έναν πόλεμο και μία ενεργειακή κρίση που ακόμα μας ταλανίζουν, κρατάμε ένα ερωτηματικό για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα βρεθεί μπροστά μας κάτι άλλο.

Το ελληνικό τουριστικό προϊόν έχει κάνει άλματα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σε ανταγωνιστικότητα και ποιότητα. Αυτό καταγράφεται διεθνώς με διάφορους τρόπους και ενισχύει εκ νέου την διάθεση των επαγγελματιών να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Το ελληνικό τουριστικό προϊόν υπερέχει στο ανταγωνιστικό πακέτο «ήλιος-θάλασσα», στην πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, στη σημαντική και διεθνώς γνωστή γαστρονομία, στη διατήρηση της αυθεντικότητας της ελληνικής υπαίθρου και στην αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας. Από την άλλη υστερεί στην ύπαρξη υποδομών για βιώσιμη υποστήριξη, στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στην εξάρτηση από tour operators, στην υπερσυγκέντρωση τουρισμού σε συγκεκριμένους προορισμούς, στην απουσία νοοτροπίας συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας και στο μικρό ποσοστό εργαζομένων με ειδίκευση στις τουριστικές σπουδές.

Με σκοπό τη στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στις νέες προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης, το Ξ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το ΙΤΕΠ πραγματοποίησε ειδική έρευνα αποτύπωσης του ενεργειακού/ περιβαλλοντικού προφίλ των ελληνικών ξενοδοχείων και κατέθεσε προς τα αρμόδια Υπουργεία τις παρούσες προτάσεις για τη χρηματοδότηση δράσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στόχος μας είναι να συμπράξουμε στην αναβάθμιση του Ελληνικού Ξενοδοχείου, στηρίζοντας τον Ξενοδόχο να ενημερωθεί, να συνεργαστεί, να κατευθυνθεί προς την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό. Κάνουμε συνέργειες, συμμαχίες με κοινούς στόχους, δουλεύουμε ακούραστα όλοι μαζί, έχοντας ένα όραμα να προβάλλουμε τη χώρα μας προς τα έξω, να γίνουμε εξωστρεφείς και απευθύνοντας πρόσκληση στον τουρίστα ερχόμενος στην Ελλάδα να του προσφέρουμε μία εμπειρία ζωής υψηλής ποιότητας και αισθητικής εκπληρώνοντας κάθε τουριστική υπόσχεση που του δώσαμε.


Χριστίνα Τετράδη, Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Σχετικα αρθρα

Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές: Είναι αισιόδοξο το μέλλον; – Γ.Μαραγκός

admin

Πανεπιστήμια και οικονομία – Ν.Βέττας

admin

Β. Κορκίδης: Επένδυση της Ελλάδας σε παρόν και μέλλον το άνοιγμα προς Ινδία

admin

B. Κορκίδης: Ακριβός ο «λογαριασμός» των επιπτώσεων της Ερυθράς στην Ευρώπη

admin

PISA, σχολικές επιδόσεις και το προφανές – Α. Ανδρικόπουλος

admin

Το αναδυόμενο νέο παγκόσμιο κοινωνικοοικονομικό σύστημα – Δρ. Βλάδος Χάρης

admin

Δ. Βέργαδος (ΣΕΒ): 4+1 προκλήσεις της βιομηχανίας το 2024

admin

Αισιοδοξία για την οικονοµία από τον Βασίλη Κορκίδη

admin

Αξιολογώντας τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα – Α.Ανδρικόπουλος

admin

Η δοκιμασία της ευρωπαϊκής συνοχής

admin

Κορκίδης: Σημαντική θετική εξέλιξη η αναβάθμιση της οικονομίας

admin

Εύλογες και αληθινές αξίες: ανάγκη, νόμος και αλήθεια στη λογιστική – Α. Ανδρικόπουλος

admin