Image default
Οικονομία

«Πετάει» σε νέο ιστορικό ρεκόρ η τουριστική κίνηση το Πάσχα

Νέο ιστορικό ρεκόρ αναμένεται να καταγράψει η τουριστική κίνηση κατά το Πάσχα, ξεπερνώντας ακόμα και τα προ της πανδημίας επίπεδα. Οι πληρότητες σε αεροπλάνα, πλοία, ΚΤΕΛ, ακόμη και στο τρένο, κινούνται άνω του 90%, ανάλογα με τον προορισμό.

Ήδη σύμφωνα με στοιχεία της Aegean για την περίοδο που περιλαμβάνει το Καθολικό Πάσχα, που ήταν χθες, αλλά και το Ορθόδοξο οι πτήσεις εξωτερικού προς Αθήνα έχουν ιδιαίτερα αυξημένη πληρότητα που ξεκινάει από κατ’ ελάχιστο 76% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και πάνω από το 80%. Τα ίδια περίπου ποσοστά ισχύουν και για τις πτήσεις εξωτερικού προς Θεσσαλονίκη, με ελαφρώς χαμηλότερη πληρότητα.

Οι κορυφαίες αγορές για πτήσεις προς Αθήνα είναι: Στοκχόλμη, Ελσίνκι, Βιέννη, Ζυρίχη, Γενεύη,  Γερμανία (Ντίσελντορφ, Αμβούργο), Αγγλία (Λονδίνο, Μάντσεστερ), η Κύπρος (Λάρνακα) και τέλος το Μιλάνο.  Ενώ από Αθήνα οι top προορισμοί αντίστοιχα είναι οι Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Αμβούργο, Μαρρακές και Βουδαπέστη.

Σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη οι πτήσεις από Ντύσσελντορφ, Στουτγάρδη, Φρανκφούρτη, Λάρνακα, Μόναχο και Ζυρίχη, εμφάνισαν τις μεγαλύτερες πληρότητες την περίοδο του Καθολικού Πάσχα, ενώ οι πτήσεις από Θεσσαλονίκη προς Λάρνακα, Ρώμη, Βερολίνο, Μιλάνο, Μόναχο και  Ντύσελντορφ υποδηλώνουν που θα περάσουν το Πάσχα τους όσοι επιλέξουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό τις ημέρες του Ορθόδοξου Πάσχα.  Αμέσως μετά το Ορθόδοξο Πάσχα στην επιστροφή των επισκεπτών η πληρότητα φτάνει το 85% για τα δρομολόγια προς Αθήνα και το 95% προς Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που φαίνεται να επεκτείνουν τις διακοπές τους ως το τέλος της εβδομάδας του Πάσχα διαμορφώνοντας για τις ημέρες έως και το Σαββατοκύριακο του «Θωμά» (22/4 και 23/4) την πληρότητα πάνω από 80% για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Οι κορυφαίοι προορισμοί από Αθήνα την περίοδο του Ορδόδοξου Πάσχα με παραπλήσιες υψηλές πληρότητες είναι οι ακόλουθες: Ζυρίχη Γενεύη, Άμστερνταμ, Βρυξέλλες, Μονάχο, Φρανκφούρτη και Ντίσελντορφ,Λονδίνο, Μιλάνο, Λάρνακα, Σόφια.

Aναλυτικότερα όσον αφορά την κίνηση του δικτύου εσωτερικού, οι πληρότητες αγγίζουν ήδη πάνω από το 70% (από Αθήνα) και 85% (από Θεσσαλονίκη) και ανάλογα με τον προορισμό με τις θέσεις σταδιακά να εξαντλούνται.

Η έξοδος ξεκινάει από την Μ. Τετάρτη 12/4 και συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό έως και τη Μ. Παρασκευή, ενώ το πρώτο κύμα της επιστροφής πραγματοποιείται κυρίως τις ημέρες Δευτέρα 17/4 και Τρίτη 18/4, με αρκετούς από όσους επέλεξαν να μείνουν στην Ελλάδα για τις Πασχαλινές τους διακοπές να παρατείνουν τη διαμονή τους και να γυρνούν στο τέλος της άλλης εβδομάδας.

Οι τελευταίες θέσεις εξαντλούνται προοδευτικά όσο πλησιάζουμε στις μέρες της μεγάλης εξόδου (Μ. Τετάρτη ως Μ. Παρασκευή) και τελικά αναμένονται πληρότητες άνω των 90% από/προς Αθήνα & άνω των 95% από/προς Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα η ακτοπλοϊκή κίνηση με βάση τις μέχρι στιγμής πωλήσεις εισιτηρίων δείχνει κατακόρυφη αύξηση σε σχέση με το 2020 και πληρότητες πάνω από το 90% στα δρομολογημένα καράβια. Είναι ίσως χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη ελληνική ακτοπλοϊκή, η Attica Group έχει δρομολογήσει φέτος ένα επιπλέον πλοίο δυναμικότητας 1.700 επιβατών προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση για μεταφορές προς νησιωτικούς προορισμούς.

Αυξημένες οι πτήσεις και τον Απρίλιο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol), o αριθμός των πτήσεων στην Ελλάδα τον Απρίλιο αναμένεται αυξημένος κατά 10% – 15% σε σχέση με πέρυσι, περίοδος κατά την οποία είχε ήδη ξεπεραστεί ο αριθμός των πτήσεων του αντίστοιχου μήνα του 2019, τελευταίου πριν την πανδημία έτους.

Στην φετινή αυξημένη αεροπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα συμβάλλει σημαντικά και η σύμπτωση του Καθολικού με το Ορθόδοξο Πάσχα. Ειδικότερα το Καθολικό Πάσχα προηγήθηκε ακριβώς μίας εβδομάδας του Ορθόδοξου δημιουργώντας συνθήκες αυξημένης επιβατικής κίνησης, τόσο από επαναπατριζόμενους για διακοπές στη χώρα τους Έλληνες και βέβαια ξένους ταξιδιώτες, όσο και από Έλληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για τις διακοπές της περιόδου. Έτσι, όλοι οι παραδοσιακοί προορισμοί της εορταστικής περιόδου του Πάσχα εμφανίζουν αυξημένο ρυθμό κρατήσεων.

Πάντως από την πλευρά της Fraport Greece, που διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, προβλέπονται μεταβολές στη δυναμική των επιμέρους αεροδρομίων, καθώς κάποια, όπως της Μυκόνου και της Σαντορίνης, προσέγγισαν πέρυσι το μάξιμουμ της δυναμικότητάς τους, ενώ για άλλα, όπως της Ρόδου, των Χανίων, της Κω, της Κέρκυρας, της Ζακύνθου και της Σκιάθου, οι πρώτες ενδείξεις εμφανίζουν βελτιωμένες επιδόσεις κατά την τρέχουσα σεζόν. Θετικές εκτιμώνται και οι προοπτικές του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία».

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpath

Ρεύμα: Με θετικό «πρόσημο» για την επάρκεια τροφοδοσίας ξεκινά το καλοκαίρι

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

admin

Οφειλές στο δημόσιο: Πότε κλείνει το «παράθυρο» για ένταξη στη ρύθμιση

admin

Κύπρος: Έτος-ορόσημο το 2023 για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

admin

ΥΠΟΙΚ-ΟΟΣΑ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 45η Ετήσια Σύνοδος της Επιτροπής Ανώτερων Αξιωματούχων για τον Προϋπολογισμό

admin

Κατάργηση του ασφαλιστικού φόρου και μηδενικό ΦΠΑ στην Υγεία ζητούν οι ασφαλιστές

fastpath

Οι τέσσερις κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που ανησυχούν σοβαρά την ΕΚΤ

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath

Πώς έχει αλλάξει η τιμή της μπύρας με το πέρασμα των χρόνων

admin

Θεσσαλονίκη: «Ανάπτυξη προς τη ΝΑ Ευρώπη το μέλλον του λιμανιού» – 400% αύξηση στην κρουαζιέρα

admin