Image default
Οικονομία

Γ. Στασινός: Άμεσα μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για να διατηρήσουν το δικαίωμα δόμησης τα εκτός σχεδίου οικόπεδα

Να κυριαρχήσει η λογική αναφορικά με τα εκτός σχεδίου οικόπεδα ζήτησε πριν λίγη ώρα ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός.

Όπως είπε σε ενημέρωση του Τύπου, έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για ακίνητο στην Πάτμο, όπου ζητάει να υπάρχει πρόσωπο συγκεκριμένου μήκους σε αναγνωρισμένη νομικά οδό για να θεωρηθεί οποιοδήποτε ακίνητο οικοδομήσιμο, έχουν παραλύσει από τις περισσότερες Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές, διότι η χώρα δεν διαθέτει ακόμη νομικά αναγνωρισμένο (με Π.Δ.) οδικό δίκτυο.

Ωστόσο, αυτό πλήττει χιλιάδες ιδιοκτήτες και επενδυτές, καθώς περισσότερα από το 90% των ακινήτων εκτός σχεδίου δεν μπορούν πλέον να αξιοποιηθούν ενώ η αξία τους μειώνεται.

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό η λύση απαιτεί δύο βήματα τα οποία μάλιστα πρέπει να γίνουν άμεσα, από την παρούσα κυβέρνηση και όσο αφορά τη θεσμοθέτηση από τη σημερινή Βουλή, η οποία θα πρέπει να σημειώσουμε σταματά τις εργασίες την Τετάρτη για τις διακοπές του Πάσχα και έπειτα τα θα παραμείνει κλειστή καθώς θα προκηρυχθούν οι εκλογές.

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να προωθηθεί νομοθετική μεταβατική ρύθμιση για να διατηρήσουν το δικαίωμα δόμησης, μέχρι την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) το 2025, όλα τα ακίνητα που είχαν οικοδομησιμότητα πριν από το 2003.

Παράλληλα χρειάζεται η δημιουργία ειδικού τμήματος στο υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) και στο ΣτΕ ώστε οι μελέτες των ΤΠΣ που θα παραδοθούν το 2025 να γίνουν Προεδρικά Διατάγματα (Π.Δ.) μέχρι το 2026 το αργότερο.

Όπως επεσήμανε αν γίνουν τα παραπάνω δεν θα αδικηθεί κανένας πολίτης, θα υπάρχει σχεδιασμός στη χώρα και θα προστατευθεί οριστικά το περιβάλλον από την άναρχη εκτός σχεδίου δόμηση.

Να σημειωθεί ότι τη διαδικασία για τη σύνταξη των ΤΠΣ έχει αναλάβει το ΤΕΕ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από τα 250 συνολικά ΤΠΣ για τα 113 έχουν προχωρήσει οι διαγωνιστικές διαδικασίες και για το 80% αυτών υπάρχει προσωρινός ανάδοχος και οι σχετικές συμβάσεις βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έλεγχο. Εκτιμάται ότι θα υπογραφούν σύντομα ενώ οι υπολειπόμενοι διαγωνισμοί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, θα γίνουν μέχρι τον Ιούλιο.

Τα ΤΠΣ θα καθορίσουν όρους δόμησης και χρήσεις γης σε όλη τη χώρα, κυρίως στις εκτός σχεδίου περιοχές και πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του 2025.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο καταγραφής των δρόμων στις εκτός σχεδίου περιοχές, ώστε να μπορεί το ΥΠΕΝ να αποφασίσει ποιοι δρόμοι θα είναι αυτοί που δίνουν το δικαίωμα δόμησης στα εφαπτόμενα σε αυτούς ακίνητα.

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός: Τα σήματα για το καλοκαίρι από τις αφίξεις τριμήνου

admin

Βρετανία: Πώς «βοηθά» τη Μόσχα στον πόλεμο κατά του Κιέβου

admin

Μπαράζ νέων Αμοιβαίων στην αγορά, που «κοντραρουν» τις καταθέσεις

admin

Ξεκινά η εμπορική λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης, ενδιαφέρον από Ρουμανία

admin

Οι επόμενες καλές ειδήσεις που περιμένει η ελληνική οικονομία – Ορόσημο το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ.

admin

Η καταβολή Δώρου Πάσχα και τριετιών στο επίκεντρο ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας

admin

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι κωδικοί «εφιάλτης» στο Ε1

admin

Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

admin

Καβαλάκης για ΑΙΓΙΣ: Πρόγραμμα – σταθμός για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα

admin

Ποιοι επένδυσαν στο 30ετές ομόλογο της Ελλάδας

admin

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για παραλείψεις στην νομοθεσία περί «παθητικής δωροδοκίας» και «δημόσιου λειτουργού»

admin

Γαλλοϊταλικός άξονας υπέρ Ντράγκι στο τιμόνι της Κομισιόν – Το σενάριο που «ξαναζεσταίνεται»

admin