Image default
Πολιτική

Ο Τσαβούσογλου θέτει ξανά θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών – «Να μην είμαστε επιλεκτικοί, όλα τα θέματα στο διεθνές δικαστήριο»

Ο Τσαβούσογλου θέτει ξανά θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών – «Να μην είμαστε επιλεκτικοί, όλα τα θέματα στο διεθνές δικαστήριο»

Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Your browser does not support the audio element.

«Όσο δεν λύνουμε τα θεματα αυτά, θα υπάρχει ενδιάμεσα μια θετική ατμόσφαιρα, αλλά μετά θα υπάρχει κάποια παραβίαση, μετά κάποια αερομαχία, ένταση στους αιθέρες και ίσως και κάποιο ατύχημα. Δηλαδή όλα μπορούν να συμβούν…», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο θέτει ξανά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρ’ ότι επισημαίνει το καλό κλίμα που επικρατεί αυτό το διάστημα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο A Haber στις διαφορές που δεν έχουν επιλυθεί με την Ελλάδα και μάλιστα είπε ότι «δεν πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί, αλλά να πάμε όλα τα θέματα στο διεθνές δικαστήριο».

«Στο Αιγαίο υπάρχει το ζήτημα των νησιών που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, υπάρχουν οι παραβιάσεις που έχω αναφερθεί και πριν. Υπάρχει το ζήτημα του εναέριου χώρου που για τα 6 μίλια διεκδικούν τα 10 μίλια. Υπάρχουν κάποιες δηλώσεις που αναφέρουν την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια. Όλα αυτά τα θέματα είναι ζητήματα διαφορών που δεν επιλύονται εδώ και πολλά χρόνια.

Θα πάμε σε διεθνές δικαστήριο. Για να συμβεί όμως αυτό, Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσουν. Και δεν πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί πρέπει να πάμε όλα τα θέματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Όσο δεν λύνουμε τα θεματα αυτά, θα υπάρχει ενδιάμεσα μια θετική ατμόσφαιρα, αλλά μετά θα υπάρχει κάποια παραβίαση, μετά κάποια αερομαχία, ένταση στους αιθέρες και ίσως και κάποιο ατύχημα. Δηλαδή όλα μπορούν να συμβούν και αυτή η θετική ατμόσφαιρα να εξαφανιστεί σύντομα. Πρέπει να αποφασίσουμε πως θα τα επιλύσουμε. Θα κάνουμε διαβούλευση για κάθε θέμα χωριστά; Kατα την άποψη μου πρέπει να τα συζητήσουμε όλα ως πακέτο. Διότι αν λύσουμε το ένα θέμα, στο άλλο θα συνεχιστέι η ένταση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ δήλωσε: «Τα ζητήματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τις ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να ενεργήσουν ως έντιμοι μεσολαβητές, πρέπει να τηρούν πιο αντικιμενική στάση.. Το πρόγραμμα F35 έχει ανασταλεί επί του παρόντος. Είδαμε ότι η διοίκηση έκανε μεγάλη προσπάθεια στην F16. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, τα προβλήματα θα επιλυθούν, αλλά φαίνεται ότι δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το Κογκρέσο. Το παρατηρούμε  και αυτό».

Όσον αφορά στην Αίγυπτο είπε: «Είπαμε ότι έχουμε αρχίσει να εργαζόμαστε για τον διορισμό των πρεσβευτών. Αφού συμφωνήσαμε με το Ισραήλ για τον επαναδιορισμό των πρεσβευτών, προσδιορίσαμε τα ονόματα. Επιτέλους, φτάνουμε σε αυτό το στάδιο. Αυτό μπορούμε να το ανακοινώσουμε  στην επίσκεψη του Αιγύπτιου Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία. Θα συζητήσουμε  όταν φτάσει. Μας υποδέχτηκαν πολύ καλά στην Αίγυπτο. Η επίσκεψή μας ήταν εξαιρετικά θετική. Τώρα είναι η ώρα σιγά σιγά  να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα».

- sofokleous10.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Αυγέρη στον ΣΚΑΪ: Εγκαλώ τον κ. Καραμανλή για τα ψέματά του

admin

Καραμανλής στον ΣΚΑΪ: Είμαι στη διάθεση των αρχών για εξηγήσεις – Με κατηγορούν χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρώτοι υποψήφιοι για τις προκριματικές του ευρωψηφοδελτίου

admin

Εκρέμ Ιμάμογλου: Στην πρώτη μας συνάντηση ο Ερντογάν με έβαλε να κάτσω σε σπασμένη καρέκλα

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείτε live την ανακοίνωσή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Στέφανος Κασσελάκης: Ορκίστηκε στη Θήβα, παίρνει άδεια και θα γιορτάσει τα γενέθλιά του στου Ψυρρή

admin

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Έχω μιλήσει με συγγενείς θυμάτων στα Τέμπη – Θα σταθώ όρθιος και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία ασυλία

admin

Τα κέρδη της αντιπολίτευσης από την πρόταση δυσπιστίας

admin

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας – Τι είπαν οι αρχηγοί – Οι συνεχείς διακοπές

admin

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

admin

Παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Ανοιχτό το σενάριο κυβερνητικού ανασχηματισμού

admin

Μητσοτάκης: Ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη, κοιτώ στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων

admin