Image default
Οικονομία

O «χάρτης» των συναλλαγών στο real estate – Η «εικόνα» της μέσης αξίας ανά τετραγωνικό

Το 2022 χαρακτηρίζεται από αυξομειώσεις στον αριθμό και αυξήσεις στην αξία των αγοραπωλησιών. Τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης αριθμού των αγοραπωλησιών καταγράφουν οι περιοχές του Δήμου Αθηναίων (22%) και τα νησιά των Κυκλάδων (21%). Τι δείχνει το Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών του τεχνικού γραφείου TOPO GES. Η αυξομείωση στη μέση αξία, η παλαιότητα και το εμβαδόν.

«Το 2022 χαρακτηρίζεται από αυξομειώσεις στον αριθμό και αυξήσεις στην αξία των αγοραπωλησιών. Τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης αριθμού των αγοραπωλησιών καταγράφουν οι περιοχές του Δήμου Αθηναίων (22%) και τα νησιά των Κυκλάδων (21%). Αυξήσεις σημειώνονται επίσης στα νησιά του Αργοσαρωνικού (15%), στις περιοχές της Δυτικής Αττικής (11%) και ηπιότερη αύξηση στις περιοχές των Νοτίων Προαστίων (4%)».

Αυτό αναφέρεται στο Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών του τεχνικού γραφείου TOPO GES (σε συνεργασία με τη RE/MAX Estate) και σε σχέση με έρευνα επικεντρωμένη στη συμπεριφορά της αγοράς και των καταναλωτών όσον αφορά τις αγοραπωλησίες κατοικιών στην Αττική. Η έρευνα αφορά τις χρονιές 2021 και 2022. Τα δεδομένα της έρευνας έχουν συγκεντρωθεί από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, ψηφιακό εργαλείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, είναι δύσκολο να αγνοηθούν οι περιοχές στις οποίες ο αριθμός των αγοραπωλησιών έπεσε. Συγκεκριμένα, παρατηρείται πτώση στα Βόρεια (-8%) και Δυτικά Προάστια (-6%), στην Ανατολική Αττική (-15%), καθώς και στον Πειραιά (-12%) και στα προάστιά του (-3%). Παρ’ όλα αυτά, η συνολική αξία των αγοραπωλησιών κατέγραψε θετικά ποσοστά στην πληθώρα των περιοχών που εξετάστηκαν από την εν λόγω έρευνα.

- Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών TOPO GES IKE – RE/MAX Estate

Κύρια χαρακτηριστικά μέσου πωληθέντος ακινήτου 2022

Σύμφωνα με την έρευνα, το μέσο ακίνητο που πωλήθηκε το 2022 στο Δήμο Αθηναίων είχε ηλικία 53 έτη και εμβαδόν 69 τ.μ. Η μέση αξία στην περιοχή υψώθηκε στο 1.387 € ανά τ.μ. και 96.271 € συνολικά. Στις περιοχές των Νοτίων Προαστίων η ηλικία του μέσου ακινήτου ήταν τα 42 έτη και το εμβαδόν 76 τ.μ. Η τιμή της μέσης αξίας ανά τ.μ. ήταν 1.496 € και 113.306 € συνολικά. Όσον αφορά τα Βόρεια Προάστια, η ηλικία του μέσου ακινήτου ήταν τα 38 έτη και το εμβαδόν του τα 101 τ.μ. Η μέση αξία του μέσου ακινήτου στις περιοχές των Βορείων Προαστίων ήταν 1.705 € ανά τ.μ. και 171.849 € συνολικά.

- Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών TOPO GES IKE – RE/MAX Estate
- Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών TOPO GES IKE – RE/MAX Estate
- Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών TOPO GES IKE – RE/MAX Estate

Στα Δυτικά Προάστια το μέσο ακίνητο είχε ηλικία 42 έτη και εμβαδόν 74 τ.μ., η μέση αξία ανά τ.μ. αυξήθηκε στα 835 € και συνολικά στα 61.926 €. Το 2022 στην Ανατολική Αττική η ηλικία του μέσο ακίνητου ήταν 31 έτη και 99 τ.μ. Η τιμή της μέσης αξίας ήταν 1.461 € ανά τ.μ. και 145.086 € συνολικά. Στον Πειραιά το μέσο ακίνητο ήταν ηλικίας 45 ετών και 72 τ.μ. εμβαδού. Η μέση αξία ανά τ.μ. αυξήθηκε στα 1.008 € και συνολικά στα 72.443 €.

- Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών TOPO GES IKE – RE/MAX Estate
- Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών TOPO GES IKE – RE/MAX Estate
- Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών TOPO GES IKE – RE/MAX Estate

Μέση Αξία ανά τ.μ.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στο κέντρο Πειραιά (34%) και στα Βόρεια Προάστια (25%). Λίγο χαμηλότερη αύξηση σημειώθηκε στα Δυτικά Προάστια (21%) και στα προάστια του Πειραιά (20%). Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε 13% στο Δήμο Αθηναίων. Από τις σημαντικότερες αυξήσεις διαπιστώθηκε στην περιοχή του Αγ. Δημητρίου (50%) και Παλαιού Φαλήρου (41%) των Νοτίων Προαστίων. Από τις περιοχές των Βορείων Προαστίων, η μέση αξία ανά τ.μ. στην Αγ. Παρασκευή αυξήθηκε 48%, στα Βριλήσσια 64% και στη Φιλοθέη-Ψυχικό 50%. Το συγκεκριμένο ποσοστό κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στην περιοχή της Μάνδρας-Ειδυλλίας (-25%).

- Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών TOPO GES IKE – RE/MAX Estate

Μεταβολές ως προς το εμβαδόν μέσου ακινήτου

Στις περιοχές που εντάσσονται στο Δήμο Αθηναίων το εμβαδόν της μέσης κατοικίας το 2022 μεταβλήθηκε σε αρκετά μεγάλο βαθμό σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (4 τ.μ.). Μία από τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις σημειώθηκε στη Γλυφάδα, όπου οι αγοραστές επένδυσαν σε κατοικίες μικρότερες κατά 12 τ.μ. Παρομοίως, στα Βόρεια Προάστια, στην Πεύκη και στο Μαρούσι το εμβαδόν μέσου ακινήτου μειώθηκε κατά 16 τ.μ. και 20 τ.μ. ενώ αυξήθηκε στην Κηφισιά (21 τ.μ.) και στη Φιλοθέη-Ψυχικό (30 τ.μ.). Συγχρόνως, αύξηση καταγράφηκε και στην περιοχή Αχαρνών (22 τ.μ.) και Ραφήνας (22 τ.μ.) και Διονύσου (16 τ.μ.). Ωστόσο, μείωση μεγαλύτερη των 10 τ.μ. παρατηρήθηκε στις περιοχές Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (17 τ.μ.), Μαρκόπουλου (12 τ.μ.) και κέντρο Πειραιά (13 τ.μ.).

- Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών TOPO GES IKE – RE/MAX Estate

Έτος κατασκευής

Στην πλειονότητα των περιοχών οι διακυμάνσεις ως προς τη διαφορά της ηλικίας των ακινήτων κυμαίνεται στα 0-5 έτη. Στον Άγ. Δημήτριο η ηλικία των πωληθέντων ακινήτων του 2022 μειώθηκε κατά 6 χρόνια σε σχέση με αυτά του 2021. Νεότερα ακίνητα προτιμήθηκαν και στις περιοχές Λαυρεωτικής (7 χρόνια), Μεγαρέων (10 χρόνια), Πεντέλης (4 χρόνια) και Χαλκηδόνας (4 χρόνια). Παράλληλα, παλαιότερα ακίνητα μεταβιβάστηκαν στις ακόλουθες περιοχές: Λυκόβρυση-Πεύκη (5 χρόνια), Φιλοθέη – Ψυχικό (5 χρόνια), Μεταμόρφωση (6 χρόνια), Μαρκόπουλο (6 χρόνια), Παλλήνη (7 χρόνια), Ελευσίνα (9 χρόνια).

Σχετικα αρθρα

admin

Κ. Χατζηδάκης για αναβάθμιση S&P: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο

admin

S&P:Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

admin

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

Times: Η ελληνική οικονομία στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin

Ποιους βάζει στο στόχαστρο η εφορία

admin

Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Στην Ελλάδα μάθαμε το μάθημά μας» -«Χρειαζόμαστε περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη»

admin

Εκτίναξη 17,2% του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση τον Φεβρουάριο στα 287 εκατ. ευρώ

admin