Image default
Οικονομία

Εργασιακά: Κωδικοποιήθηκε σε ενιαίο κείμενο όλη η νομοθεσία

Την ολοκλήρωση της κωδικοποίησης του συνόλου της εργατικής νομοθεσίας, που περιλαμβάνει επιπλέον το συλλογικό εργατικό δίκαιο καθώς και τις διατάξεις που διέπουν την διοικητική εποπτεία της αγοράς εργασίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά και την κωδικοποίηση του ατομικού εργατικού δικαίου, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον Δεκέμβριο (ΦΕΚ Α’ 222/4-12-2022).

Σύμφωνα με το υπουργείο, η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας είναι αποτέλεσμα επίπονης εργασίας που γίνεται για πρώτη φορά και θέτει στη διάθεση των ενδιαφερομένων, σε ενιαίο κείμενο και σε κεφάλαια με νοηματική συνάφεια το σύνολο των κανόνων που διέπουν την εργασία στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι το ατομικό εργατικό δίκαιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ρυθμίσεις για τη σύμβαση εργασίας, την κατάρτιση και την καταγγελία της, τον χρόνο εργασίας (ωράριο και άδειες), τις αμοιβές κ.α. Στο συλλογικό εργατικό δίκαιο εντάσσονται μεταξύ άλλων τα θέματα των απεργιών, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ στη διοικητική εποπτεία τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, τα εργατικά ατυχήματα, η Επιθεώρηση Εργασίας κ.α.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά: «Η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά για τους νομικούς και για τους πολίτες. Με την κωδικοποίηση του συνόλου της εργατικής νομοθεσίας διευκολύνεται τόσο η εργασία του νομικού κόσμου, όσο και η καθημερινότητα εργαζομένων και εργοδοτών για ζητήματα που τους απασχολούν και έχουν ρυθμιστεί με πλήθος διαφορετικών διατάξεων στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Επαγγελματίες και απλοί πολίτες θα μπορούν εύκολα πλέον να βρίσκουν τις ρυθμίσεις που ισχύουν χωρίς να ανατρέχουν σε διατάξεις ακόμη και του προηγούμενου αιώνα που τροποποιήθηκαν κατά καιρούς. Θέλω να ευχαριστήσω τους διακεκριμένους επιστήμονες που εργάστηκαν για να φέρουν σε πέρας αυτό το χρήσιμο έργο».

Η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία της Kεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης (Κ.Ε.Κ.), με επικεφαλής τον επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Γεώργιο Σταυρόπουλο, με τη συμβολή επιτροπής νομικών και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου με επικεφαλής τον καθηγητή του Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτριο Ζερδελή, και με βάση την προεργασία που εκπόνησε ομάδα νομικών υπό τον επίκουρο καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνο Μπακόπουλο.

Όπως ισχύει πάντοτε με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, δεν επέρχεται καμία αλλαγή στις ισχύουσες διατάξεις, αλλά αυτές συγκεντρώνονται σε ενιαίο κείμενο με λογική και θεματική συνέχεια. Επίσης, σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο κείμενο του Κώδικα και στην αρχική διάταξη, εφαρμόζεται η αρχική διάταξη.

Τα επόμενα βήματα είναι η αποστολή του κειμένου στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και εν συνεχεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας για την έκδοση Π.Δ.

Σχετικα αρθρα

Εθνική Τράπεζα: Eκτός λειτουργίας το δίκτυο POS

admin

Ανοίγει η εφαρμογή για τροποποιητικές δηλώσεις

admin

Τι «παίζει» με την ΕΚΤ, τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Ενέργεια: Χωρίς σημαντικά ανοικτά μέτωπα «στον δρόμο» για τις δεύτερες κάλπες

admin

Αυτοκινητόδρομος Ε65 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πώς προχωρούν οι εργασίες, πότε ολοκληρώνονται βασικά τμήμα του project

admin

ΗΠΑ: Σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού 

fastpath

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ

admin

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

fastpath

Τράπεζες: Εστίαση, κατασκευές και εμπόριο οι κλάδοι με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

fastpath

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση της κατανάλωσης αερίου

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 11+1  ορόσημα για να έρθουν 5 δισ. ευρώ-  Οι στόχοι για σε ΟΣΕ,  δημόσιο και ενεργειακή απόδοση

admin

ΗΠΑ: Καταρχήν συμφωνία για το όριο του χρέους

fastpath