Image default
Οικονομία

Σε ανεξέλεγκτη πορεία η τιμή της ζάχαρης

Κρίσιμη απειλή για τον παγκόσμιο πληθωρισμό τροφίμων γίνεται η τιμή της ζάχαρης, που έχει εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι τιμές της επεξεργασμένης ζάχαρης έχουν φθάσει σε υψηλό δεκαετίας και πλέον τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ μόνον τον Μάρτιο έκαναν άλμα 11%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη
μηνιαία άνοδο από το 2021.

Την περασμένη εβδομάδα επίσης έκαναν νέο άλμα της τάξης του 5%. Βασική αιτία αυτής της αλματώδους πορείας είναι η στενότητα προσφοράς από την Ινδία -από τους κορυφαίους παραγωγούς στον κόσμο-, που έχει μειώσει κατακόρυφα τις εξαγωγές της μετά το κύμα βροχοπτώσεων που έπληξε τις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου.
Οι εξαγωγές από την Ινδία εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες σχεδόν κατά το ήμισυ, σε 6 εκατομμύρια τόνους στο δωδεκάμηνο που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο. Στο αντίστοιχο περσινό διάστημα οι εξαγωγές της Ινδίας ήταν περίπου 11 εκατομμύρια τόνοι, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του -,  την επόμενη σεζόν η εξαγωγική παραγωγή μπορεί να πέσει ακόμη περισσότερο, στα 4 εκατομμύρια τόνους.

Εάν η χώρα εξάγει λιγότερο ζαχαροκάλαμο την επόμενη σεζόν, «οι τιμές θα πρέπει να αυξηθούν για να εξαχθεί ζάχαρη από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου», λέει ο Ενρίκε Αλκαμάιν, αναλυτής της Tropical Research Services. Την ίδια ώρα, η μεγαλύτερη παραγωγός στον κόσμο, η Βραζιλία, αναμένει μεν μεγαλύτερη σοδειά ζαχαροκάλαμου φέτος, οι βροχές όμως καθυστέρησαν και εκεί τη συγκομιδή. Η παραγωγή στην Ταϊλάνδη, επίσης κορυφαία εξαγωγό, αναμένεται και εκείνη φέτος χαμηλότερη των προβλέψεων.

Χρήση για βιοκαύσιμα

Η σταθερή αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης και η μείωση των αποθεμάτων έχουν κάνει τις προμήθειες από την Ινδία ακόμη πιο κρίσιμες για την παγκόσμια αγορά. Η πτώση τους εκτός από τη χαμηλότερη παραγωγή οφείλεται και στη μεγαλύτερη χρήση του ζαχαροκάλαμου για βιοκαύσιμα.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι εφαρμόζει ένα επιθετικό πρόγραμμα βιοκαυσίμων που εκτρέπει τις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου στην παραγωγή αιθανόλης. Η κυβέρνηση βασίζεται σ’ αυτό το πρόγραμμα τόσο για να μειώσει το ενεργειακό κόστος (με την απεξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου) όσο και για να προωθήσει την πράσινη μετάβαση.

Αυτή τη σεζόν, η κυβέρνηση Μόντι σχεδιάζει να εκτρέψει 5 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης για την παραγωγή αιθανόλης, από 3,6 εκατομμύρια τόνους έναν χρόνο νωρίτερα. Ο τελικός στόχος είναι να εκτραπούν 6 εκατομμύρια τόνοι ετησίως προς την παραγωγή καυσίμων έως το 2025.

Σχετικα αρθρα

ΑΔΜΗΕ: Eντατικά προχωρούν τα χερσαία έργα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

admin

ΗΠΑ: Αισιοδοξία Μπάιντεν για τη συμφωνία επί του χρέους

admin

Τουρκία: Η συνάντηση του Ερντογάν με πρώην «τσάρο» της οικονομίας, με στόχο τους επενδυτές

admin

Κορκίδης: Οφείλουμε να επενδύσουμε στην ναυτιλιακή καινοτομία

admin

Βραζιλία: Ο Λούλα υπέρ της ένταξης της Βενεζουέλας στους BRICS

admin

Γερμανία: Ιστορικό ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά

admin

Ρεύμα: Συμπλήρωσε 10μηνο η πτωτική πορεία της κατανάλωσης

admin

ΓΣΕΕ: Να αποδοθούν ευθύνες για το εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Χρηματοδότηση 2,46 δισ. σε 35 projects  

admin

ΤΑΙΠΕΔ: 28 διαγωνισμοί για την αναβάθμιση υποδομών του ΕΣΥ

fastpath

Σουδάν: Ο ΟΗΕ «βλέπει» τουλάχιστον 1 εκατ. πρόσφυγες μέχρι τον Οκτώβριο

fastpath

ΗΠΑ: Επιτροπή του Κογκρέσου συνεδριάζει την Τρίτη για το «ταβάνι» του χρέους

admin