Image default
Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται τα «ραβασάκια»-Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

Τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ θα αποσταλούν αμέσως μετά το Πάσχα σε περισσότερους από 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου ο φετινός «λογαριασμός» να
αρχίσει να εξοφλείται από το τέλος Μαΐου και έως τον Φεβρουάριο 2024.

Μεθαύριο, άλλωστε, 12 τρέχοντος, εκπνέει και η προθεσμία που δόθηκε για την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9, η οποία έληγε στις 31 Μαρτίου, ούτως ώστε να υποβάλουν οι ιδιοκτήτες οποιαδήποτε μεταβολή επήλθε στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φετινά εκκαθαριστικά που θα λάβουν τέλος Απριλίου οι υπόχρεοι και θα μπορούν να εξοφληθούν σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αναμένεται να είναι τριών «ταχυτήτων».

Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα διαπιστώσουν ότι θα πληρώσουν το ίδιο ποσό που κατέβαλαν το 2022, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση πέρυσι, ο φόρος για την οποία και φέτος μειώνεται ως εξής:

  • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ
  • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ
  • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ
  • 15% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ
  • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 400.000 ευρώ

Εκτός από τους φορολογούμενους που δεν θα δουν καμία αλλαγή στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, περισσότεροι από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν το «ραβασάκι» του ΕΝΦΙΑ να είναι «κουρεμένο» κατά 50% ή ακόμη και μηδενικό, με την προϋπόθεση βέβαια ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Από την άλλη όμως πλευρά, χιλιάδες αναμένεται να είναι και οι ιδιοκτήτες που θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με το 2022, εφόσον:

  1. Απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά.
  2. Απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).
  3. Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή θα δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες
    ακινήτων στο Ε9.
  4. Εμφάνισαν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Όσοι δεν είχαν δηλώσει στο Ε9 την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους και τη
    δήλωσαν μετά την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

Εκπτώσεις 50% έως και 100%

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50% για όσους πληρούν τα κατωτέρω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

  • το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ούτε ένα ευρώ δεν θα πληρώσουν οι υπόχρεοι με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

  • το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Διορθώσεις χωρίς πρόστιμο

Οι μεταβολές, που πρέπει να δηλωθούν στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ, αφορούν προσθήκη νέου ακινήτου λόγω αγοράς ή απόκτησης μέσω δωρεάς, γονικής παροχής ή κληρονομιάς, διαγραφή ακινήτου λόγω πώλησης ή άλλης μεταβίβασής του, μείωση ή αύξηση ποσοστού συνιδιοκτησίας, συνένωση ψιλής κυριότητας με επικαρπία, αύξηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων κ.λπ. Οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ, όμως εάν προκύψει μετά τις αλλαγές αύξηση της ακίνητης περιουσίας τότε θα υπάρξει επανακαθορισμός του ΕΝΦΙΑ και αποστολή νέων εκκαθαριστικών. Η επικαιροποίηση της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων θα χρησιμοποιηθεί ως βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ του 2023.

Επισημαίνεται ότι τα ημιτελή κτίσματα παίρνουν έκπτωση 60% στον κύριο μόνο φόρο του ΕΝΦΙΑ ως ημιτελή, όχι όμως και στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ. Δεν δικαιούνται έκπτωση 60% τα ημιτελή κτίσματα εάν διαθέτουν μετρητή ρεύματος.

Σχετικα αρθρα

Κατά 12,7% μειώθηκε ο όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 5,4% του βάρους φορτίων οδικών εμπορευματικών μεταφορών το γ’ τρίμηνο του 2023

admin

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Αύριο οι πληρωμές Μαρτίου

admin

Καλά νέα από την απασχόληση στη Γερμανία – Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η αύξηση των εργαζομένων

admin

Βρετανία: Σε ύφεση η οικονομία και στο δ’ τρίμηνο του 2023

admin

«Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» το Σάββατο στο ΣΕΦ: «Παράθυρο» εργασίας για πάνω από 3.000 θέσεις

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

admin

Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Πράσινα τιμολόγια: Σε μικρές ανατιμήσεις τον Απρίλιο οδηγεί η χονδρεμπορική – Βαρόμετρο οι εκπτώσεις

admin