Image default
Οικονομία

«Βγαίνει» διαγωνισμός για οδικό έργο 200 εκατ. ευρώ που θα «διατρέχει» – συνδέει τη Στερεά Ελλάδα

Εγκρίθηκε η διενέργεια διαγωνισμού του έργου «Οδικός Άξονας Λαμία – Καρπενήσι, τμήμα Σύνδεση πέρατος παράκαμψης Μακρακώμης με ανατολικό μέτωπο Σήραγγας Τυμφρηστού». Πώς θα συνδέει την Περιφέρεια, πόλεις και τοπικούς – κεντρικούς αυτοκινητόδρομους. Γιατί θεωρείται σημαντικό.

Έναν νέο μεγάλο σε ύψος διαγωνισμό, εκτιμώμενης αξίας 200 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), για την κατασκευή οδικού άξονα ο οποίος θα «διατρέχει» τη Στερεά Ελλάδα, θα συνδέει και ενώνει μεγάλες πόλεις και περιοχές αλλά και τοπικούς με κεντρικούς αυτοκινητόδρομους (ΠΑΘΕ, Ιόνια Οδό, Ε 65 κ.α.) προωθεί το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών.

Ειδικότερα, εγκρίθηκε η διενέργεια διαγωνισμού για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης του έργου «Οδικός Άξονας Λαμία – Καρπενήσι, τμήμα Σύνδεση πέρατος παράκαμψης Μακρακώμης με ανατολικό μέτωπο Σήραγγας Τυμφρηστού». Η χρηματοδότησή του θα γίνει από εθνικούς πόρους και υπάρχει πιθανότητα να χρηματοδοτηθεί από διαρθρωτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπό ανάθεση σύμβαση θα έχει ως αντικείμενο συγχρόνως τη μελέτη και την κατασκευή του έργου. Ο διαγωνισμός για την ανάθεση του υπόψη έργου θα διενεργηθεί σε δύο στάδια: Α’ Στάδιο με Προεπιλογή – Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με την υποβολή αίτησης συμμετοχής και Β’ Στάδιο με Πρόσκληση υποβολής Τεχνικής και Οικονομικής προσφοράς.

Τα οφέλη του έργου – Ποιες περιοχές εξυπηρετεί

Ο Οδικός Άξονας Λαμία – Καρπενήσι αποτελεί τμήμα του Οδικού Άξονα Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο, γνωστού και ως ΕΟ 38 βάσει της κωδικοποίησης του Εθνικού Οδικού Δικτύου της χώρας, ο οποίος ανήκει στο δευτερεύον Εθνικό Δίκτυο της χώρας, καθώς επίσης και στο Ελληνικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο.

Σε Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο ο ΕΟ 38 προορίζεται να εξυπηρετεί ταυτόχρονα: α) την διαπεριφερειακή σύνδεση Λαμίας-Αγρινίου και ως οριζόντιος άξονας τη σύνδεση των αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ και Ιόνιας Οδού και β) τη σύνδεση του Καρπενησίου με το κέντρο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΠΣΕ), την Λαμία και διαμέσου του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, με όλες τις Περιφέρειες της χώρας, εκτός των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων νήσων. Το έργο «Οδικός Άξονας Λαμία – Καρπενήσι, τμήμα Σύνδεση πέρατος παράκαμψης Μακρακώμης με ανατολικό μέτωπο Σήραγγας Τυμφρηστού» έχει αφετηρία προς τα δυτικά το ανατολικό στόμιο της υφιστάμενης σήραγγας Τυμφρηστού (Ανατολικό Μέτωπο Σήραγγας Τυμφρηστού) και πέρας προς τα ανατολικά το δυτικό όριο της υφιστάμενης παράκαμψης Μακρακώμης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, η κατασκευή του υπόψη οδικού τμήματος αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου και ασφαλούς οδικού δικτύου σύνδεσης της Λαμίας με το Καρπενήσι (και εν συνεχεία με την πόλη του Αγρινίου), ο οποίος θα συμβάλλει αποφασιστικά στην τουριστική και εμπορική ανάπτυξη και συνολικά στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Στερεάς Ελλάδας. Επιπλέον, κύρια σκοπιμότητα του έργου αποτελεί η άρση της δυσχερούς πρόσβασης στην Π.Ε. Ευρυτανίας και στο δυτικό ορεινό τμήμα της Π.Ε. Φθιώτιδας, μέσω της εξυπηρέτησής της από το νέο οδικό τμήμα.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Η αναβάθμιση της ΕΟ 38 μέσω της κατασκευής του έργου «Οδικός Άξονας Λαμία – Καρπενήσι, τμήμα Σύνδεση πέρατος παράκαμψης Μακρακώμης με ανατολικό μέτωπο Σήραγγας Τυμφρηστού» θα αντικαταστήσει τη σημερινή σύνδεση, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην υλοποίηση όλων των αναπτυξιακών δράσεων στις εξυπηρετούμενες περιοχές, κυρίως στον τουριστικό και στον εμπορικό τομέα. Στη φάση αυτή έχει προγραμματιστεί η υλοποίηση των υπολειπόμενων υποστηρικτικών μελετών του έργου και η ενσωμάτωση των πορισμάτων της οριστικής γεωλογικής μελέτης και της αντίστοιχης γεωτεχνικής έρευνας. Το συνολικό μήκος του έργου είναι περίπου 30 χλμ., εκτείνεται εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, ενώ προβλέπονται επιπλέον και εργασίες αποκατάστασης του υφιστάμενου επαρχιακού και τοπικού επιπέδου μήκους περίπου 14 χλμ.

Η χάραξη του έργου, το οποίο ακολουθεί σχεδόν σε όλο το μήκος του νέα χάραξη, στο μεγαλύτερο τμήμα του διέρχεται από ορεινό ανάγλυφο με αρκετά έντονη πτύχωση ή / και ισχυρή εγκάρσια κλίση εδάφους κατά τμήματα καθώς και από περιοχές με γεωλογικές αστάθειες, διαφόρων επιπέδων γεωλογικής αβεβαιότητας.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατασκευή: μεγάλων τεχνικών γεφύρωσης, οπλισμένων επιχωμάτων, τοίχων οπλισμένης γης, οπλισμένων τοίχων αντιστήριξης στέψης συνέχειας πτερυγότοιχων χαραδρογεφυρών, τοίχων ορύγματος, οπλισμένων βάσεων επιχωμάτων, οπλισμένων τοίχων ποδός, ισόπεδων κόμβων, τεχνικών άνω και κάτω διαβάσεων καθώς επίσης και πλήθος ορθογωνικών και σωληνωτών οχετών ενώ απαιτείται και διευθέτηση ρεμάτων.

Σχετικα αρθρα

ΑΔΜΗΕ: Eντατικά προχωρούν τα χερσαία έργα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

admin

ΗΠΑ: Αισιοδοξία Μπάιντεν για τη συμφωνία επί του χρέους

admin

Τουρκία: Η συνάντηση του Ερντογάν με πρώην «τσάρο» της οικονομίας, με στόχο τους επενδυτές

admin

Κορκίδης: Οφείλουμε να επενδύσουμε στην ναυτιλιακή καινοτομία

admin

Βραζιλία: Ο Λούλα υπέρ της ένταξης της Βενεζουέλας στους BRICS

admin

Γερμανία: Ιστορικό ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά

admin

Ρεύμα: Συμπλήρωσε 10μηνο η πτωτική πορεία της κατανάλωσης

admin

ΓΣΕΕ: Να αποδοθούν ευθύνες για το εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Χρηματοδότηση 2,46 δισ. σε 35 projects  

admin

ΤΑΙΠΕΔ: 28 διαγωνισμοί για την αναβάθμιση υποδομών του ΕΣΥ

fastpath

Σουδάν: Ο ΟΗΕ «βλέπει» τουλάχιστον 1 εκατ. πρόσφυγες μέχρι τον Οκτώβριο

fastpath

ΗΠΑ: Επιτροπή του Κογκρέσου συνεδριάζει την Τρίτη για το «ταβάνι» του χρέους

admin