Image default
Οικονομία

ΗΠΑ: Τι θα δείξουν τα αποτελέσματα των κορυφαίων τραπεζών – Η μεγαλύτερη «βουτιά» της 10ετίας στις καταθέσεις

Έφθασε η «στιγμή της αλήθειας» για τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, καθώς με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους, θα αποκαλυφθούν και οι επιδόσεις τους στο σκέλος των καταθέσεων. 

Έφθασε η «στιγμή της αλήθειας» για τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, καθώς με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους, θα αποκαλυφθούν και οι επιδόσεις τους στο σκέλος των καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις των JPMorgan, Wells Fargo και Bank of America (BofA) εκτιμάται ότι έχουν «συρρικνωθεί» κατά 521 δισ. δολ. από το προηγούμενο έτος (σε ετήσια βάση), καταγράφοντας τη μεγαλύτερη «βουτιά» των τελευταίων δέκα ετών (με την πτώση του α’ τριμήνου να ανέρχεται σε 61 δισ. δολ.), σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών και όπως μεταδίδει το -.

«Μακράν, το μεγαλύτερο ζήτημα για τις τράπεζες αφορά στις καταθέσεις, σε ό,τι αφορά τόσο το τρίμηνο όσο και τον Μάρτιο» τόνισε σε συνέντευξή του ο αναλυτής της Wells Fargo, Mike Mayo.

Η «φυγή» των καταθέσεων ξεκίνησε τις αρχές του 2022, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός ώθησε πολλούς καταναλωτές να βάλουν χέρι στις αποταμιεύσεις τους.

Εν τω μεταξύ, οι έντονες ανησυχίες που «πυροδότησαν» οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον τραπεζικό κλάδο, αποτυπώνονται και στις μετοχές των τραπεζών. Ο δείκτης KBW Bank έχει υποχωρήσει 19% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ μόνο τον Μάρτιο γνώρισε «βουτιά» 25%. Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν οι περιφερειακές τράπεζες, με τη μετοχή της First Republic Bank να έχει «κατακρημνιστεί» κατά 89%.

  • Διαβάστε ακόμα: Ο Γουόρεν Μπάφετ προειδοποιεί: «Δεν έχουμε τελειώσει με τις καταρρεύσεις τραπεζών» στις ΗΠΑ

Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών θα μπορούσαν να εντείνουν, μάλιστα, την αβεβαιότητα, δεδομένης της πιθανότητας να αποδειχθούν κατώτερα των προσδοκιών – τροπή που θα γεννούσε μεγαλύτερες αμφιβολίες γύρω από την υγεία του κλάδου.

Εν τω μεταξύ, αισθητές στα αποτέλεσματα των τραπεζών θα γίνουν και οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων από την Fed. Όταν οι καταθέσεις βρίσκονταν σε επίπεδα – ρεκόρ, πολλές τράπεζες επέλεξαν να επενδύσουν σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία – όπως είναι τα ομόλογα. Με τη «στροφή» της Fed στην πολιτική σύσφιξης, η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων έπεσε. Και τώρα, μένει να φανεί πού και πώς επέλεξαν να επενδύσουν αυτήν την πλεονάζουσα ρευστότητα.

  • Διαβάστε ακόμα: ΗΠΑ: Κορυφαίες τράπεζες σχεδιάζουν να αυξήσουν τα αποθεματικά τους, μετά την «ένεση» στην First Republic

Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι περισσότερες αμερικανικές τράπεζες αναμένεται να κρατήσουν αυτά τα assets μέχρι τη λήξη τους, επομένως οι απώλειες δεν «υλοποιούνται» μέχρι να πωλήσουν. Επιπλέον, η κατάρρευση των τριών περιφερειακών τραπεζών ώθησε σε ράλι τα ομόλογα, περιορίζοντας ενδεχομένως τις απώλειες.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Η ακτινογραφία των ελληνικών εξαγωγών

fastpath

Θεσσαλονίκη: Ποιος είναι ο προσωρινός ανάδοχος που θα αναλάβει τη λειτουργία του μετρό

admin

Οι προτεραιότητες στην οικονομία μετά τις εκλογές – Ο Ν. Φίλιππας στο Naftemporiki TV

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Διαγωνισμοί 144,2 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση των υποδομών του ΕΣΥ

admin

Η Αλβανία αναζητεί αλλοδαπούς εργάτες για τον κλάδο των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών

admin

Πόση είναι η ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι

admin

Τράπεζες: Οι αποπληρωμές δανείων μηδένισαν την αύξηση των νέων εκταμιεύσεων – Θετική η καθαρή πιστωτική επέκταση το β΄ εξάμηνο

admin

Πώς θα τραφούν 9 δισεκατομμύρια χωρίς να καταστραφεί ο πλανήτης

admin

Δήμος Αθηναίων: 7 αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για τις νέες πλατείες Κολωνακίου, Εξαρχείων και Κυψέλης και 4 σταθμούς Μετρό

fastpath

Ενέργεια: Οι προτεραιότητες του υπηρεσιακού υπουργού

admin

«Σπίτι μου»: Πάνω από 2.700 εγκρίσεις και 11.400 προεγκρίσεις για στεγαστικά δάνεια νέων

fastpath

Πόσο γρήγορα θα σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες;

fastpath