Image default
Οικονομία

ΕΚΤ: Κίνδυνος να «παγιωθεί» ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, προειδοποιεί ο Βιλερουά

Για τον κίνδυνο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να «παγιωθεί» πάνω από το 2% προειδοποίησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Για τον κίνδυνο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να «παγιωθεί» πάνω από το 2% προειδοποίησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Συνεπώς, μπροστά σε αυτήν την απειλή, ο Βιλερουά τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τη «μάχη» ενάντια στην άνοδο των τιμών, ακόμα και με «αλλαγή ταχυτήτων».

«Αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο παγίωσης του πληθωρισμού» επεσήμανε ο Βιλερουά, σύμφωνα με το Reuters, σημειώνοντας ότι «ο πληθωρισμός έχει καταστεί διαδεδομένος και δυνάμει πιο επίμονος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, η νομισματική πολιτική που έχει ακολουθήσει η ΕΚΤ είναι πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του υποκείμενου ή δομικού πληθωρισμού, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο στόχος του 2% θα επιτευχθεί έως το τέλος του 2024 ή έως το τέλος του 2025.

Σημειωτέον ότι αν και η ΕΚΤ, στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις της, προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, σε καθεμία από αυτές, οι αγορές «ποντάρουν» τώρα στο σενάριο η επόμενη κίνηση να είναι της τάξεως των 25 μονάδων βάσης. Αυτό, καθώς έχει ξεκινήσει η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο τέλος του κύκλου σύσφιξης των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς οι τραπεζικές αναταραχές έφεραν στην επιφάνεια το σενάριο αυτό να βρίσκεται κοντά.

  • Διαβάστε ακόμα: Οι «μνήμες» των subprime (2007) αρχίζουν να… ανασταίνονται μέσα στο 2023

Σύμφωνα με τον Βιλερουά, οι παράγοντες που θα καθοδηγήσουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ στο μέλλον, είναι οι προοπτικές του πληθωρισμού, τα στοιχεία για τον υποκείμενο πληθωρισμό και η αποτελεσματικότητα της πολιτικής της ΕΚΤ.

Οι αγορές εκτιμούν ότι το peak των επιτοκίων της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί γύρω στο 3,65%, μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2023. Η ΕΚΤ, από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα, έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης.

Σχετικα αρθρα

admin

admin

admin

Κ. Χατζηδάκης για αναβάθμιση S&P: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο

admin

S&P:Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

admin

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

Times: Η ελληνική οικονομία στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin

Ποιους βάζει στο στόχαστρο η εφορία

admin

Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

admin