Image default
Οικονομία

ΗΠΑ: Στο 5% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Επιμονή του δομικού CPI, ερωτήματα για την Fed

Η… μπάλα για τις επόμενες κινήσεις σχετικά με τα επιτόκια στις ΗΠΑ βρίσκεται στο «γήπεδο» της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed).

Τελευταία ενημέρωση: 15:51

Κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5% από 6% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,1%. Σε μηναίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1% από 0,4% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,2%.

Παρά την σημαντική αποκλιμάκωση του γενικού πληθωρισμού, ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,6%, οριακά ανοδικά από το 5,5% του Φεβρουαρίου, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4% από 0,5% τον Φεβρουάριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν 3,5% σε μηνιαίο επίπεδο ενώ οι τιμές στέγασης αυξήθηκαν κατά 0,6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Οι τιμές των τροφίμων δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτη μεταβολή.

Γιατί έχει σημασία για τα επιτόκια

Μετά από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, η… μπάλα για τις επόμενες κινήσεις σχετικά με τα επιτόκια στις ΗΠΑ βρίσκεται στο «γήπεδο» της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed).

Υπενθυμίζεται πως από τον Μάρτιο του 2022 η Fed προχωρά σε συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της ώστε να «κρυώσει» την άνοδο των τιμών στην αμερικανική οικονομία, με το μέτρο αυτό να έχει επικριθεί από πολλούς αναλυτές, τραπεζικούς οίκους κλπ πως αυξάνει τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ.

Οι εν λόγω επικρίσεις ενισχύθηκαν μετά από την τραπεζική κρίση του Μαρτίου, με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank που «ταρακούνησε» το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι αναλυτές σε έρευνα του FedWatch του CME Group δίνουν 67% πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων της Fed μεγέθους 0,25% στη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής (FOMC) τον Μάιο.

Πριν από τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό, το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν στο 73%, κάτι που δείχνει ότι οι αναλυτές είναι λιγότερο σίγουροι για τη συνέχιση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Σημειώνεται πως μετά από τις ανακοινώσεις, τα futures των δεικτών της Wall Street κατέγραψαν άνοδο ενώ αντίθετα πτώση σημείωσαν οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Σχετικα αρθρα

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων στις 3 Απριλίου

admin

ΗΠΑ: Στο 3,4% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2023 – Πτώση στις αιτήσεις ανεργίας 

admin

Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των ανατιμήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2024

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin