Image default
Αγορές

Ισχνά κέρδη στις ευρωαγορές στη «σκιά» της παγκόσμιας αβεβαιότητας

Ισχνά κέρδη στις ευρωαγορές στη «σκιά» της παγκόσμιας αβεβαιότητας

Με κέρδη μεν, χαμηλά δε ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις τους τα μεγαλύτερα Χρηματιστήρια της Ευρώπης σήμερα (12/4), αφού από μόνα τους τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, δεν ήταν αρκετά για να καθησυχάσουν το επενδυτικό κοινό της Ευρώπης, που ταλανίζεται από την αβεβαιότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα ξεχώρισαν οι μετοχές των Μέσων και της Βιομηχανίας με άνοδο περίπου κατά 0,75% ενώ από την άλλη ο κλάδος των ταξιδιών και της αναψυχής έπεσε κατά 1,9% και ο τεχνολογικός κατά 0,88%.

Σήμερα ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, που ήταν χαμηλότερα από το αναμενόμενο και πιο συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση έναντι εκτίμησης του Dow Jones για 0,2% και 5% σε ετήσια έναντι εκτίμησης 5,1% και 6% τον Φεβρουάριο.

Από την άλλη, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία και 5,6% σε ετήσια βάση, όπως αναμενόταν.

Τα μικτά αυτά στοιχεία προβλημάτισαν το επενδυτικό κοινό, καθώς δεν είναι ακόμα σαφές το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών στις συνεδριάσεις του Μαϊου, με την Fed να αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μ.β επιπλέον, με τα τωρινά επίπεδα να βρίσκονται στο 4,75%-5%.

Άλλωστε σκοπός των ΗΠΑ αλλά και της Ευρωζώνης είναι να πέσει ο πληθωρισμός κοντά στο 2%, επομένως με βάση τα τωρινά στοιχεία απομένει ακόμα πολύς δρόμος, που δικαιολογεί από αυτή την πλευρά και τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι από χθεσινή (11/4) έκθεση του ΔΝΤ, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ξανά σε μία περίοδο υψηλής αβεβαιότητας, έχοντας να αντιμετωπίσει μετά από τρία χρόνια τριγμών λόγω της πανδημίας και του πολέμου τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό και στο κόστος δανεισμού, αλλά και το νέο μέτωπο των πιέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Έτσι, το βασικό σενάριό του προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,8% φέτος και 3% το 2024 έναντι αύξησης 3,4% πέρυσι.

Για την Ευρωζώνη προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% φέτος και 1,4% το 2024 έναντι 0,5% και 1,5% που εκτιμούσε τον Οκτώβριο.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί στο 5,3% από 8,4% πέρυσι.

Σημειώνεται πως αύριο Πέμπτη (13/4) αναμένονται και τα μακροοικονομικά στοιχεία για το ΑΕΠ της Βρετανίας και τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης, που σίγουρα θα προσφέρουν μεγαλύτερη σιγουριά ή και…αβεβαιότητα στους επενδυτές.
 
Οι δείκτες στα κυριότερα Χρηματιστήρια της Ευρώπης
 
Με τα παραπάνω δεδομένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ανέβηκε κατά 0,13% στις 462,38 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε ανοδικά κατά 0,32% στις 15.704 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,09% στις 7.396 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,47% στις 7.822 μονάδες.

Τέλος, στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 0,35% στις 27.621 μονάδες , ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 απέσπασε 0,40% στις 9.274 μονάδες.

 

  • μακροοικονομικά στοιχεία
  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • δείκτες
  • μετοχές
  • Ευρώπη

    Σχετικα αρθρα

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

    admin

    «Σκαμπανεβάσματα» για τον Nikkei με τα βλέμματα στην BOJ

    admin

    Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    admin

    Χάνεται το momentum στις Ευρωαγορές- Στο κόκκινο τα κυριότερα χρηματιστήρια

    admin

    Επεκτείνονται τα κέρδη του Nasdaq- Ράλι 12% για την Tesla

    admin

    «Χτίζουν» πάνω στο θετικό μομέντουμ οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Τεχνολογικό ράλι στα ασιατικά χρηματιστήρια – Ποιοι δείκτες ξεχώρισαν

    admin

    Wall Street: Συνεχίζεται το ράλι, με οδηγό τις ανακοινώσεις κερδών

    admin

    Υψηλότερα οι Ευρωαγορές- Νέο ρεκόρ για τον βρετανικό FTSE 100

    admin

    Συνεχίζεται η άνοδος στη Wall Street λόγω θετικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων

    admin

    Νέα άνοδος στις ευρωαγορές-Ώθηση από το rebound της Wall Street

    admin

    Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές- Τεχνολογικό ράλι στο Χονγκ Κονγκ

    admin