Image default
Οικονομία

Σχέδια για προειδοποιητικό «καμπανάκι» από ΕΚΤ αναφορικά με τις προβληματικές τράπεζες

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν τον τελευταίο λόγο για τις προτάσεις που αναμένεται να δημοσιευτούν στις 18 Απριλίου.

Σχέδια για επικαιροποίηση των τραπεζικών κανόνων που θα στοχεύουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση των χρεοκοπημένων τραπεζών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα διασωθούν (bail out) από τους φορολογούμενους αλλά με δικούς τους πόρους (bail in), εκπονεί η ΕΕ.

Σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Reuters, οι νέοι κανόνες θα απαιτούν από τις αρχές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να προειδοποιούν έγκαιρα εάν υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης τράπεζας.

Οι προτάσεις της ΕΕ γίνονται εν μέσω της έντονης αστάθειας στον τραπεζικό κλάδο μετά την εξαγορά της UBS με την Credit Suisse και την πτώχευση αρκετών αμερικανικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Silicon Valley Bank.

Η Γηραιά Ήπειρος στοχεύει να επικαιροποιήσει τους κανόνες για την αντιμετώπιση πτωχευμένων τραπεζών που θεσπίστηκαν μετά την οικονομική κρίση πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, όταν οι φορολογούμενοι πλήρωσαν το λογαριασμό.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η διολίσθηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ βάζει… δύσκολα στην ΕΚΤ

Έκτοτε, η χρήση των κανόνων «εξυγίανσης» ευρωπαϊκών τραπεζών είναι περιορισμένη και πρέπει να επικαιροποιηθούν, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε τύπο τράπεζας, αναφέρεται στο έγγραφο.

«Μέχρι σήμερα, πολλές τράπεζες μικρότερου ή μεσαίου μεγέθους που πτωχεύουν έχουν αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο εθνικών καθεστώτων που συχνά περιλαμβάνουν τη χρήση χρημάτων των φορολογουμένων (bail out) αντί των διχτυών ασφαλείας που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία, όπως το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF) στην Τραπεζική Ένωση, που μέχρι στιγμής δεν έχει χρησιμοποιηθεί στην εξυγίανση» υπογραμμίζεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Οι τράπεζες συνεισφέρουν στο SRF, που διοικεί το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) της ΕΕ, το οποίο πρωτοστατεί στο κλείσιμο τραπεζών που πτωχεύουν, ενώ οι προτάσεις θα καθιστούν τους κανόνες «κατάλληλους για όλες τις τράπεζες στην ΕΕ ανεξάρτητα από το μέγεθος, το επιχειρηματικό μοντέλο και τη δομή ευθυνών τους, ακόμη και για τις μικρότερες και μεσαίες τράπεζες, εάν απαιτείται από τις επικρατούσες συνθήκες».

Η ΕΚΤ, η οποία είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης, και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές στα 27 κράτη της ΕΕ θα έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν το SRB «αρκετά νωρίς» εάν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος πτώχευσης ή πιθανής πτώχευσης μιας τράπεζας, τονίζεται στα έγγραφα.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα αναλάβει νέο ρόλο και θα ελέγχει αν οι τράπεζες μπορούν να εκκαθαριστούν ομαλά σε περίοδο κρίσης, ενώ παράλληλα θα διεξάγει πανευρωπαϊκές ασκήσεις για να συγκρίνει πως εφαρμόζονται οι νέοι κανόνες εξυγίανσης στο σύνολο των κρατών μελών.

Οι προτάσεις θέτουν κοινά κριτήρια για τη βελτίωση και την εναρμόνιση του επιπέδου προστασίας των καταθετών, αλλά δεν ρυθμίζουν τα διαφορετικά μοντέλα που χρησιμοποιούν οι χώρες, όπως τα θεσμικά συστήματα προστασίας ή το δίχτυ ασφαλείας που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία, που είναι γνωστό ως «Θεσμικά Συστήματα Προστασίας» (IPS).

Σχετικα αρθρα

Πότε πληρώνονται οι αγροτικές ενισχύσεις; Προβλήματα;

admin

Αναδιάρθρωση του ΔΣ του ΟΣΕ – Η νέα σύνθεση

admin

Στο μικροσκόπιο της ΤτΕ τιτλοποιήσεις Ηρακλή και κόκκινα δάνεια

admin

Δώρο Πάσχα 2024: Μέχρι πότε η πληρωμή

admin

Airbnb: Αρνητικό σήμα για Ελλάδα από το Πάσχα των Καθολικών

admin

ΕΣΠΑ: Όλα τα προγράμματα για τις επιχειρήσεις που θα βγουν στον αέρα το 2024 – Τα χρονοδιαγράμματα των προσκλήσεων

admin

Δημοσιονομικοί κανόνες: Προς τελική συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο – Οι όροι για την Ελλάδα

admin

Για ποιους έρχεται η εξαήμερη εργασία από την 1η Ιουλίου

admin

ΣΕΒ: Οι 13 προτάσεις για την ενίσχυση της βιομηχανίας

admin

Διασύνδεση Κρήτη-Αττική: Ποιος είναι ο νέος «σύμμαχος» Κοπελούζου για το 20% – Γιατί αποχώρησε η Macquarie

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Αρχίζει η υποβολή – Τι αλλάζει για τους φορολογουμένους

admin

Λαγκάρντ: Ευρώπη και ΗΠΑ δεν πρέπει να εμπλακούν σε «κούρσα» επιδοτήσεων

admin