Image default
BLOOMBERG

Francois Villeroy de Galhau (ΕΚΤ): Υπάρχει κίνδυνος να παγιωθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παγίωσης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει διατηρώντας τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Francois Villeroy de Galhau.

Ενώ οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν νωρίτερα από το αναμενόμενο και οι ανοδικές πιέσεις στο κόστος των τροφίμων αναμένεται να εξασθενίσουν από το τρίτο τρίμηνο, ο δομικός πληθωρισμός – συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών – αυξάνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας.

«Αντιμετωπίζουμε τώρα τον κίνδυνο παγιωμένου πληθωρισμού, ο οποίος έγκειται στην υποκείμενη ή βασική συνιστώσα», δήλωσε την Τρίτη. «Με άλλα λόγια, ο πληθωρισμός έχει γίνει πιο εκτεταμένος και ενδεχομένως πιο επίμονος».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Villeroy ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της ΕΚΤ που σημείωσε ότι η πιο επιθετική περίοδος νομισματικής σύσφιγξης που έχει δει η ευρωζώνη μπορεί να φτάνει στο τέλος της.

Την Τρίτη, δήλωσε ότι η επίδραση των μέχρι σήμερα αυξήσεων των επιτοκίων θα γίνει μεγαλύτερη τους επόμενους μήνες και ότι αν η ΕΚΤ αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού μπορεί να μην γίνει με τον ίδιο ρυθμό.

«Η αντίδραση της νομισματικής μας πολιτικής στην αύξηση του πληθωρισμού ήταν ισχυρή και γρήγορη», δήλωσε ο Villeroy.

«Εμείς στην ΕΚΤ περνάμε τώρα από ένα σπριντ σε έναν αγώνα δρόμου μεγάλων αποστάσεων. Στις επόμενες συνεδριάσεις μας, θα λάβουμε αποφάσεις σχετικά με πιθανές νέες αυξήσεις επιτοκίων εξετάζοντας τρεις βασικούς οικονομικούς δείκτες: τις προοπτικές του πληθωρισμού, τον δομικό πληθωρισμό και τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής».

Διαβάστε ακόμη:

Κλάας Νοτ (ΕΚΤ): Σίγουρα δεν τελειώσαμε με τις αυξήσεις επιτοκίων

«Αγκαζέ» με τα ιταλικά παραμένουν τα ελληνικά ομόλογα – Κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τετάρτη, στη σκιά φόβων για οικονομική επιβράδυνση

Σχετικα αρθρα

To Twitter αποχώρησε από τον εθελοντικό κώδικα της ΕΕ κατά της παραπληροφόρησης

admin

Credit Suisse: Θα πληρώσει 926 εκατ. δολάρια σε μεγιστάνα, πρώην πρωθυπουργό της Γεωργίας

admin

Elon Musk: Πράσινο φως στη Neuralink για δοκιμές εγκεφαλικών τσιπ σε ανθρώπους

admin

Rolex-Patek Philippe: Σε ποια μοντέλα υποχώρησαν οι τιμές τον τελευταίο μήνα

admin

Bluehouse: Η μεγάλη διαμάχη του Δεληκανάκη με τους Πανδή και Πιζάντε – Όλο το παρασκήνιο

admin

Marks & Spencer: Επιστροφή στο μέρισμα φέρνει η αύξηση των πωλήσεων – Εκτίναξη της μετοχής

admin

Συνεχίζει να σκοτώνει η COVID με ρυθμό 1 άνθρωπο ανά 4 λεπτά

admin

Πετρέλαιο: Ανοδικά για τρίτη συνεδρίαση μετά την προειδοποίηση της Σαουδικής Αραβίας

admin

Bernard Arnault: Πώς ο Mr Louis Vuitton έχασε 11 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κολάνοβιτς (JP Morgan): Πουλήστε τις μετοχές, κρατήστε τα μετρητά

admin

Βουτιά για LVMH, Gucci, Hermes- Χάθηκαν 30 δισ. δολάρια

admin

Άντονι Κωνσταντίνου: O γιος δολοφονημένου μεγιστάνα που καταζητείται για απάτη με πυραμίδα ponzi

admin