Image default
Ευρώπη

Διστάζει η Γερμανία μπροστά στη νομιμοποίηση της κάνναβης

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να ασκήσει πιέσεις στις Βρυξέλλες για την αλλαγή της νομοθεσίας της ΕΕ για την κάνναβη και θα επεξεργαστεί εκ νέου τα δικά της σχέδια για τη νομιμοποίηση του ναρκωτικού, αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε ένα αρχικό νομοθετικό σχέδιο.

Η υπόσχεση για την αποποινικοποίηση της πώλησης και της κατανάλωσης κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς ήταν μία από τις πιο προβεβλημένες θέσεις της συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις τελευταίες εκλογές.

Ωστόσο, αφότου ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach παρουσίασε τα πρώτα βασικά σημεία του σχεδίου τον Οκτώβριο, κατέστη σαφές ότι έπρεπε να αναθεωρηθεί ώστε να είναι σύμφωνο με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο.

Αφού η Επιτροπή «απέρριψε» τα αρχικά βασικά σημεία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Νοεμβρίου, όπως είπε ο Lauterbach, ο υπουργός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), μαζί με τον υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων Cem Özdemir (Πράσινοι), παρουσίασαν τώρα μια σειρά αναθεωρημένων σχεδίων.

Τα αρχικά βασικά σημεία «έπρεπε να αναπτυχθούν περαιτέρω μετά τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με γνώμονα το διεθνές νομικό πλαίσιο αλλά και το πλαίσιο της ΕΕ, ώστε να μην πέσουμε σε τοίχο», εξήγησε ο Özdemir σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (12 Απριλίου).

Τα σχέδια βρίσκονται πλέον «εντός των ορίων του κοινοτικού δικαίου», αν και τα όριά του έχουν «εξαντληθεί πλήρως», τόνισε ο υπουργός των Πρασίνων.

Παρ’ όλα αυτά, τα βασικά σημεία της κυβέρνησης έχουν περικοπεί σημαντικά σε σχέση με εκείνα που παρουσιάστηκαν τον Οκτώβριο.

Για παράδειγμα, το αρχικό σχέδιο για τη νομιμοποίηση της πώλησης και της διανομής της κάνναβης έχει εγκαταλειφθεί και επικεντρώνεται μόνο στην καλλιέργεια μικρής κλίμακας για προσωπική χρήση.

«Λέσχες κάνναβης»

Επιπλέον, τα νέα σχέδια προβλέπουν επίσης «ελεγχόμενη διανομή από μη κερδοσκοπικές ενώσεις για προσωπική κατανάλωση», εξήγησε ο Lauterbach.

Οι εν λόγω «λέσχες κάνναβης» θα πρέπει να επιτρέπεται να διανέμουν έως 50 γραμμάρια κάνναβης μηνιαίως σε ιδιώτες. Για τα άτομα κάτω των 21 ετών, θα υπάρχει επίσης μηνιαίο όριο 30 γραμμαρίων, ενώ για τους ανήλικους θα συνεχίσει να απαγορεύεται η κατανάλωση κάνναβης.

Ο υπουργός Υγείας θέλει να παρουσιάσει αντίστοιχο νομοσχέδιο πριν από το τέλος Απριλίου. Η πρόταση έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην απαιτείται η έγκριση των ομοσπονδιακών περιφερειών ή η λεγόμενη κοινοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξήγησε ο Özdemir.

Αυτό είναι δυνατό μόνο επειδή ένας τέτοιος νόμος θα εφαρμοζόταν μόνο στην ιδιωτική χρήση κάνναβης που ρυθμίζεται σε εθνικό επίπεδο, ενώ η νομοθεσία της ΕΕ ρυθμίζει την πώληση και τη διανομή με απόφαση του Συμβουλίου του 2004.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής, ο νόμος της ΕΕ έθεσε ελάχιστες διατάξεις για να διασφαλίσει ότι όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διακίνηση της κάνναβης – η οποία περιλαμβάνει την παραγωγή, την παρασκευή, την εξαγωγή, την προετοιμασία, την προσφορά, την προσφορά προς πώληση, τη διανομή, την πώληση και την παράδοση – είναι αξιόποινες.

Οι ποινές για τις δραστηριότητες αυτές αφήνονται στα επιμέρους κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν, όπως και η περίπτωση της προσωπικής χρήσης ναρκωτικών, συνέχισε η εκπρόσωπος.

Απελευθέρωση σε ολόκληρη την ΕΕ;

Μακροπρόθεσμα, η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να πιέσει για νομική χαλάρωση σε επίπεδο ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αποποινικοποίησης των εμπορικών δραστηριοτήτων.

Η κυβέρνηση θέλει «να δραστηριοποιηθεί πολιτικά στις Βρυξέλλες ως Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, μαζί με κράτη που έχουν παρόμοια άποψη για την προηγούμενη πολιτική για την κάνναβη στις Βρυξέλλες», εξήγησε ο Özdemir.

Σύμφωνα με την κυβέρνησή του, η προηγούμενη περιοριστική προσέγγιση της γερμανικής και ευρωπαϊκής πολιτικής για την κάνναβη δεν πέτυχε τον επιδιωκόμενο στόχο της.

Για παράδειγμα, ενώ ο αριθμός των παραβάσεων του νόμου περί ναρκωτικών είναι υψηλός και αυξάνεται σταθερά, οι προσμίξεις και τα τοξικά προσμίγματα στις ουσίες που αποκτώνται στη μαύρη αγορά αποτελούν σοβαρό κίνδυνο, τόνισε ο Lauterbach.

Η νομιμοποίηση, από την άλλη πλευρά, θα συνέβαλε στην καταστολή του εμπορίου στη μαύρη αγορά και στην καλύτερη προστασία των παιδιών και των νέων κυρίως, πρόσθεσε.

Πρότυπες δοκιμές

Ο Lauterbach εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι η τροποποίηση του νομικού πλαισίου  της ένωσης για το θέμα αυτό θα μπορούσε να τύχει της υποστήριξης των κρατών μελών, αλλά δεν θέλησε να διευκρινίσει ποιες χώρες έχουν μέχρι στιγμής δείξει ανοιχτές στην ιδέα αυτή σε εμπιστευτικές συνομιλίες.

Η γειτονική Γαλλία, για παράδειγμα, είχε δείξει πρόσφατα μικρό ενθουσιασμό για τα σχέδια νομιμοποίησης της κάνναβης της Γερμανίας.

Για να υποστηρίξει την άποψή της στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση θα παράσχει περιφερειακές πρότυπες δοκιμές στις οποίες θα δοκιμαστεί η εμπορική διανομή της κάνναβης επί πέντε χρόνια και θα παρακολουθείται επιστημονικά – οι λεπτομέρειες των οποίων θα παρουσιαστούν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Σύμφωνα με τους Özdemir και Lauterbach, τα βασικά σημεία που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη υποστηρίζονται και από τον υπουργό Δικαιοσύνης του FDP Marco Buschmann, ο οποίος βρισκόταν σε άδεια και ως εκ τούτου δεν μπόρεσε να παραστεί στην παρουσίαση.

Ενώ το σχέδιο νομιμοποίησης της κάνναβης είναι δημοφιλές, ιδίως μεταξύ των νέων Γερμανών, από την αντιπολίτευση ασκείται σκληρή κριτική.

Το συντηρητικό CDU, ιδίως το βαυαρικό αδελφό κόμμα CSU, έχουν καταγγείλει τα σχέδια ως επιβλαβή για τη δημόσια υγεία και μη συμβατά με το δίκαιο της ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Ερντογάν: Το πιο επείγον ζήτημα ο πληθωρισμός- «Θα πέσει, όπως τα επιτόκια»

admin

Το δολάριο είναι ο βασιλιάς της… Ευρώπης: Ο ρόλος του στις εξελίξεις της ηπείρου

admin

ΗΠΑ: Συμφωνία για το όριο χρέους με περικοπές δημοσίων δαπανών

admin

Πολωνία: Θα αυξηθεί δύο φορές ο κατώτατος μισθός το 2024

admin

Nvidia: Η ιστορία της εταιρείας του 1 τρισ. που «γεννήθηκε» σε ένα ντάινερ

admin

ΗΠΑ: Παράταση-ανάσα στην αγωνία για το χρέος από την Τζάνετ Γέλεν

admin

Μπάιντεν: Ίσως σήμερα η συμφωνία για το όριο χρέους των ΗΠΑ

admin

ΔΝΤ: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ

admin

Γιατί μία ύφεση στις ΗΠΑ θα ήταν καλό νέο για τις αγορές

admin

ΗΠΑ: Άνω των εκτιμήσεων ο δείκτης προσωπικών δαπανών PCE

admin

Τζέρεμι Χαντ: Ναι στην ύφεση στη Βρετανία, αν είναι να πέσει ο πληθωρισμός

admin

Ισχυρές εξαγωγές για τα νέα ενεργειακά οχήματα της Κίνας

admin