Image default
Οικονομία

ΔΝΤ: Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση Χρέους στη διετία 2021- 2022

Στην Έκθεση του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις παγκοσμίως (Fiscal Monitor) το ΔΝΤ βάζει στο επίκεντρο την προσπάθεια των κυβερνήσεων να συμμαζέψουν τα τεράστια ελλείμματα που δημιούργησε η πανδημία και φυσικά την εκτίναξη του Χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ σχεδόν στο 100%. Αναλύοντας τις παραμέτρους που οδηγούν στη μείωση του Χρέους, πέρα από τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης, το Ταμείο αναδεικνύει τη συμβολή της ανάκαμψης των οικονομιών αλλά και του υψηλού πληθωρισμού.  

Στο συγκριτικό τεστ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση, με μείωση του Χρέους της κατά 23,3 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα χρόνο, με μεγάλη συμβολή της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ, το οποίο πέρσι “έτρεξε” σχεδόν με 6%.  

2023-04-12_15_44_58-window.jpg

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ελληνικό Χρέος υποχώρησε πέρσι στο 177,4% από 200,7% το 2021. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πιο θεαματική επίδοση. Αν συγκρίνει κανείς το 2020, όπου το Χρέος είχε χτυπήσει “κόκκινο” λόγω πανδημίας (212,4%) με την εκτίμηση για φέτος (166%), προκύπτει “βουτιά” 46,4 ποσοστιαίων μονάδων!  

Αν στην εικόνα προσθέσει κανείς και το βασικό σενάριο του ΔΝΤ, που “βλέπει” υποχώρηση του Χρέους στο 143,6% ως το τέλος του 2028, τότε μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι η Ελλάδα μπαίνει ενισχυμένη στις διαβουλεύσεις για τα διμερή συμβόλαια με την Κομισιόν, αναφορικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες και στόχους, που θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά. Ο βασικός πυρήνας του πλαισίου που έχει δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι οι μεσομακροπρόθεσμες δημοσιονομικές πολιτικές των υπερχρεωμένων χωρών, θα πρέπει να “κουμπώνουν” με τη διασφάλιση της υποχώρησης του Χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.  

Θα πρέπει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι το ΔΝΤ καταλήγει σε αυτές τις προβλέψεις για το Χρέος, “πατώντας” σε μάλλον συντηρητικές ή και ξεπερασμένες παραδοχές για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας. Είναι ενδεικτικό ότι αναφέρεται σε πρωτογενές έλλειμμα 1,5% το 2022, όταν επισήμως το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει μηδενισμό του ή και οριακό πλεόνασμα.  

Για φέτος το Ταμείο “βλέπει” πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 0,4%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε αναθεώρηση προς το 1% από την αρχική εκτίμηση για 0,7%, ενώ για το 2024 το ΔΝΤ υπολογίζει ως βασικό σενάριο ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,6%, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβληθεί θα ενσωματώνει πρόβλεψη για 2-2,2%. Όσο για τη διετία 2027- 2028, το Ταμείο βάζει τον πήχη στο 2%.  

Σχετικα αρθρα

Ρεύμα: Ποιοι προμηθευτές είναι συνεπείς στην καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων

admin

ΕΚΤ: Οι τέσσερις κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που ανησυχούν τη Φρανκφούρτη

fastpath

Ενεργειακή αναβάθμιση: Τα τέσσερα προγράμματα που «τρέχουν»

admin

Σημαντικά οφέλη αναμένει η ασφαλιστική αγορά από την θετική πορεία της οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Οι 8+1 κωδικοί του Ε1 που ξεκλειδώνουν φοροελαφρύνσεις

admin

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Ρυθμίσεις χρεών: Σκέψεις για βελτιώσεις στις 36-72 δόσεις

admin

Υπερκέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο της τέχνης

admin

Ελληνικό: Σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων – Η πορεία τους μέχρι τώρα

admin

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpath

Ρεύμα: Με θετικό «πρόσημο» για την επάρκεια τροφοδοσίας ξεκινά το καλοκαίρι

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath