Image default
Οικονομία

ΗΠΑ: «Τα κτίρια γραφείων πρέπει να κατεδαφιστούν» – Η συμβουλή του επενδυτή που προέβλεψε την κρίση των subprime

Σύμφωνα με τον Κάιλ Μπας, τα κτίρια γραφείων στις ΗΠΑ πρέπει να «κατεδαφιστούν», καθώς η ζήτηση για τα συγκεκριμένα ακίνητα – που επλήγη σημαντικά λόγω της πανδημίας – δεν φαίνεται να αποκαθίσταται, και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν άλλου είδους χρήση. 

Ο Κάιλ Μπας, ο επενδυτής που προέβλεψε την κρίση των «subprime» το 2008, έχει να δώσει μία συμβουλή για τα κτίρια γραφείων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να «κατεδαφιστούν», καθώς η ζήτηση για τα συγκεκριμένα ακίνητα – που επλήγη σημαντικά λόγω της πανδημίας – δεν φαίνεται να αποκαθίσταται, και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν άλλου είδους χρήση – ήτοι οικιστική.

«Είναι μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που πρέπει απλώς να επανασχεδιαστεί, και επανασχεδιασμός σημαίνει κατεδάφιση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κάιλ Μπας.

Ο επενδυτής έγινε γνωστός πριν από σχεδόν μία δεκαετία, όταν σόρταρε τα «subprime» δάνεια, πριν την κατάρρευση των ακινήτων στις ΗΠΑ.

  • Διαβάστε ακόμα: Οι «μνήμες» των subprime (2007) αρχίζουν να… ανασταίνονται μέσα στο 2023

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ χαρακτηρίζεται από ανισορροπία, κάνοντας λόγο για σοβαρή έλλειψη σε συγκροτήματα κατοικιών – ειδικά σε ταχέως αναπτυσσόμενες πόλεις – χωρίς όμως να είναι πρακτικό να εξυπηρετήσουν τα εμπορικά ακίνητα αυτήν την ανάγκη και να μετατραπούν τα γραφεία σε κατοικίες.

Όπως τόνισε, παρά την υψηλή ζήτηση για στέγαση, οι κατασκευαστές πολυκατοικιών και συγκροτημάτων κατοικιών, στην παρούσα φάση, δεν μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση, προκειμένου να προχωρήσουν σε σχετικά projects. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες περιορίζονται από την αύξηση του κόστους δανεισμού (μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed) και την απόσυρση καταθέσεων, εν μέσω των πρόσφατων τραπεζικών αναταραχών. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν οι τιμές ενοικίασης θα παραμείνουν υψηλές.

Η άποψη του Κάιλ Μπας έρχεται να προστεθεί σε μία πιο διαδεδομένη εκτίμηση ότι η πανδημία έχει «παγιώσει» σε έναν βαθμό την τηλεργασία, θέτοντας σε κίνδυνο κτίρια χαμηλότερης ποιότητας που είναι παλαιότερα και στερούνται ανέσεων.

  • Διαβάστε ακόμα: «Καμπανάκι» ΕΚΤ για τα funds που επενδύουν σε εμπορικά ακίνητα – Γιατί απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την Jones Lang LaSalle Inc., το ποσοστό των κενών γραφείων στις ΗΠΑ «σκαρφάλωσε» στο 20,2% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σχέση με το 19,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

«Πλέον, πλησιάζουμε στο μάτι της οικονομικής καταιγίδας και περιμένω ότι θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο» προειδοποίησε από την πλευρά του ο Στίβεν Ροθ, πρόεδρος της Vornado Realty Trust.

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Ρυθμίσεις χρεών: Σκέψεις για βελτιώσεις στις 36-72 δόσεις

admin

Υπερκέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο της τέχνης

admin

Ελληνικό: Σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων – Η πορεία τους μέχρι τώρα

admin

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpath

Ρεύμα: Με θετικό «πρόσημο» για την επάρκεια τροφοδοσίας ξεκινά το καλοκαίρι

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

admin

Οφειλές στο δημόσιο: Πότε κλείνει το «παράθυρο» για ένταξη στη ρύθμιση

admin

Κύπρος: Έτος-ορόσημο το 2023 για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

admin

ΥΠΟΙΚ-ΟΟΣΑ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 45η Ετήσια Σύνοδος της Επιτροπής Ανώτερων Αξιωματούχων για τον Προϋπολογισμό

admin

Κατάργηση του ασφαλιστικού φόρου και μηδενικό ΦΠΑ στην Υγεία ζητούν οι ασφαλιστές

fastpath