Image default
Οικονομία

ΗΠΑ: «Τα κτίρια γραφείων πρέπει να κατεδαφιστούν» – Η συμβουλή του επενδυτή που προέβλεψε την κρίση των subprime

Σύμφωνα με τον Κάιλ Μπας, τα κτίρια γραφείων στις ΗΠΑ πρέπει να «κατεδαφιστούν», καθώς η ζήτηση για τα συγκεκριμένα ακίνητα – που επλήγη σημαντικά λόγω της πανδημίας – δεν φαίνεται να αποκαθίσταται, και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν άλλου είδους χρήση. 

Ο Κάιλ Μπας, ο επενδυτής που προέβλεψε την κρίση των «subprime» το 2008, έχει να δώσει μία συμβουλή για τα κτίρια γραφείων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να «κατεδαφιστούν», καθώς η ζήτηση για τα συγκεκριμένα ακίνητα – που επλήγη σημαντικά λόγω της πανδημίας – δεν φαίνεται να αποκαθίσταται, και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν άλλου είδους χρήση – ήτοι οικιστική.

«Είναι μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που πρέπει απλώς να επανασχεδιαστεί, και επανασχεδιασμός σημαίνει κατεδάφιση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κάιλ Μπας.

Ο επενδυτής έγινε γνωστός πριν από σχεδόν μία δεκαετία, όταν σόρταρε τα «subprime» δάνεια, πριν την κατάρρευση των ακινήτων στις ΗΠΑ.

  • Διαβάστε ακόμα: Οι «μνήμες» των subprime (2007) αρχίζουν να… ανασταίνονται μέσα στο 2023

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ χαρακτηρίζεται από ανισορροπία, κάνοντας λόγο για σοβαρή έλλειψη σε συγκροτήματα κατοικιών – ειδικά σε ταχέως αναπτυσσόμενες πόλεις – χωρίς όμως να είναι πρακτικό να εξυπηρετήσουν τα εμπορικά ακίνητα αυτήν την ανάγκη και να μετατραπούν τα γραφεία σε κατοικίες.

Όπως τόνισε, παρά την υψηλή ζήτηση για στέγαση, οι κατασκευαστές πολυκατοικιών και συγκροτημάτων κατοικιών, στην παρούσα φάση, δεν μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση, προκειμένου να προχωρήσουν σε σχετικά projects. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες περιορίζονται από την αύξηση του κόστους δανεισμού (μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed) και την απόσυρση καταθέσεων, εν μέσω των πρόσφατων τραπεζικών αναταραχών. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν οι τιμές ενοικίασης θα παραμείνουν υψηλές.

Η άποψη του Κάιλ Μπας έρχεται να προστεθεί σε μία πιο διαδεδομένη εκτίμηση ότι η πανδημία έχει «παγιώσει» σε έναν βαθμό την τηλεργασία, θέτοντας σε κίνδυνο κτίρια χαμηλότερης ποιότητας που είναι παλαιότερα και στερούνται ανέσεων.

  • Διαβάστε ακόμα: «Καμπανάκι» ΕΚΤ για τα funds που επενδύουν σε εμπορικά ακίνητα – Γιατί απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την Jones Lang LaSalle Inc., το ποσοστό των κενών γραφείων στις ΗΠΑ «σκαρφάλωσε» στο 20,2% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σχέση με το 19,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

«Πλέον, πλησιάζουμε στο μάτι της οικονομικής καταιγίδας και περιμένω ότι θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο» προειδοποίησε από την πλευρά του ο Στίβεν Ροθ, πρόεδρος της Vornado Realty Trust.

Σχετικα αρθρα

Υπ. Υποδομών: Στα 1,4 δισ. ευρώ το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα φαινόμενα Daniel και Elias

admin

Ντάιμον (JP Morgan): Η οικονομική άνθιση στις ΗΠΑ είναι «αδιανόητη»

admin

ΑΑΔΕ: Ασφυκτικό πρέσινγκ στους οφειλέτες

admin

Γαλλία: «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν στις φτωχές 500 δισ. δολάρια σε ηθικό χρέος» λέει νομπελίστας οικονομολόγος

admin

Αναβαθμίζεται ο οικολογικός σχεδιασμός για «πράσινα» και βιώσιμα προϊόντα

admin

Αέριο: Αύξηση 30% στην κατανάλωση – «Άλμα» στις εισαγωγές από Ρωσία

admin

Πλημμυροπαθείς: Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και παρατάσεις καταβολών

admin

ΥΠΑΑΤ: Στα 305 εκατ. ο προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης – Αυγενάκης: Συνεχίζουμε τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα

admin

Υπ. Οικονομικών: Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών για τους πλημμυροπαθείς

admin

ΥΠΑ: Άλμα 14,4% στην επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το 1ο τρίμηνο

admin

Ο Σολτς ζητά να προχωρήσει η Ένωση Κεφαλαιαγοράς

admin

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια

admin