Image default
Ευρώπη

Σύμφωνο Γαλλίας-Ολλανδίας για την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η Ολλανδία και η Γαλλία υπέγραψαν την Τετάρτη «Σύμφωνο για την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη», το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της ψηφιοποίησης, της τεχνολογίας και της βιομηχανικής βιωσιμότητας.

Το σύμφωνο υπογράφηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ολλανδία, κατά την οποία συναντήθηκε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και την ολλανδική βασιλική οικογένεια. Το σύμφωνο υπογράφηκε από την Ολλανδή υπουργό Οικονομίας Κλίματος Μίκι Αντριάανσενς, την υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Λίσε Σραϊνεμάχερ, τον Γάλλο υπουργό Βιομηχανίας Ρολάν Λεσκύρ και εκπροσώπους των εργοδοτικών συνδικάτων.

«Είναι σπουδαίο να φιλοξενούμε τη γαλλική κυβέρνηση και τις γαλλικές εταιρείες στην Ολλανδία, υπογράφοντας ένα Σύμφωνο που ενισχύει περαιτέρω τους ολλανδο-γαλλικούς δεσμούς και ανοίγει το δρόμο για το βιώσιμο εμπόριο. Αυτό ανοίγει ευκαιρίες για καινοτόμες εταιρείες που αντιμετωπίζουν παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή», έγραψε στο Twitter η Σραϊνεμάχερ.

Το σύμφωνο προβλέπει στενή συνεργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας ημιαγωγών, όπου η ολλανδική εταιρεία Brainport και η περιοχή της Γκρενόμπλ θα ανταλλάσσουν γνώσεις. Η βιομηχανική απαλλαγή από τον άνθρακα, η δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και διαφοροποιημένου ενεργειακού δικτύου και η μείωση των εξαρτήσεων όσον αφορά κρίσιμες πρώτες ύλες περιλαμβάνονται επίσης στο σύμφωνο.

«Η Ολλανδία και η Γαλλία θέλουν να ηγηθούν στους ημιαγωγούς, τη βιώσιμη αποθήκευση ενέργειας και την κβαντική τεχνολογία. Η συνεργασία, για παράδειγμα, μεταξύ της Brainport και [της] περιοχής της Γκρενόμπλ στα τσιπ είναι απαραίτητη για αυτό. Το Σύμφωνο για την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη ενισχύει αυτή τη συνεργασία», έγραψε στο Twitter η Αντριάανσενς.

«Είμαι υπερήφανος που υπογράφω σήμερα το πρωί, μαζί με την Ίνγκριντ Τέισεν, πρόεδρο της VNO-NCW, το γαλλο-ολλανδικό σύμφωνο για την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, για να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας και τις συνέργειες μεταξύ των οικονομικών, βιομηχανικών και ερευνητικών οικοσυστημάτων μας», ανέφερε σε tweet ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ, πρόεδρος της εργοδοτικής ένωσης της Γαλλίας MEDEF και συνυπογράφων το σύμφωνο.

Το σύμφωνο έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Γαλλία και η Ολλανδία επιχειρούν να αναθερμάνουν ενεργά τις σχέσεις τους, ιδίως όσον αφορά τις βιομηχανικές επενδύσεις και την πυρηνική ενέργεια.

Από την πλευρά της, η Ολλανδία έχει επίσης διακλαδωθεί σε συμμάχους για να προωθήσει τη συνεργασία όσον αφορά τη βιομηχανία και την τεχνολογία. Μόλις τον περασμένο μήνα, η Σραϊνεμάχερ και η Ίνγκριντ Τέισεν, πρόεδρος της ολλανδικής ομοσπονδίας εργοδοτών VNO-NCW, επισκέφθηκαν την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα στο πλαίσιο εμπορικής αποστολής, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για την τεχνολογία υδρογόνου και μπαταριών.

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin

Το Συμβούλιο της ΕΕ υποστηρίζει τη χαλάρωση των πράσινων κανόνων της ΚΑΠ

admin

Κατώτατος μισθός άνω των 2.000 ευρώ στο Βέλγιο από την Κυριακή

admin

Γερμανία: Τα Ινστιτούτα βλέπουν ανάπτυξη μόνο 0,1% το 2024

admin

Renault: Πουλά στη Nissan μερίδιο 2,5%

admin

Γιατί οι ΗΠΑ απειλούνται με «πτώση» από το βουνό του χρέους

admin

Κομισιόν: Οδηγίες ασφαλείας ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή Αγροτική Πολιτική: Συγκρατημένα αισιόδοξη η ελληνική κυβέρνηση για τις αλλαγές

admin

H&M: Πάνω από το αναμενόμενο τα κέρδη α’ τριμήνου

admin

Βαλτιμόρη: Ανησυχία για μέρες…covid στην εφοδιαστική αλυσίδα

admin