Image default
Οικονομία

Ηχηρό «καμπανάκι» Γκεορκίεβα: Κίνδυνος «νέου Ψυχρού Πολέμου»

«Η μεσαία τάξη σε κάθε χώρα θα πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα. Έτσι, λίγη περισσότερη ψυχραιμία θα μας έσωζε από μεγάλες περιπέτειες».

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τον κίνδυνο ξεσπάσματος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, καθώς αυξάνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων με επακόλουθα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

«Το ερώτημα είναι, μπορούμε να είμαστε πιο αποφασισμένοι να ενισχύσουμε την ασφάλεια των προμηθειών, αλλά να μην ωθήσουμε τον κόσμο τόσο μακριά που θα βρεθούμε σε έναν δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο;» διερωτήθηκε η κα Γκεοργκίεβα.

«Πιστεύω πως μπορούμε» πρόσθεσε, σύμφωνα με τo Reuters. Η Γκεοργκίεβα, η οποία μεγάλωσε στη Βουλγαρία κατά τη σοβιετική εποχή, είπε ότι βίωσε τον Ψυχρό Πόλεμο και τον αντίκτυπό του στην αποκοπή των ταλαντούχων ανθρώπων από την παγκόσμια οικονομία και δεν θα ήθελε να δει το ίδιο έργο να επαναλαμβάνεται.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πάτησε» τα 2.100 δολάρια το Ether – Ράλι σχεδόν 12% σε 2 ημέρες

Την Τετάρτη, οι οικονομικοί ηγέτες της G7 υποσχέθηκαν να στηρίξουν τις μικρότερε χώρες και να καταστήσουν πιο ανθεκτικές και βιώσιμες τις αλυσίδες εφοδιασμού. Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και οι επακόλουθες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία θα μπορούσαν να αυξήσουν τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και ενδεχομένως να μειώσουν την παγκόσμια οικονομική παραγωγή μεταξύ 0,2% και 7%.

Μάλιστα, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει βυθισμένη σε κατάσταση χαμηλής ανάπτυξης για χρόνια. Η Γκεοργκίεβα υπογράμμισε πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ίσως πρέπει να αποδεχτούν την ανάπτυξη νέων, πιο αυτόνομων αλυσίδων εφοδιασμού.

«Η ασφάλεια των προμηθειών και η αξιόπιστη λειτουργία των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού παίρνει μια νέα, υψηλότερης προτεραιότητας θέση στις οικονομικές συζητήσεις», σημείωσε επισημαίνοντας τον αντίκτυπο τόσο της πανδημίας COVID19 όσο και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Εάν δεν φανούμε πιο λογικοί, τότε οι άνθρωποι παντού θα είναι σε χειρότερη θέση. Η μεσαία τάξη σε κάθε χώρα θα πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα. Έτσι, λίγη περισσότερη ψυχραιμία θα μας έσωζε από μεγάλες περιπέτειες» κατέληξε.

Σχετικα αρθρα

Ρεύμα: Ποιοι προμηθευτές είναι συνεπείς στην καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων

admin

ΕΚΤ: Οι τέσσερις κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που ανησυχούν τη Φρανκφούρτη

fastpath

Ενεργειακή αναβάθμιση: Τα τέσσερα προγράμματα που «τρέχουν»

admin

Σημαντικά οφέλη αναμένει η ασφαλιστική αγορά από την θετική πορεία της οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Οι 8+1 κωδικοί του Ε1 που ξεκλειδώνουν φοροελαφρύνσεις

admin

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Ρυθμίσεις χρεών: Σκέψεις για βελτιώσεις στις 36-72 δόσεις

admin

Υπερκέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο της τέχνης

admin

Ελληνικό: Σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων – Η πορεία τους μέχρι τώρα

admin

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpath

Ρεύμα: Με θετικό «πρόσημο» για την επάρκεια τροφοδοσίας ξεκινά το καλοκαίρι

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath