Ταυτόχρονα, οι κεντρικές τράπεζες συσσώρευσαν χρυσό με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2023, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC). Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν συλλογικά 125 τόνους μετάλλου, το υψηλότερο ποσό για την περίοδο από το έτος μέχρι την ημερομηνία από τότε που οι τράπεζες έγιναν καθαροί αγοραστές το 2010.

Οι χώρες που ανέφεραν τις μεγαλύτερες αγορές τους πρώτους δύο μήνες ήταν η Σιγκαπούρη (51,4 τόνοι), η Τουρκία (45,5 τόνοι), η Κίνα (39,8 τόνοι), η Ρωσία (31,1 τόνοι) και η Ινδία (2,8 τόνοι). Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δημοσίευσε ενημέρωση για τα αποθέματά της σε χρυσό για πρώτη φορά μετά από περίπου ένα χρόνο, επομένως οι 31,1 τόνοι πιθανότατα συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών αντί για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Εν τω μεταξύ, πολύ λίγες κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα αποθέματά τους σε χρυσό. Καθαροί πωλητές ήταν το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Κροατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), αν και οι αγορές από το έτος μέχρι την ημερομηνία αντιστάθμισαν κατά πολύ τις πωλήσεις.

Αν κοιτάξετε πίσω στη λίστα των καθαρών αγοραστών, θα παρατηρήσετε ότι τρεις είναι μέλη των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική). Για πρώτη φορά, το μερίδιο των χωρών BRICS στην παγκόσμια οικονομία ξεπέρασε αυτό των χωρών της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ), σε βάση αγοραστικής ισοτιμίας.

Ο χρυσός παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την πολυπόλωση. Οι BRICS χρειάζονται το πολύτιμο μέταλλο για να στηρίξουν τα νομίσματά τους και να απομακρυνθούν από το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο λειτουργεί ως παγκόσμιο συναλλαγματικό αποθεματικό νόμισμα για περίπου έναν αιώνα. Όλο και περισσότερο παγκόσμιο εμπόριο διεξάγεται τώρα σε κινεζικό γουάν και υπάρχουν αναφορές ότι οι BRICS, οι οποίες θα μπορούσαν τελικά να συμπεριλάβουν άλλες σημαντικές αναδυόμενες οικονομίες όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και άλλες, αναπτύσσουν το δικό τους μέσο πληρωμών.

Εάν πράγματι ισχύει αυτό, είναι πιθανό οι επενδυτές να αυξάνουν την έκθεσή τους σε χρυσό και εταιρίς εξόρυξης χρυσού. Ο χρυσός είναι ένας πεπερασμένος πόρος. Είναι ακριβό και χρονοβόρο να παράγεις περισσότερο. Ταυτόχρονα, οι χώρες BRICS θα συνεχίσουν να είναι καθαροί αγοραστές καθώς επιδιώκουν να αποστασιοποιηθούν από το δολάριο.

Οι καθαρές εισροές σε ETF που υποστηρίζονται από χρυσό έγιναν θετικές τον Μάρτιο μετά από 10 συνεχείς μήνες εκροών καθώς η τιμή του μετάλλου άρχισε να φλερτάρει με νέο υψηλό ρεκόρ. Οι επενδυτές πρόσθεσαν σχεδόν 1 εκατομμύριο ουγγιές σε όλα τα γνωστά φυσικά ETF χρυσού τον Μάρτιο, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Μάρτιο του 2022, όταν οι επενδυτές πρόσθεσαν 1,4 εκατομμύρια ουγγιές. Στις 31 Μαρτίου, τα συνολικά αποθέματα χρυσού ήταν 93,2 εκατομμύρια ουγγιές, σύμφωνα με το -. (κάθε ουγγιά troy ισοδυναμεί με 31,103 γραμμάρια)

Υπό το φως των αδύναμων οικονομικών ειδήσεων, του συνεχιζόμενου πληθωρισμού, των αυξανόμενων επιτοκίων, του ασταθούς τραπεζικού τομέα και της γεωπολιτικής έντασης, ο χρυσός πιάνει ισχυρή προσφορά καθώς προσπαθεί να σημειώσει νέο υψηλό όλων των εποχών.