Image default
Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακατάπαυστες επιθέσεις της Ρωσίας στην Μπαχμούτ

Ο ρωσικός στρατός συνέχισε χθες Πέμπτη να εξαπολύει ακατάπαυστα επιθέσεις στη διαλυμένη πόλη Μπαχμούτ, στο ανατολικό μέτωπο, και βομβάρδισε τη Χερσώνα, σύμφωνα με αξιωματούχους στο Κίεβο.

Το Κρεμλίνο θεωρεί την Μπαχμούτ στόχο-κλειδί στην αργή προέλαση των δυνάμεών του στο Ντονμπάς έναν χρόνο και πλέον μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία.

Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνια Μαλιάρ έκανε λόγο μέσω Telegram για σφοδρές μάχες σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής στο ανατολικό μέτωπο. Διαβεβαίωσε πως τα στρατεύματα του Κιέβου απώθησαν επιθέσεις στις περισσότερες περιοχές.

Οι «περισσότερες» επιθέσεις εξαπολύονται «στον τομέα της Μπαχμούτ», σημείωσε και εκτίμησε πως ρώσοι διοικητές μετέφεραν στην πόλη στρατεύματα από αλλού.

«Ο εχθρός χρησιμοποιεί τις πιο επαγγελματικές μονάδες του εκεί και καταφεύγει σε μεγάλο βαθμό στο πυροβολικό και στην αεροπορία. Καθημερινά, ο εχθρός διεξάγει στην Μπαχμούτ 40 ως 50 εφόδους και 500 βομβαρδισμούς με το πυροβολικό», ανέφερε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωνε πως οι δυνάμεις του ελέγχουν το 80% της Μπαχμούτ, κάτι που διέψευσε το Κίεβο.

Παράλληλα ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλοι αξιωματούχοι πιέζουν τους συμμάχους του Κιέβου να στείλουν περισσότερα όπλα ενόψει της μείζονος ουκρανικής αντεπίθεσης που λέγεται πως θα εξαπολυθεί εντός μηνών.

«Ετοιμάζουμε τα αγόρια μας», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι αργά χθες βράδυ. «Αδημονούμε για την παράδοση των όπλων που υποσχέθηκαν οι εταίροι μας. Φέρνουμε τη νίκη πιο κοντά όσο περισσότερο είναι δυνατό».

Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικό βομβαρδισμό στη Χερσώνα.

Στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ είχε χθες επαφές για την ανοικοδόμηση μεταπολεμικά και προσπάθησε να πείσει πως γίνεται πρόοδος στην πάταξη της διαφθοράς με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Υποσχέθηκε ότι θα δοθεί λογαριασμός για κάθε δολάριο που θα διατεθεί, ενώ εκτίμησε πως η ανοικοδόμηση θα αρχίσει αργότερα φέτος. Εξήρε τη «συνεχή, ατσάλινη και άνευ προηγουμένου» υποστήριξη των ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν στο πλευρό του, ο κ. Σμίχαλ είπε πως εντοπίστηκε χρηματοδοτικό κενό 4 δισεκ. δολαρίων που χρειάζεται να καλυφθεί φέτος.

Η ουκρανική κυβέρνηση εξάλλου συνεχίζει να ασκεί πίεση προκειμένου η χώρα να γίνει μέλος του NATO. «Δεν υπάρχει εναλλακτική οδός πέρα από την εισδοχή της Ουκρανίας στο NATO», επέμεινε χθες ο ουκρανός υπουργός Άμυνας, ο Ολεξίι Ρέζνικοφ, που εκφράστηκε σε διάσκεψη για την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας.

Η ένταξη του Κιέβου στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία.

--

Ειδήσεις σήμερα:Η πρώτη δημόσια δήλωση του Κλέιμαν – «Στη ζωή μου έχω σεβαστεί κάθε γυναίκα σε όλο τον κόσμο»

Συνελήφθη ο 21χρονος Εθνοφρουρός για τη διαρροή εγγράφων από το Πεντάγωνο – Δείτε βίντεο

Αποφυλακίζεται αύριο στις 11 το πρωί η Εύα Καϊλή – Δεν θα μείνει στο ίδιο σπίτι με τον Τζιόρτζι

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κύπρο περιλαμβάνονται σε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας

admin

ΗΠΑ: Χάος σε δικαστήριο του Μέιν μετά την ανακοίνωση ποινής άνδρα που σκότωσε την πρώην του με 100 μαχαιριές

admin

ΟΗΕ: Ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Σουδάν

admin

Απαγόρευση κυκλοφορίας των ΙΧ τα Σαββατοκύριακα;

admin

Στη βάση των F-35 o αρχηγός του ισραηλινού στρατού – Η επίθεση του Ιράν δεν θα μείνει αναπάντητη

admin

ΗΠΑ: Το FBI ξεκίνησε έρευνα για τη γέφυρα που κατέρρευσε στη Βαλτιμόρη

admin

Μπορέλ: Η Μέση Ανατολή στο χείλος του γκρεμού, απαραίτητη η αποκλιμάκωση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

admin

Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: H Γαλλία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας σε εβραϊκούς χώρους λατρεία

admin

Οι ΗΠΑ λένε πως κατέστρεψαν 80 drones και 6 πυραύλους του Ιράν και των Χούτι που είχαν στόχο το Ισραήλ

admin

ΗΠΑ: Το Ιράν δεν είναι η στρατιωτική δύναμη που ισχυρίζονται ότι είναι, καμιά ζημιά στο Ισραήλ

admin

Οι ΗΠΑ διαψεύδουν το Ιράν: Δεν ειδοποίησαν πριν την επίθεση, ήθελαν να προκαλέσουν θύματα

admin

Νέο βίντεο από τον ισραηλινό στρατό δείχνει το σύστημα αναχαίτισης drones – Αναχαιτίστηκε το 99% των βλημάτων, λέει ο IDF

admin