Image default
Τοις Μετρητοίς

Ποιος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ;

Ποιος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ;

Αλήθεια ποιος δεν θα ήθελε να είναι πλούσιος με τη large έννοια;  Όλοι κάνουν έναν αέναο αγώνα ώστε  να κερδίσουν πολλά χρήματα, πάρα πολλά χρήματα κυνηγώντας έτσι  μια θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στο  κόσμο. 

Βέβαια το 99,90% των  φιλοσόφων  θα σας πουν ότι τα χρήματα δεν σας κάνουν πλούσιους με ολιστική έννοια, και ένα χρυσό στεφάνι δεν θα γεμίσει την τρύπα στην καρδιά σας. 

Και όμως  οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα σας θυμούνται πάντα αν είστε πλούσιοι.

Ο τίτλος του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη φαίνεται να κάνει πινγκ-πονγκ μεταξύ τιτάνων της τεχνολογίας από χρόνο σε χρόνο με κάποιες μικρές σφήνες όπως τελευταία από  το Γάλλο μεγιστάνα  Μπερνάρ Αρνό της Louis Vuitton. Όμως, παρ’ όλο τους τον πλούτο, ο Τζεφ Μπέζος, ο Έλον Μασκ ή ο Μπιλ Γκέιτς δεν θα πλησιάσουν ποτέ στο να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ στην ιστορία του πολιτισμού.

Απέχουν ακόμη πολύ… πάρα πολύ.  από έναν  βασιλιά που ήταν πιο πλούσιος από ό,τι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς.

Με βάση λοιπόν  ιστορικές μελέτες και αρχαίες πηγές, πιστεύεται ότι ο Αφρικανός  βασιλιάς  Mansa Musa ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ, με προσωπική καθαρή περιουσία προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό στα  400+  δισεκατομμύρια  δολάρια σκεπάζοντας με  τη σκιά του οποιονδήποτε γνωστό στην παγκόσμια ιστορία. Ο πλούτος του ήταν κυρίως σε χρυσό και περιουσιακά στοιχεία, όχι σε νόμισμα όπως εκτιμούμε το χρήμα σήμερα. Η παρουσία του είναι ένα θέμα που έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία των γενεών.

Οι ιστορικοί έχουν συναντήσει αμέτρητα πλούσια άτομα ανά τους αιώνες, αλλά ο Mansa Musa, ο ηγέτης της αυτοκρατορίας του Μάλι τον 14ο αιώνα ξεχωρίζει

Για να το θέσουμε λίγο επί τάπητος, ας συγκρίνουμε τον πλούτο του Mansa Musa με μερικούς γνωστούς σύγχρονους δισεκατομμυριούχους. Ο Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής της Amazon, και ο Έλον Μασκ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, κατείχαν και οι δύο τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο σε διαφορετικές εποχές. Τον Ιούλιο του 2021, ο Τζεφ Μπέζος είχε μια κορυφαία καθαρή περιουσία που έφτανε τα 211 δισεκατομμύρια δολάρια με την τιμή αιχμής της Amazon. Το 2021, η καθαρή περιουσία του Μασκ κορυφώθηκε σε περίπου 340 δισεκατομμύρια δολάρια, κοντά αλλά όχι υψηλότερη από την εκτιμώμενη περιουσία της Μάνσα Μούσα. Ο πλούτος του Μασκ αποτιμάται κυρίως στις μετοχές του της δημόσιας διαπραγμάτευσης Telsa και της ιδιωτικής ιδιοκτησίας μετοχών της SpaceX. Αυτή η σύγκριση καταδεικνύει την εξαιρετική κλίμακα της περιουσίας του Mansa Musa.

Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του πλούτου του Mansa Musa, πρέπει πρώτα να εμβαθύνουμε στις συνθήκες που οδήγησαν στη μετεωρική άνοδό του στην εξέχουσα θέση. Το Μάλι, που βρίσκεται στη Δυτική Αφρική, ήταν μια από τις πλουσιότερες αυτοκρατορίες της εποχής του (1235 -1645 μ.Χ.), κυρίως λόγω των άφθονων φυσικών του πόρων. Μεταξύ αυτών των πόρων ήταν ο χρυσός και το αλάτι, πολύτιμα αγαθά τον 14ο αιώνα. Ως ηγεμόνας του Μάλι, ο Mansa Musa είχε άμεσο έλεγχο αυτών των πόρων και τους χρησιμοποιούσε για να συγκεντρώσει μια γιγάντια  περιουσία.

Λοιπόν, πόσο πλούσιος ήταν ο  Mansa Musa;

Αν και είναι δύσκολο να αποδοθεί ένας ακριβής αριθμός για τον πλούτο του, δεδομένου ότι τα οικονομικά συστήματα και οι αξίες των νομισμάτων έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, πολλοί ιστορικοί εκτιμούν ότι η περιουσία του Mansa Musa ξεπερνάει τα  400 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα. Αυτό το αμύθητο ποσό τον κάνει  τον πλουσιότερο άνθρωπο της εποχής του και φυσικά το πλουσιότερο άτομο στην ιστορία.

Τώρα που καταλαβαίνουμε τον απαράμιλλο πλούτο του Mansa Musa, ας εξερευνήσουμε πώς χρησιμοποίησε τα πλούτη του για να διαμορφώσει τον κόσμο γύρω του.

Ένα από τα πιο εμβληματικά παραδείγματα των δαπανών του ήταν το θρυλικό του προσκύνημα στη Μέκκα το 1324. Αυτό το ταξίδι, γνωστό ως Hajj, είναι ένα θρησκευτικό καθήκον για τους πιστούς μουσουλμάνους, αλλά ο Mansa Musa το οδήγησε σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο.

Καταγράφηκε ότι τον συνόδευε ένα καραβάνι 60.000 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, δικαστικών λειτουργών και συνοδών. Ο Μάνσα Μούσα έφερε επίσης μαζί του περίπου 12.000 υπηρέτες, ο καθένας από τους οποίους μετέφερε 4 λίβρες χρυσού. Ο Μάνσα Μούσα μοίρασε γενναιόδωρα χρυσό στους ανθρώπους που συνάντησε καθώς διέσχιζε την αφρικανική ήπειρο και την αραβική χερσόνησο.

Η γενναιοδωρία του ήταν τόσο τεράστια που διατάραξε την περιφερειακή οικονομία, οδηγώντας σε πληθωρισμό στις πόλεις που επισκέφθηκε. Αυτό το θρυλικό ταξίδι ενίσχυσε περαιτέρω τη φήμη του Mansa Musa ως το πλουσιότερο άτομο στην ιστορία. Αυτή είναι μία από τις λίγες φορές στην καταγεγραμμένη ιστορία που η περίσσεια χρυσού σε κυκλοφορία προκάλεσε πληθωρισμό σε μια περιοχή. Είναι μια απόδειξη του πόσο χρυσό είχε στα ταξίδια του.

Ωστόσο, τα πλούτη του Mansa Musa δεν περιορίζονταν μόνο στον χρυσό. Η κυριαρχία του είδε την επέκταση της αυτοκρατορίας του Μάλι και την ανάπτυξη μιας ακμάζουσας κουλτούρας, οικονομίας και υποδομής. Υπό την ηγεσία του, η αυτοκρατορία έγινε κέντρο μάθησης και σπουδών, προσελκύοντας μελετητές και καλλιτέχνες από όλο τον ισλαμικό κόσμο. Η πόλη του Τιμπουκτού, ειδικότερα, εξελίχθηκε σε μια πολυσύχναστη μητρόπολη και ένα κέντρο γνώσης, που στεγάζει το διάσημο Πανεπιστήμιο Sankore και πολυάριθμες βιβλιοθήκες γεμάτες με χιλιάδες χειρόγραφα.

Η δέσμευση του Mansa Musa στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τη θρησκεία επηρέασε την Αυτοκρατορία του Μάλι και τον κόσμο. Η αιγίδα του στις τέχνες και τη μάθηση βοήθησαν να τεθούν τα θεμέλια για τη μετέπειτα εμφάνιση της δυτικοαφρικανικής λογοτεχνικής παράδοσης. Αυτό καταδεικνύει ότι η κληρονομιά του πλουσιότερου ανθρώπου που έζησε ποτέ ξεπερνά τον απλό υλικό πλούτο.

Φυσικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ενώ ο πλούτος του Mansa Musa ήταν εκπληκτικός, συσσωρεύτηκε σε μια αυτοκρατορία που βασιζόταν στα παραδοσιακά μέσα κατάκτησης άλλων εδαφών και των ανθρώπων τους, και στη συνέχεια πώλησης εμπορευμάτων. Οι ιστορικοί πρέπει πάντα να εξετάζουν το ευρύτερο πλαίσιο της συσσώρευσης πλούτου σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους.

Στην αρχαιότητα ο πλούτος αρπαζόταν μέσω στρατιωτικών κατακτήσεων και εκμετάλλευσης. Ο σύγχρονος πλούτος συσσωρεύεται μέσω των καπιταλιστών που δημιουργούν επιχειρήσεις, προϊόντα και υπηρεσίες σε ελεύθερες αγορές.

Η απαράμιλλη περιουσία του Mansa Musa μέσω του ελέγχου του χρυσού και των εμπορευμάτων πιστεύεται ότι τον κάνει τον πλουσιότερο άνθρωπο που έζησε ποτέ. Η επιρροή του στον πολιτισμό, τη μάθηση και τη θρησκεία διατηρήθηκε επίσης για την ιστορία στα αρχαία γραπτά. Η ιστορία του χρησιμεύει ως μια συναρπαστική εικόνα του κόσμου του 14ου αιώνα και μια υπενθύμιση της πολυπλοκότητας του πλούτου, της δύναμης και των ιστορικών κληρονομιών.

Καθώς ανατρέχουμε στον απίστευτο πλούτο του Mansa Musa, μας υπενθυμίζεται η σημασία της κατανόησης του πλαισίου στο οποίο συσσωρεύεται ο πλούτος και ο αντίκτυπός του στις κοινωνίες. Ενώ θαυμάζουμε τον πλούτο ατόμων όπως του Mansa Musa, του Τζεφ του  Έλον κτλ, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε τις ευρύτερες επιπτώσεις του πλούτου τους και να εξετάσουμε πώς διαμορφώνει τον κόσμο μας σήμερα. Παράλληλα είναι δύο πολύ διαφορετικά οικονομικά συστήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Επίσης, σκεφτείτε τι θεωρείται «χρήματα» σε διαφορετικούς πολιτισμούς

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

April 15, 2023

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin

Γενικός Δείκτης: Το κβαντικό μηχάνημα και ο εντυπωσιακός σχηματισμός

admin

Η μετοχή που δεν κάνει το χατίρι στους υποτιμητές

admin

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin

Ευρωσύμβουλοι: Ο τεχνολογικός όμιλος που ετοιμάζει ισχυρό deal

admin

Fourlis Group: Έτοιμος να υλοποιήσει στο μέγιστο το αναπτυξιακό του πλάνο

admin

Η ΔΕΗ μετατρέπεται σε ηγετικό παίκτη καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

admin

“Φθηνότερη” τράπεζα στην Ευρώπη η Alpha Bank

admin

Όταν οι ΑΕΕΑΠ πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας

admin

Πιθανό καμπανάκι το έντονο κατέβασμα της Wall Street

admin