Image default
Πολιτική

Όλη η αλήθεια για τα τουρκικά F-16: Το μικρό πακέτο πώλησης εξαρτημάτων για τα μαχητικά δεν αφορά τα κιτ εκσυγχρονισμού

Πολιτική UPDATE: 20:31

F-16

Το αίτημα που εγκρίθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφορά ένα προγενέστερο αίτημα αγοράς αμυντικού εξοπλισμού αξίας μόλις 260 εκατομμυρίων δολαρίων

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προχωρά στην πώληση ενός μικρού πακέτου εκσυγχρονισμού που αφορά εξαρτήματα για τα υπάρχοντα αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας, αλλά το ρεπορτάζ του Reuters δεν έχει σχέση με τα κιτ εκσυγχρονισμού των μαχητικών, και βέβαια δεν αφορά την πώληση νέων μαχητικών στην Άγκυρα, όπως διευκρινίζει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Ουάσινγκτον Χριστόδουλο Αθανασάτος.

Ειδικότερα, το αίτημα που εγκρίθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφορά ένα προγενέστερο αίτημα αγοράς αμυντικού εξοπλισμού, αξίας μόλις 260 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το αίτημα της αναβάθμισης των κιτ εκσυγχρονισμού και της αγοράς νέων μαχητικών (αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων). 

Η ειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κογκρέσο αφορά ραντάρ και αναβαθμίσεις λογισμικού των ηλεκτρονικών συστημάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πτήσεων (OFP) με την ικανότητα Automatic Ground Collision Avoidance System (AGCAS).

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μπορούσε να στείλει την επίσημη ειδοποίηση, που αφορά την πώληση ραντάρ και αναβαθμίσεις λογισμικού των ηλεκτρονικών συστημάτων, ήδη από σήμερα Δευτέρα, ανέφεραν οι πηγές. Εάν εγκριθεί από το Κογκρέσο, το πακέτο θα είναι η πρώτη μεγάλη στρατιωτική πώληση στην Τουρκία που το Κογκρέσο έχει εγκρίνει εδώ και χρόνια αναφέρει το Reuters.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο συνήθως αρνείται να σχολιάσει τις εκκρεμείς πωλήσεις όπλων, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Οι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί ηγέτες των επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι οποίοι θα έπρεπε να εξετάσουν το πακέτο εκσυγχρονισμού, αρνήθηκαν να σχολιάσουν» διευκρινίζει το Reuters.

Οι πηγές που επικαλείται το Reuters, ένας Αμερικανός αξιωματούχος και μια άλλη πηγή  με γνώση του θέματος, εκτιμούν ότι η συμφωνία αξίζει εκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν μπόρεσαν να είναι πιο συγκεκριμένοι. 

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο,(η απόφαση) ακολουθεί την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και τα σημάδια χαλάρωσης της έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας ενόψει των τουρκικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 15 Μαΐου.
 

- sofokleous10.gr – Reuters

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Στον Άγιο Δημήτριο ο Μητσοτάκης, συνομίλησε με κατοίκους – Δείτε φωτογραφίες

admin

Ανάρτηση Κασσελάκη για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ: «Είμαι περήφανος για τους ανθρώπους θα δώσουν τη μάχη»

admin

Έξοδος στου Ψυρρή για τον Στέφανο Κασσελάκη και τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Φωτογραφίες)

admin

Κικίλιας για κακοκαιρία: Η προσπάθεια μέχρι τώρα απέδωσε

admin

Σπανάκης στον ΣΚΑΪ: Η 6ημερη εργασία μπορεί να υπάρξει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις 

admin

Σταϊκούρας: Μικρά αλλά σημαντικά έργα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

admin

Τα ευρωψηφοδέλτια «καθρέπτης» των κομμάτων – «Σπριντ» 50 ημερών

admin

Φαραντούρης: Το BBB της S&P δεν… τρώγεται – Ρωμανός: Η δήλωσή του παίρνει το πρώτο βραβείο λαϊκισμού

admin

Τα ονόματα και τα βιογραφικά των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΠΑΣΟΚ: Οι 8 νέοι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές – Τα βιογραφικά τους

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσίασε τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές – Οι 35 ψηφισμένοι, οι δύο νυν και οι πέντε «προεδρικοί»

admin

Εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, προτείνει η ΟΝΝΕΔ για το δημογραφικό

admin