Image default
Οικονομία

Επιταχύνεται στο 4,5% η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας

Η Κίνα έχει θέσει στόχο η οικονομία της να αναπτυχθεί με ρυθμό 5% φέτος, κάτι που ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολο να επιτευχθεί, προειδοποίησε πρόσφατα ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ. 

Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα καθαρή επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας (+4,5% σε ετήσια βάση), χάρη στην αναθέρμανση της δραστηριότητας έπειτα από την άρση των δρακόντειων μέτρων για την εξάλειψη της πανδημίας του νέου κορονοϊού, πολιτική γνωστή με την ονομασία «zero COVID».

Τα περιοριστικά μέτρα, που συμπεριλάμβαναν υποχρεωτικές καραντίνες, επανειλημμένα lockdowns, μοριακές εξετάσεις (τεστ PCR) και περιορισμούς στις μετακινήσεις, έλαβαν ξαφνικά τέλος τον Δεκέμβριο. Αφότου άρχισαν να εφαρμόζονται, το 2020, κατάφεραν πλήγμα στην οικονομία, καθώς δημιουργούσαν κλίμα αβεβαιότητας, δυσαρέσκειας και διαφωνίας από πολίτες και από επιχειρήσεις.

Καθώς πλέον έχουν αρθεί, η δραστηριότητα μπόρεσε να αναθερμανθεί το πρώτο τρίμηνο, παρά το «δύσκολο και περίπλοκο διεθνές περιβάλλον», σημείωσε η κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία. Αναλυτές που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο ανέμεναν πιο περιορισμένη ανάκαμψη (3,8%). Είναι η πρώτη φορά από το 2019 που παρουσιάζονται δεδομένα για κάποιο τρίμηνο χωρίς τον αντίκτυπο των περιορισμών στη δραστηριότητα.

Από το ένα τρίμηνο στο άλλο, η ανάπτυξη του ασιατικού γίγαντα έφθασε το 2,2%, μετά το τέλμα της περιόδου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. Τα επίσημα δεδομένα για την ανάπτυξη της Κίνας, που έχουν πελώρια πολιτική σημασία και γενικά αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, μελετώνται μολαταύτα πάντοτε στενά, δεδομένου του βάρους που έχει η δεύτερη οικονομία του πλανήτη.

Η Κίνα έχει θέσει στόχο η οικονομία της να αναπτυχθεί με ρυθμό 5% φέτος, κάτι που ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολο να επιτευχθεί, προειδοποίησε πρόσφατα ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ. Οι πωλήσεις λιανικής, βασικός δείκτης της κατανάλωσης των νοικοκυριών, επιβεβαίωσαν την ανάκαμψή τους τον Μάρτιο (+10,6% σε ετήσια βάση).

Είχαν υποστεί πτώση για τέσσερις συναπτούς μήνες στα τέλη του 2022, προτού αναπηδήσουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μαζί (+3,5%). Τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί Κινέζοι επιστρέφουν στα εστιατόρια, παίρνουν τρένα και αεροπλάνα, συμβάλλοντας στην αναθέρμανση του τομέα των υπηρεσιών. Από την πλευρά της, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε τον περασμένο μήνα αύξηση 3,9% σε ετήσια βάση, από 2,4% το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Το ποσοστό της ανεργίας –που αφορά μόνο εργαζόμενους στις πόλεις, πάντως επιτηρείται στενά στο Πεκίνο– υποχώρησε στο 5,3% τον Μάρτιο, από 5,6% έναν μήνα νωρίτερα. Την περασμένη χρονιά, το ΑΕΠ του ασιατικού κολοσσού αναπτύχθηκε με ρυθμό 3%, πολύ κατώτερο από τον κυβερνητικό στόχο να φθάσει το 5,5%. Επρόκειτο για ρυθμό που συγκαταλέγεται στους πιο ασθενικούς των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

--

Σχετικα αρθρα

Εθνική Τράπεζα: Eκτός λειτουργίας το δίκτυο POS

admin

Ανοίγει η εφαρμογή για τροποποιητικές δηλώσεις

admin

Τι «παίζει» με την ΕΚΤ, τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Ενέργεια: Χωρίς σημαντικά ανοικτά μέτωπα «στον δρόμο» για τις δεύτερες κάλπες

admin

Αυτοκινητόδρομος Ε65 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πώς προχωρούν οι εργασίες, πότε ολοκληρώνονται βασικά τμήμα του project

admin

ΗΠΑ: Σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού 

fastpath

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ

admin

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

fastpath

Τράπεζες: Εστίαση, κατασκευές και εμπόριο οι κλάδοι με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

fastpath

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση της κατανάλωσης αερίου

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 11+1  ορόσημα για να έρθουν 5 δισ. ευρώ-  Οι στόχοι για σε ΟΣΕ,  δημόσιο και ενεργειακή απόδοση

admin

ΗΠΑ: Καταρχήν συμφωνία για το όριο του χρέους

fastpath